Nedjelja, 23 Juna, 2024
Rubrika:

Radović sa Yu: Krupni iskoraci u procesu pristupanja Jedinstvenom tržištu za plaćanje u eurima

Guvenerka Radović i direktorica Yu su istakle da Centralna banka Crne Gore i Svjetska banka imaju odličnu saradnju u okviru projekta Modernizacija platnih sistema za zemlje Zapadnog Balkana, kroz koji se pruža podrška zemljama Zapadnog Balkana u njihovom približavanju standardima EU i ispunjavanju uslova za integraciju u SEPA

„Crna Gora pravi krupne iskorake kada je riječ o procesu pristupanja Jedinstvenom tržištu za plaćanje u eurima (SEPA)“, zaključeno je na današnjem sastanku guvenerke Centralne bank e Crne Gore dr Irene Radović sa timom Svjetske banke koji je predvodila Xiaoqing Yu, direktorica Svjetske banke za Zapadni Balkan.

Guvenerka Radović i direktorica Yu su istakle da Centralna banka Crne Gore i Svjetska banka imaju odličnu saradnju u okviru projekta Modernizacija platnih sistema za zemlje Zapadnog Balkana, kroz koji se pruža podrška zemljama Zapadnog Balkana u njihovom približavanju standardima EU i ispunjavanju uslova za integraciju u SEPA.

Direktorica Yu je pohvalila agilnost CBCG i njene rezultate na planu usklađivanja regulative u oblasti platnog prometa sa pravnom tekovinom EU i najavila dodatnu podršku Crnoj Gori, koja će primarno biti usmjerena na jačanje tehničkih i sveukupnih kapaciteta, a u cilju adekvatne pripreme za pridruživanje SEPA.

Na sastanku je bilo riječi i o Partnerskom okviru za Crnu Goru za period od 2024. do2028. godine koji predstavlja zajednički strateški dokument Svjetske banke i Vlade Crne Gore u kojem se sumiraju prioritetne oblasti na koje će Svjetska banka usmjeriti pomoć tokom navedenog perioda. Novi petogodišnji okvir podržaće reformske procese u Crnoj Gori, usmjerene na povećanje ekonomske otpornosti, inkluzivni rast i bolje upravljanje prirodnim resursima u cilju održivog i zelenog rasta.

Guvernerka Radović je kazala da CBCG, kroz svoje politike i planove za naredni period, snažno podržava prioritete definisane Partnerskim okvirom, dodajući da „njegova implementacija može doprinijeti rješavanju ključnih ranjivosti crnogorske ekonomije“. Guvernerka je istakla i da je CBCG apsolutno posvećena unapređenju ambijenta za implementaciju klimatskih projekata i „ozelenjavanje“ finansijskog sektora.

Guvernerka Radović zahvalila je predstavnicima Svjetske banke na kontinuiranoj podršci koju ova institucija pruža CBCG, posebno u oblasti modernizacije platnog prometa, unapređenja supervizorskih kapaciteta i snaženju transparentnosti i nezavisnosti CBCG.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve