Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Spajić od danas u zvaničnoj posjeti Njemačkoj

Premijer Milojko Spajić boraviće u zvaničnoj posjeti Saveznoj Republici Njemačkoj od 25. do 30. aprila 2024.godine.

“Crna Gora i Savezna Republika Njemačka njeguju prijateljske i sadržajne odnose koje karakteriše kontinuirani politički dijalog na visokom nivou i razvijena saradnja u brojnim oblastima od zajedničkog interesa”, navodi se u informaciji Vlade.

Spajić će se 25. aprila sastati sa specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom.

Sljedećeg dana će se sastati sa članovima i predsjedavajućim Odbora za pitanja EU Bundestaga Antonom Hofrajterom, kao i sa članovima i predsjedavajućim Parlamentarne grupe za JIE Josipom Juratovićem.

Takođe, sastaće se sa saveznim ministrom ekonomije Robertom Habekom, kao i sa predstavnicima Saveznog udruženja za ekonomski razvoj i vanjsku trgovinu (Bundesverband für Wirtschaftsförderung und Außenwirtschaft – BWA).

Sastanak sa saveznim kancelarom Olafom Šolcem biće organizovan 29. aprila, a istog dana će imati sastanak s predstavnicima Istočnog odbora njemačke privrede (OA), Njemačke trgovinske i industrijske komore (DIHK) i ostalim privrednicima.

Konačno, u poslijepodnevnim časovima 29. aprila, premijer će učestvovati u debati koju će organizovati Njemačko udruženje za vanjsku politiku (DGAP).

“Sastanci sa njemačkim kolegama će biti prilika da se izrazi zahvalnost na podršci koju Njemačka nedvosmisleno pruža razvojnom putu Crne Gore, kako u dijelu ostvarivanja vanjskopolitičkih ciljeva, tako i na planu ekonomskog i investicionog razvoja”, navodi se u informaciji.

Spajić će, dodaje se, posebno istaći značaj evropske integracije, predanost NATO-u i zapadnim partnerima, posebno u kontekstu strateški važnog regiona Zapadnog Balkana.

“Zvanična posjeta predstavlja i dobru priliku za predstavljanje rezultata koje je Crna Gora postigla u proteklom periodu, a koji proističu iz ispunjavanja obaveza iz evropske agende. Posjeta će, takođe, biti prilika da premijer Spajić podsjeti da reformski procesi unutar EU moraju ići paralelno sa politikom proširenja i da je Crna Gora, kao najdalje odmakla država u procesu pregovora, spremna da iskorači na evropskom putu, što će biti podsticajno i za ostale države kandidate”, ističe Vlada.

Kako su dodali, zvanična posjeta premijera Spajića Njemačkoj predstavljaće odličnu priliku za potvrdu već dobrih odnosa dvije države, a pokazaće i spremnost za nastavkom i unapređenjem saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.

“Njemačka je saveznik i prijatelj Crne Gore u okviru NATO-a i zagovornik evropske ideje, te će posjeta biti dodatna prilika da se ukaže na značaj podrške u realizaciji vanjsko-političkih prioriteta”, ističe se.

S obzirom na to da vladavina prava predstavlja okosnicu pregovaračkog procesa, sastanci će, navodi se, biti prilika da se predstave ostvareni rezultati u poglavljima 23- Pravosuđe i temeljna prava i 24- Pravda, sloboda i bezbjednost, te da se ukaže na značaj dobijanja IBAR-a (Izvještaja o realizaciji privremenih mjerila).

“S obzirom na to da zvanični Berlin aktivno podržava vanjsko-politički kurs Crne Gore, susret sa visokim njemačkim zvaničnicima će biti još jedna prilika da se konkretizuju aktivnosti za unapređenje saradnje u oblastima od zajedničnog interesa. Konačno, tokom ovih susreta će se afirmisati jasno opredjeljenje Vlade evropskom putu Crne Gore i odlučna posvećenost ispunjavanju obaveza iz EU agende”, ističe se u informaciji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve