Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
Rubrika:

CEGAS: Neizglasavanje predsjednika/ce Vrhovnog suda pokazuje odgovornost onih koji glasaju

Izmjenom Zakona o sudskom savjetu i sudijama, prema njihovim riječima, će biti moguće rasteretiti ovaj za sada prilično mučan proces za sudije Vrhovnog suda

Centar za građanske slobode (NVO CEGAS) očekivao je konačan izbor predsjednika/ce Vrhovnog suda, ali nažalost ni poslednja odluka Opšte sjednice Vrhovnog suda nije dala kanditatkinju/kandidata, i time jasno ugrozila ispunjenje privremenih mjerila za Poglavlje 23 i 24, poručuju iz te nevladine organizacije.

“Možda je i bilo za očekivati da će se kod kvalitetnih kandidata podrška, uslovno rečeno, podijeliti, ali se svakako nije očekivala opstrukcija i nevažeći glasovi, i to od onih koji bi trebalo biti prvi pozvani i zaslužni za unaprijeđenje cjelokupnog pravosuđa i vladavinu prava u Crnoj Gori”, naveli su iz CEGAS-a u saopštenju za medije.

Izmjenom Zakona o sudskom savjetu i sudijama, prema njihovim riječima, će biti moguće rasteretiti ovaj za sada prilično mučan proces za sudije Vrhovnog suda.

“CEGAS ističe da se pored izmjena ovog Zakona mora poraditi na adekvatnim izmjenama Zakona o sudovima, Poslovnika Sudskog savjeta, Poslovnika o radu Opšte sjednice Vrhovnog suda, Odluke o broju sudija u sudovima i Etičkog kodeksa sudija”, dodali su iz CEGAS.

Time bi se, kako ukazuju iz te NVO, riješila brojna pitanja, ali svakako i ona o utvrđivanju relevantne većine za donošenje Odluka sjednice Vrhovnog suda, odredba o izuzeću sudije na Opštoj sjednici Vrhovnog suda, koji je ujedno i kandidat/kinja za predjednika/icu Vrhovnog suda, uz veće nadležnosti Sudskog savjeta, kada imamo jednu od ovakvih situacija.

“Očekujemo transparentnost i suštinsku promjenu pomenutih Zakona i Poslovnika, na kojima će se podrobno raditi i konstruktivno raspravljati od strane svih zainteresovanih aktera”, poručuju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve