Četvrtak, 16 Maja, 2024
Rubrika:

Šolc: Krajnje vrijeme za članstvo Crne Gore u EU; Spajić: Ne očekujem nikakvu blokadu

''Krajnje je vrijeme da se članstvo ostvari, jer je obećanje za članstvo dato prije više od 20 godina. Izgledi za Crnu Giru su veliki, i nijedna zemlja u regionu ne sprovodi takve reforme. Ta opredijeljenost za reforme je važna'', naglasio je njemački kancelar

Njemački kancelar kancelar Olaf Šolc obećao je premijeru Crne Gore Milojku Spajiću podršku na evropskom putu. Spajić je naglasio da je bitno da Crna Gora dobije IBAR u junu, kao i da ima podršku Njemačke na tom putu.

Spajić boravi u petodnevnoj posjeti Njemačkoj i do sada je razgovarao sa specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Manuelom Saracinom, saveznim ministrom ekonomije Robertom Habekom, kao i predstavnicima Bundestaga.

“Crna Gora je važan faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Važno je da ulažemo napor u stabilnost u regionu jer to ima velike reperkusije na članstvo”, rekao je Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare.

“Vaš dolazak potvrđuje da smo bliski partneri. Krajnje je vrijeme da se članstvo ostvari, jer je obećanje za članstvo dato prije više od 20 godina. Izgledi za Crnu Giru su veliki, i nijedna zemlja u regionu ne sprovodi takve reforme. Ta opredijeljenost za reforme je važna”, naglasio je njemački kancelar.

Kaže da Crna Gora sve odluke mora sama donijeti.

“To važi i za dalje reforme u oblasti pravosuđa, koje treba brzo da se ostvare”, navodi Šolc.

Istakao je opredjeljenje Njemačke da razvija regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu.

“Tu spada i Berlinski proces, koji je motor regionalne saradnje. Mi to želimo proširiti i produbiti. Drago mi je što ću tim povodom ponovo sresti Milojka Spajića, i što kožemo nastaviti razgovore koje smo danas započeli. Crna Gora je važan faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu i graditelj mostova”, naveo je Šolc.

On je naglasio da je Crna Gora važan saveznik NATO savezu.

Spajić se zahvalio Šolcu na sadržajnom sastanku i kazao da Crna Gora u Njemačkoj vidi strateškog partnera.

“Bitno je da Crna Gora dobije IBAR u junu, te da imaju podršku Njemačke na tom putu. Pristupanje EU za Crnu Goru nije samo pitanje vrijednosti, jedinstveno tržište je nešto što je jako bitno za našu državu”, kazao je Spajić.

Prema njegovim riječima privlačenje kredibilnih investitora iz Njemačke takođe je od velikog značaja.

“Potrebno je otvoriti Crnu Goru i za biznismene i za turiste iz Njemačke”, smatra crnogorski premijer.

Spajić je naglasio da očekuje pomoć Njemačke u reformi policije.

Na pitanje da li je realno očekivanje crnogorskih zvaničnika pridruživanju EU u naredne četiri godine, Šolc je kazao da vidi veliki napredak.

“Oduševljen sam ambicioznošću da se zatvore sva poglavlja i tom dinamikom možemo uspijeti. Sve zavisi od zasluga”, naglasio je on

Spajić je naglasio da svaka politička partija mora da se dobro zamisli prije nego što bi pokušao da ide destruktivnim putem, te da ne očekuje blokadu.

Spajić: Ruski uticaj ide ruku pod ruku sa osjećajem ugroženosti

Upitan šta može preduzeti po pitanju ruskog uticaja u privatnom sektoru, Spajić kaže da ruski uticaj ide ruku pod ruku sa osjećajem ugroženosti.

“Crna Gora je zemlja kojoj je različitost predstavljala problem, a sada je ta različitost prednost. Na taj način je marginalizovan ruski uticaj. Sa američkim partnerima radimo na programu EG i vidjećemo ko je stvarni vlasnik pojedinih kompanija. To će nam pomoći u oduzimanju imovine. Sa italijanskim partnerima radimo reformu poreske uprave”, zaključio je Spajić.

Kako je ranije saopšteno iz Vlade, Spajić će danas, osim sa Šolcem, razgovarati sa predstavnicima Istočnog odbora njemačke privrede, Njemačke trgovinske i industrijske komore i ostalim privrednicima.

Navodi se da će popodne Spajić učestvovati u debati koju će organizovati Njemačko udruženje za vanjsku politiku.

Spajić boravi u petodnevnoj posjeti Njemačkoj i do sada je razgovarao sa specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Manuelom Saracinom, saveznim ministrom ekonomije Robertom Habekom, kao i predstavnicima Bundestaga.

U platformi za posjetu Spajića Njemačkoj navodi se da su sastanci sa njemačkim kolegama prilika da se izrazi zahvalnost na podršci koju ta država nedvosmisleno pruža razvojnom putu Crne Gore, kako u dijelu ostvarivanja vanjskopolitičkih ciljeva, tako i na planu ekonomskog i investicionog razvoja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve