Petak, 17 Maja, 2024
Rubrika:

Prosječna zarada u martu iznosila 825 eura

Prosječna (neto) zarada u martu u odnosu na februar zabilježila je rast od 0,5 odsto, navode iz Monstata

Prosječna zarada (bruto) u martu ove godine u Crnoj Gori iznosila je 1.032 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 825 eura, saopštila je Uprava za statistiku MONSTAT.

“Prosječna (neto) zarada u martu u odnosu na februar zabilježila je rast od 0,5 odsto, dok je prosječna (neto) zarada u martu 2024. u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila rast od 5,6 odsto. Ukoliko se ima u vidu da su potrošačke cijene u martu u odnosu na februar zabilježile rast od 0,5 odsto proizilazi da su realne zarade ostale na istom nivou”, ističu u MONSTAT-u.

Po sektorima djelatnosti, prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u martu u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sljedećim sektorima djelatnosti: Snabdjevanje vodom; upravljanje otpadnim vodama, kontrolisanje procesa; uklanjanje otpada i slične aktivnosti (pet odsto), Stručne, naučne i tehničke djelatnosti (2,3 odsto), Ostale uslužne djelatnosti (2,1 odsto), Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (1,2 odsto), Prerađivačka industrija (1,1 odsto), Trgovina na veliko i trgovina na malo; popravka motornih vozila i motocikala (0,9 odsto), Umjetničke zabavne i rekreativne djelatnosti (0,7 odsto), Snabdjevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija (0,6 odsto), Obrazovanje (0,6 odsto), Zdravstvena i socijalna zaštita (0,6 odsto), Saobraćaj i skladištenje (0,5 odsto) i Poslovanje nekretninama (0,3 odsto).

Pad prosječne zarade zabilježen je u sljedećim sektorima: Vađenje ruda i kamena (1,8 odsto), Građevinarstvo (0,3 odsto), Finansijske djelatnosti i djelatnost osiguranja (0,3 odsto), Informisanje i komunikacije (0,2 odsto), Državna uprava i odbrana: obavezno socijalno osiguranje (0,2 odsto), Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (0,1 odsto) i Usluge smještaja i ishrane (0,1 odsto).

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve