Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Uložili ogroman trud i sredstva ali se isplatilo: SPC za sad odbranila finansijsku imperiju vrijednu stotine miliona!

SPC u Crnoj Gori je savršena firma za bilo koji posao u sivoj zoni, prije svega za nesmetan protok ogromnih neoporezovanih finansijskih sredstava, za koja se ne zna porijeklo, iz Srbije u Crnu Goru i obrnuto. Takođe treba uzeti u obzir da SPC u Crnoj Gori raspolaže sa širokom i veoma brojnom mrežom aktivista koja je prema posljednjim podacima, brojala preko 1.000 sveštanika. Svi oni neprijavljeni rade u Crnoj Gori

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) Srpske pravoslavne crkve, uz svesrdnu pomoć centrale iz Beograda glavna je politička snaga koja je omogućila svetosavskoj opoziciji da preuzme vlast u Crnoj Gori nakon 30. avgusta. Pobjeda SPC na nedavno održanim izborima zahtjevala je veliki finansijski i logistički angažman ove parapolitičke svetosavske organizacije, ali joj se na kraju trud isplatio.

Manasrtir Ostrog: Desetine miliona na godišnjem nivou

Ova organizacija nije štedjela sredstva ni ljudstvo za političku agitaciju u koju je ušla otvoreno nakon usvjanja Zakona o slobodi vjerosipovijesti krajem prošle godine, a koji je prijetio da ugrozi njihove ilegalne poslove  i imovinu “tešku” stotine miliona eura.

Kako saznaje portal Aktuelno iz dobro upućenih izvora bliskiih vrhu svetosavske crkve, u predizbornu kampanju angažovano je stotine popova koji su većinom importovani iz Srbije i Republike Srpske, a za kampanju su uloženi milioni, što od sredstava iz Crne Gore što od apanaža iz Srbije.

Mediji su juče objavili ono što je cjelokupnoj domaćoj ali i regionalnoj javnosti odavno poznato – Vlada Srbije je pomagala eparhije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Prema dokumentu koji su juče objavile Dnevne novine Srbija je crkvu u Crnoj Gori u periodu 2014-2020. pomogla direktno iz budžeta sa oko 4,6 miliona eura.

Savršena firma za poslove u sivoj zoni

Kako su za portal Aktuelno rekli veoma dobro upućeni izvori, ovo je samo neznatan iznos sredstava sa kojima raspolaže svetosavska crkva u Crnoj Gori.

“Zvanična suma od 4,6 miliona eura koju je Srbija odvojila za Srpsku crkvu u Crnoj Gori  u posljednjih šest godina je smiješna. Donacije koje dolaze iz Srbije ovoj kvazivjerskoj organizaciji su mnogo veće, a da ne govorimo o sredstvima kojima raspolažu u Crnoj Gori. Već svi znaju da samo od manastira Ostrog na godišnjem nivou zarade više desetina miliona eura”, rekao je naš sagovornik dobro upućen u poslovanje SPC u Crnoj Gori.

Crkvena blagajna SPC – Ilustracija

Kako je naveo, Srspka crkva kao institucija uložila je velike napore da Zakon o slobodi vjeroispovijesti ne bi bio sproveden u praksi jer bi onda izašla iz sive zone i morala bi da opravda porijeklo imovine.

“Sada je SPC u Crnoj Gori savršena firma za bilo koji posao u sivoj zoni, prije svega za nesmetan protok ogromnih neoporezovanih finansijskih sredstava iz Srbije u Crnu Goru i obrnuto za koje se ne zna porijeklo. Takođe treba uzeti u obzir da SPC u Crnoj Gori raspolaže širokom i veoma brojnom mrežom aktivista koja je prema posljednjim podacima, brojala preko 1.000 sveštenika. Svi oni neprijavljeni rade u Crnoj Gori”, rekao je naš sagovornik.

Sva ta sredstava i ljudstvo bili su angažovani u predizbornoj kamapanji sa jednim ciljem – ne dozvoliti vlastima Crne Gore da ugroze poslovanje ovog parapolitičkog finansijskog konglomerata.

Zato i ne čudi što lideri Demokratskog fronta, koji su imali otvorenu saradnju sa SPC u toku izbora, po svaku cijenu žele da se što prije povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti i na tome sad insistiraju.

SPC sačuvala stotine miliona

SPC je u Crnoj Gori za sad sačuvala svoju ogromnu imovinu a sagovornik portala Aktuelno, koji je veoma dobro upućen u poslovanje ove parapolitičke organizacije, rekao nam je da je imovina SPC u Crnoj Gori tolika da je teško pobrojati.

Kako smo više puta pisali evidentno je da je MCP,  daleko najveći zemljoposjednik u državi i polaže pravo na – kilometre kvadrata šuma i livada, stotine crkava i manastira, stambene prostore, a samo na primorju vrijednost crkvenog zemljišta se procjenjuje na oko jednu milijardu eura!

Lider velikosrpskih stranaka u Crnoj Gori, Ajatolah Amfilohije Radović: Profit prije svega

Ovom prilikom pobrojaćemo samo dio imovine koju je SPC sačuvala marginalizacijom Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji će, sve su prilike, biti ukinut ili iskarikiran po potrebi Srpske crkve.

Počev od 1996. zaključno sa 2007. godinom Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) SPC je u svoje vlasništvo upisala 12,2 kvadratna kilometra livada, šuma i pašnjaka, većinu od 600 seoskih crkava i većinu manastira.

U nikšićkoj opštini je na sebe upisala oko 3.000 kvadratnih metara stambenog prostora, koje je bilo u vlasništvu države.

Manastir Ostrog sa svom imovinom, zemljištem površine dva kavadratna kilometra i više hiljada metara stambenoga prostora,  prepisano je sa crnogorske države na MCP 2007. godine.

Crkva Svetog Đorđa u Podgorici i imanje oko nje, koje se nalazi u najluksuznijem dijelu Podgorice, par stotina metara od centra grada, takođe je u vlasništvu MCP.

U njihovom vlasništvu je i plac crkve Svetoga Đorđa, na kome je izgrađena luksuzna zgrada od 52 stana, gdje je metar kvadratni stambenog prostora od 2.000 eura pa i više.

Desetine miliona samo u Buljaricama

U Buljarici, u polju, na obali mora, manastir “Gradište” posjeduje oko 22 hektara zemljišta.

Buljarice – strateški veoma važna lokacija za potencijalne investitore

Cijena kvadratnoga metra u Buljarici se kreće oko 300 eura. Dakle, ukupna vrijednost te imovine je najmanje 66 miliona eura. Inače, obračun od prije sedam, osam godina, pokazao je da je vrijednost crkvenoga zemljišta na primorju, oko jedne milijarde, odnosno, hiljadu milona eura.

Da MCP vodi računa i ulaže u svoju imovinu, govori i podatak da je krajem 2017. godine od budvanskog Sekretarijata za urbanističko-tehničke uslove zatražila dozvolu  za gradnju na zemljištu pored crkve Sv. Petke.

Važećim Detaljno urbanističkim planom  “Podkošljun“, na crkvenoj parceli od 4.518 kvadrata kraj gradske zaobilaznice, predviđena je gradnja stambeno-poslovne petospratnice od najviše  7.948 kvadrata.

Ono što se radi u Budvi je primjer kako, uostalom, djeluje SPC. Crkva svete Petke je pravno lice čija se imovina u katastru vodi i uvijek se vodila kao dobro crkve svete Petke, čiji je matični broj 9992003602661, a adresa Podkošljun 40.

Iako, po sili zakona, tom parcelom može da raspolaže samo budvanska opština, odnosno crnogorska država koja je vlasnik i budvanske crkve Svete Petke i sve njene imovine, kotorski Sud je, prije pet godina, presudio da za tu eksproprisanu crkvenu imovinu, budvanska opština treba da plati 2.600.000 eura patrijaršiji čije je sjedište u Beogradu.

Ako svemu ovome dodamo milione od dobrovoljnih priloga koji dolaze od različitih ktitora i “dobrotvora” za “srbizaciju” Crne Gore, jasno je da će SPC po svemu sudeći i dalje ostati nedodirljiva parapolitička organizacija sa svim karakteristikama “države u državi”.

Balša Knežević

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rovca sa rovačkim katunima
01.10.2020-18:14 18:14

Ne mozete vi protiv naše crkve.Nasa vjera I tradicija je nesto vise od grupe zalutalih kleptomandkokonvertitskih partija.