Petak, 21 Juna, 2024
Rubrika:

Instagram i Facebook pod EU istragom zbog uzrokovanja zavisnosti i štete kod djece

Zbog optužbi za izazivanje zavisnosti i štete kod djece, EU istražuje da li je kompanija Meta učinila dovoljno da bi to spriječila na mrežama Instagram i Facebook

Evropska unija je otvorila formalnu istragu protiv kompanije Meta zbog zabrinutosti da ne čini dovoljno da zaštiti mentalno i fizičko zdravlje djece koja koriste njene društvene mreže Facebook i Instagram. Istraga koju je Evropska komisija najavila u četvrtak, procjenjivaće da li je Meta prekršila pravila prema Zakonu o digitalnim uslugama EU (DSA), napominjući da korisnički interfejs i algoritmi mreža Facebook i Instagram mogu da izazovu „poremećaje ponašanja kod djece“ i da stvore „efekte zečje rupe“.

EU takođe brine da Meta ne čini dovoljno da spriječi maloljetnike da pristupe neodgovarajućem sadržaju, kao i da njeni alati za provjeru uzrasta možda nisu „razumni, proporcionalni i efikasni“. Istraga će dodatno procijeniti da li sistemi preporuka sadržaja kompanije i podrazumijevana podešavanja privatnosti pružaju dovoljno privatnosti, sigurnosti i bezbjednosti za maloljetnike.

Inače, EU je otvorila istragu nakon što je Meta nedavno preduzela napore da poboljša sigurnost djece na Facebook i Instagram društvenim mrežama, kao što je ograničavanje njihovog pregledanja štetnih tema i ograničavanje interakcije sa sumnjivim nalozima koje vode odrasli, u pokušaju da popravi svoju lošu reputaciju u zaštiti djece na mreži. Sljedeći koraci EK uključuju prikupljanje dodatnih dokaza.

Nema formalnog roka za postupak, ali EU može da preduzme privremene mjere protiv kompanije Meta dok traje istraga. Ukoliko se ispostavi da Meta krši pravila DSA, može se suočiti sa novačnim kaznama koje idu do šest odsto globalnih prihoda kompanije, pri čemu je EU komesar Tijeri Breton izjavio da „ne štede trud da zaštite mlade“.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve