Neuspjeh opozicionog sastanka, na kojem je trebalo da se dogovore o zajedničkoj listi za predstojeće izbore, bio je sasvim očekivan, a scenario realizacije kraha vrlo providan i naivan.  Ko će u Crnoj Gori povjerovati da se opozicija nije našla u jednoj koloni samo zato što to nije htjela GP URA? Niko.

Ali URA je došla kao dobar krivac za još jedan neuspjeh najavljenih dogovora.

Koliko je naivno sve odrađeno pokazuje i činjenica da su jedni postavljali uslove, navodno megalomanske, a da su ih drugi odmah prihvatali, a sve u saznanju da GP URA, što je već mjesecima ponavljala, neće na zajedničku listu sa Demokratskim frontom.

Nikom nije zasmetalo što na listi, u svakom slučaju, ne bi bila jedna mnogo jača i značajnija partija od GP URA, Socijaldemokratska partija. Navodno, ona nije opozicija, a pokazalo se da jeste mnogo ozbiljnija i principijelnija od onih koji je eliminišu iz opozicionih redova.

Sada kada je sve prošlo Nebojša Medojević kaže da građani Crne Gore traže jedinstvenu opozicionu listu i pozvao lidera Demokrata Aleksu Bečića da, kako je kazao, još jednom razmisli.

“Građani od nas traže slogu i jedinstvo, jer više ne mogu da trpe nepravdu. Još jednom razmislite, kolega Bečiću. Nema u ovom trenutku ništa važnije od smjene vlasti”, kazao je Medojević.

On je ostatak opozicije pozvao da, kako kaže, sve razlike stavi po strani.

“Ovo je istorijski trenutak… Vjerujte nama, jedna lista, otpor, za slobodu Crne Gore. Niko ovdje nije protiv Crne Gore”, zaključio je Medojević.

Sada dolazimo do osnovnog pitanja: Pa zar nije za sve kriva URA? O čemu to treba da razmišlja Bečić kada je Dritan Abazović za sve kriv?

I portparol Demokratske partije socijalista Miloš Nikolić tvrdi da je opozicija neuspjehom sastanaka još jednom pokazala svoju slabost i snagu sujeta njenih lidera. Kako je istakao, od samog početka bilo je jasno da je taj skup osuđen na neuspjeh, te da se radi o simulaciji saradnje između zavađenih političkih subjekata, koji su se sastali samo zato što je Srpska pravoslavna crkva to od njih tražila.

“Kakav nivo povjerenja vlada među opozicijom najbolje govori činjenica da lideri stranaka priznaju da ne mogu zajedno ni na jednu listu. Kao što su priznali i da su svjesni kakav im je rejting kod građana kada su izrazili spremnost da im se sklone sa očiju do završetka izbora, ne bi li im drugi donijeli pobjedu, a oni nakon toga preuzeli čelne pozicije. Privid međusobne saradnje, uprkos svemu, nije trajao dugo jer je već sinoć jedan od učesnika sastanka Slaven Radunović napao Bečića da je namjerno opstruirao jedinstvenu listu, čime je vjerovatno ponovo pokrenuo lavinu međusobnih uvreda i napada na društvenim mrežama i medijima”, rekao je Nikolić.

On je kazao da je opozicija još jednom demantovala sebe potvrdom da od bojkota nema ništa, te da će svi uredno izaći na izbore.

“Sva ostala priča predstavlja pripremu alibija za izvjestan izborni poraz koji čeka opoziciju i na ovim izborima”, smatra Nikolić.

Prema mišljenju poslanika Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilovića, nedogovaranje zajedničkog nastupa opozicije na predstojećim parlamentarnim izborima ostaće za anale političkog kukavičluka”.

“Nijesmo se ni okupili da pričamo o jedinstvenoj listi zato što smo zrelo procijenili da je tako najbolje, nego zato što je pritisak javnosti da se ujedinimo bio veći nego ikada u dvije decenije. Samo amateri mogu procjenjivati kako je narod pogrešno želio i kako nije dobro vidio da je jedinstvena lista pobjednička priča”, rekao je Danilović.

Prema njegovom mišljenju, zbog nedostatka mudrosti kod pojedinih opozicionara, ne mogu i ne smiju zaratiti i vrijeđati se.

“Neću to uraditi jer mana je svačija, ali mora svima biti jasno da jednom i konačno neko mora odgovarati za lošu procjenu i potom lošu odluku koja se tiče sreće ili nesreće cijelog naroda”, rekao je Danilović.

On je pomenuo imena koja su se mogla naći na zajedničkoj listi.

“Predložiti da bismo mogli razgovarati i moliti jednog velikog čovjeka, prof. dr Dragana Kastratovića, hirurga bez mane i bez bilo čije članske karte, da stane na čelo liste i ogromnom većinom prisutnih to prihvatiti, a na kraju odustati, meni nikada neće biti jasno i nikada neću razumjeti drugačije nego kao politički kukavičluk”, kazao je on.

Kako je dodao, potom je predložio da ne razdvajaju, te da treba ponuditi da prvi i drugi na listi budu profesor Kastratović i profesor Caro Pavličić “s kojim nikada u životu nijesam imao nikakvu komunikaciju, ali umijem da cijenim otmenost i odmjerenost koje nedostaju opštoj neodmjerenosti i neotmenosti u Crnoj Gori”.

“I moj predlog je prihvaćen velikom većinom, ali, na kraju, nije bilo dogovora. Ko je kriv? Kriva je partijska umišljenost i nedostatak vizije za sjutra ne za budućnost, ne za daleka doba, nego nemanje vizije za sjutra”, kazao je Danilović.

PARTIJSKA UMIŠLJENOST

Goran Danilović smatra da je za novonastalu situaciju kriva je partijska umišljenost i nedostatak vizije za “sjutra”.

“Tako smo olako tražili i prihvatali da na listi jedinstvene opozicije nema lidera i poslanika, a tako ćemo olako, te iste lidere i poslanike sada gledati kako predvode manje i krnje opozicione kolone i liste. A ko ne valja za jedinstvenu priču, ne valja ni za pojedinačne. Ipak, kako god ko hoće i neka mu je sa srećom”, rekao je Danilović.

Danilović je poručio da on neće odustati.

“Smatrao bih političkom prostitucijom da javno sebe sklonim sa zajedničke liste opozicije i kažem da bi mi bila čast da je podržim i radim za nju bezuslovno, a da potom vaskrsnem na nekoj manjoj listi ili na listi UCG”, ocijenio je Danilović.

 

 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve