Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Svjetska banka: Ove godine ekonomski rast 3,4 odsto, naredne 2,8

Kako se navodi u izvještaju, ekonomska aktivnost nakon pandemije bila je u prosjeku 8,5 odsto u periodu 2021-2023., dok se u toku ove godine u Crnoj Gori očekuje rast od 3,4 odsto, a naredne 2,8 odsto.

Zapadni Balkan ove godine očekuje povećanje ekonomskog rasta, a dodatno ubrzanje predviđa se i za 2025, tako da će ovaj region ponovo dostići prosječne pretpandemijske stope rasta, navodi se u redovnom ekonomskom izvještaju Svetske banke za zemlje Zapadnog Balkana.

Kako se navodi u izvještaju, ekonomska aktivnost nakon pandemije bila je u prosjeku 8,5 odsto u periodu 2021-2023., dok se u toku ove godine u Crnoj Gori očekuje rast od 3,4 odsto, a naredne 2,8 odsto.

Kako bi se smanjile razvojne razlike u odnosu na Evropsku uniju i unaprijedio životni standard, u regiji treba nastaviti sprovoditi reforme, poručuju iz SB.

“To podrazumjeva povećanje ulaganja u zelenu ekonomiju u gradovima, čime će oni moći efikasnije doprinijeti sveukupnom ekonomskom razvoju”, navodi se u novom, danas objavljenom izdanju Redovnog ekonomskog izvještaja za Zapadni Balkan.

Ove godine se očekuje povećanje ekonomske aktivnosti na Zapadnom Balkanu na 3,2 procenta, što predstavlja 0,2 procentna poena više nego što je Svjetska banka predvidjela u prethodnom izdanju izvještaja, dok se u 2025. očekuje dalje povećanje na 3,5 procenata.

Pojedinačne prognoze za šest ekonomija Zapadnog Balkana: Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo, Sjevernu Makedoniju i Srbiju obuhvaćene su Ekonomskim izvještajem Svjetske banke za Evropu i Centralnu Aziju koji je takođe objavljen danas.

“Neznatno povećanje projekcija rasta u srednjoročnom periodu odražava oprezni optimizam, s obzirom da su zemlje Zapadnog Balkana prebrodile brojne šokove tokom prethodnih godina. Međutim, ovaj izgled nije bez rizika. Dugotrajniji slabi globalni rast, naročito u eurozoni, mogao bi se odraziti kroz slabije investicije i trgovinu s regijom. Pored toga, prisutni su i unutrašnji faktori rizika, uključujući raspirivanje geopolitičkih tenzija, emigraciju, izbornu neizvjesnost i dugotrajnu inflaciju”, navodi se u izvještaju BS.

Kako stoji u izvještaju novi Plan rasta EU za Zapadni Balkan pruža priliku za poticanje ekonomskog rasta putem reformi i investicija, naročito u zelenu ekonomiju.

“Plan rasta, vrijedan šest milijardi eura, će pomoći jačanju ekonomskih veza s Evropskom unijom, najvećim trgovinskim partnerom Zapadnog Balkana i implementaciji reformi u pravcu jačanja ekonomskih integracija unutar samog Zapadnog Balkana. Prema analizama Svjetske banke, unaprjeđenja poput skraćenja vremena potrebnog za obavljanje procedura na granici i modernizacije platnih sistema u regiji mogu zemljama regiona donijeti značajne ekonomske koristi”, navodi se u izvještaju.

Ulaganje u zelenu tranziciju i unapređenje kvaliteta života u gradovima Zapadnog Balkana takođe bi mogli pomoći jačanju rasta u regiji, navodi se u izvještaju Svjetske banke.

“Ekonomski razvoj odvija se upravo u gradovima. Oni omogućavaju radnicima lakši pristup radnim mjestima, potiču produktivnost, pružaju više mogućnosti i olakšavaju razmjenu dobara i ideja”, rekla je Nataša Rovo, viša ekonomistica u Svjetskoj banci i jedan od koautora izvještaja.

“Gradovi na Zapadnom Balkanu su prethodnih godina pokazali otpornost. Međutim, imaju poteškoće da postanu pokretači ekonomskog rasta, ne samo zbog strukturnih i demografskih izazova nego i zbog osjetljivosti na klimatske promjene. Ulaganje u zelenu ekonomiju bi moglo pružiti priliku za pokretanje rasta u budućnosti”, kazala je Rovo.

Izvještaj daje preporuke za aktivnosti u tri glavne oblasti za zelenu ekonomiju i jačanje gradova Zapadnog Balkana.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve