Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

ĆUTANJE, ZATAŠKAVANJE, ZASTRAŠIVANJE: ”Opasna priča” o pedofiliji u tzv. SPC i dalje bez epiloga

Jasno je da zlokobna mašinerija sačinjena od političara, operativaca i saradnika obavještajno-bezbjednosnog sektora čuva imidž SPC, jer im je ova paravjerska organizacija potrebna za bezbjednosno-obavještajne poslove i političku agitaciju. Značajni djelovi srpske vlasti i BIA-e će učiniti sve da ovu priču zataškaju.

Suđenje prof. dr Bobanu Batrićeviću, istoričaru s Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK) na Cetinju, pred Sudom za prekršaje u Podgorici, zvanično je  okončano 26. marta nakon što je tužiteljka Snežana Šišević dobila nalog od Višeg državnog tužilaštva (VDT) da obustavi postupak koji je imao sve karakteristike montiranog i politički motivisanog procesa.

Ovakva epilog, sasvim opravdano, slavio se kao pobjeda nad svetosavskom represijom koju već decenijama u Crnoj Gori sprovodi pseuodovjerska organizacija svetosavska sekta (SS), poznata pod akronimom SPC i njeni politički aparatčici, što je eskaliralo nakon 30. avgusta 2020. godine. Ako tome dodamo najnovije akcije SDT-a, opravdano se može reći da su crnogorske pravosudne institucije počele da rade svoj posao.

Međutim, u sjenci obustavljanja postupka protiv Batrićevića i visokoprofilnih slučajeva koje vodi SDT, ostao je zaboravljen dugo godina zataškavani slučaj teškog kriminala – pedofilije, koji se vezuje za ovu paramilitarnu organizaciju sa debelim vezama u bezbjednosno-obavještajnim službama Srbije i Rusije.

Joanikije zataškavao pedofiliju

Podsjetimo, Više državno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo je još u maju 2022. godine izviđaj protiv Mitropolije crnogorsko-primorske (MPC) takozvane Srpske pravoslavne crkve i njenog lidera Jovana Mićovića poznatog pod operativnim imenom Joanikije, zbog prikrivanja pedofilije.

Prvi makro SS Vasilije Kačavenda i Jovan Mićović koji mu čuva leđa

Slučaj je zasnovan na svjedočenju bivšeg đakona SPC Bojana Jovanovića, koji je i raskrinkao pedofilsku mrežu unutar ove paravjerske organizacije.

Portal Aktuelno još je 2020. godine pisao da je Komisija SPC na čelu sa tadašnjim vladikom budimljansko-nikšićkim Joanikijem Mićovićem 2012. godine pokrenula istragu zbog navodna tri slučaja pedofilije u Cetinjskom manastiru. Ali ova istraga nije nikad dobila epilog iako su i Joanikije i tadašnji mitropolit SPC Amfilohije znali za slučajeve pedofilije u svojoj ”crkvi”. Oni su ove slučajeve zataškali uz izgovor da je u pitanju ”opasna priča” i iskoristili prljavi materijal koji su imali da bi ucjenjivali centralu SS u Beogradu, takozvanu Patrijaršiju.

Postupak za prikrivanje pedofilije koji se vodi protiv Mićovića konačno se pokrenuo sa mrtve tačke u februaru prošle godine, kada je Jovanović, inače i sam žrtva pedofilije unutar takozvane SPC, dao drugi i dopunjeni iskaz tužiteljki VDT Podgorica Danki Ivanović-Đerić u Beogradu. Međutim, nakon toga već više od godinu dana slučaj je u kompletnom zastoju i više niko o njemu ne priča.

Iako je Jovanović nakon odlaganja i velikih opstrukcija konačno dao iskaz, postalo je jasno koliku političku moć i uticaj u bezbjednosno-obavještajnom sektoru ima takozvana SPC. Takođe je postalo očigledno da neće birati sredstva u pokušaju zataškavanja, kako je Mićović okarakterisao, ”opasne priče o pedofiliji”.

Porfirije i Joanikije: Održavaju kontinuitet šefova SS koji zataškavaju slučajeve pedofilije

Ogromna moć SS

Nakon što je priča o ovako ozbiljnim i neljudskim kriminalnim radnjama pala u zaborav, postalo je jasno koliku moć takozvana SPC ima u političkim i bezbjednosno-obavještajnim krugovima prije svega u Srbiji, gdje postoji ozbiljna zavjera kada je u pitanju prikrivanje ”opasne priče” o pedofiliji.

Tzv. SPC nije vjerska organizacija, već parapolitička ispostava sa jakim vezama u bezbjednosno-obavještajnom sektoru i ogromnim uticajem u politici, a odavno su poznate veze njenog čelnika Prvoslava Perića sa ruskim službama. Iako se za ovu ogranizaciju vezuju brojni skandali, ratnohuškanje, a istorijski su fakti da su svesrdno učestvovali u ratnim razaranjima 90-ih, priča o pedofiliji je nešto što ih najviše pogađa jer ih potpuno kompromituje.

Stoga ne čudi što vrh SPC predvođen Perićem, Mićovićem i naravno Vasilijem Kačavendom, koristi sve svoje veze u političkim i bezbjednosno-obavještajnim krugovima da slučajevi za pedofiliju ne dobiju epilog i budu zataškani.

Bojan Jovanović

O pritiscima najbolje može da posvjedoči glavni svjedok u ovom slučaju Bojan Jovanović koji je na meti ozbiljnih prijetnji već godinama.

Jasno je da zlokobna mašinerija sačinjena od političara, operativaca i saradnika obavještajno-bezbjednosnog sektora čuva imidž SPC, jer im je ova paravjerska organizacija potrebna za bezbjednosno-obavještajne poslove i političku agitaciju. Značajni djelovi srpske vlasti i BIA-e će učiniti sve da ovu priču zataškaju. U prilog tome ide i slučaj saslušanja Jovanovića kada je tužiteljka iz Podgorice morala da dođe u Beograd da sasluša svjedoka, kojem je i onako ”glava u torbi”.

Opstrukcije i prijetnje

To što je tužiteljka Ivanović-Đerić morala u februaru prošle godine da doputuje u Beograd i u prostorijama beogradskog tužilaštva sasluša Jovanovića je samo najmanja u nizu opstrukcija kada je u pitanju ovaj slučaj.

Jovanovićev advokat Aleksandar Olenik, nakon što je u februaru prošle godine njegov klijent konačno saslušan, objasnio je ukratko što se sve izdešavalo prije njegovog saslušanja.

“Prvo su gospodina Jovanovića tokom ljeta prošle (2021) godine službenici BIA više sati držali na granici kada su mu prijetili da o ovome ne smije da govori nikome, da prije nego što krene preko granice mora njima da se javi i sl. Nakon toga smo pokušali da novi i dopunjeni iskaz damo srpskom tužiocu koji je trebao samo da ga dostavi crnogorskom. Međutim, u materijalima koji su stigli u Više državno tužilaštvo u Podgorici nedostajalo je više od 90 odsto izjave, prezentovanih dokaza i ostalog materijala. Zato je jedini način bio da tužiteljka Ivanović Đerić doputuje u Beograd i da ovde sama preuzme sav materijal”, rekao je Olenik u izjavi za medije nakon što je u februaru prošle godine saslušan Jovanović.

Aleksandar Olenik

Organizovano zataškavanje pedofilske mreže

Podsjetimo, portal Aktuelno već gotovo dvije godine piše o pedofiliji u SPC i ulozi Mićovića i njegovih funkcionera u prikrivanju pedofilije.

Portal Aktuelno je 2020. godine objavio seriju od tri teksta u kojima smo predočili javnosti kako je SPC u Crnoj Gori na čelu sa pokojnim Amfilohijem i aktuelnim mitropolitom Joanikijem prikrivala slučajeve pedofilije, pokušavala da ih koristi za političke obračune unutar crkve.

Takođe smo pisali kako su se na teritoriji Crne Gore skrivali opasni članovi kriminalne organizacije zaodjenuti u mantije SPC, na čelu sa glavnim makroom Stamatovićem.

Bivši đakon SPC Bojan Jovanović, u maju 2022. godine na promociji svoje knjige “Ispovest Kako smo ubili Boga” je otvoreno optužio Joanikija Mićovića da je prikrivao slučajeve pedofilije. 

I sam Jovanović bio je na meti pedofila u crkvi. Pokušao je da ga seksualno zlostavlja nekadašnji zloglasni episkop Zvorničko-tuzlanske eparhije (BiH) Vasilije Kačavenda koji važi za prvog čovjeka čitave pedofilske mreže zlostavljača. Kačavenda zbog svojih zločina nikad nije odgovarao, već je ukazom SPC 2012. penzionisan.

Iako zvanično ”umirovljen” Kačavenda i dalje učestvuje u ritualima i donošenju odluka u takozvanoj SPC. Još jedan istaknuti protagonista priče o seksualnom zlostavljanju takozvane SPC Pahomije Gačić dobija ordenje i ugošćava na slavi šefa svoje organizacije Porfirija Perića. Sve ovo ide u prilog činjenici da je takozvana SPC ”sigurna luka” za pedofile i seksualne manijake.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

12 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Pe Pera
23.04.2024-07:15 07:15

Nego kako je Miraš? Jel i on našao neku česnicu od neke bukve?

Lovćen
23.04.2024-08:52 08:52
Reply to  Pe Pera

Ko te jutros na zoru natego od njih četvorice!

Duždev_Do
23.04.2024-09:03 09:03
Reply to  Pe Pera

Kako su vama Amvilohije, Atanasije i Artemije! Donosili oni Vječnu Vatru, a sada gore u njoj!

Mirjana
23.04.2024-09:15 09:15

Najgore je je sto su opoganili sveti.Cetinjski manastir koji stozer crnogorske drzave i samobitnosti.Upotrijebiili te mladice za njihove perverzne radnje.E takvima je Dritan Abazovic poklonio nasu kulturnu i sakralnu bastinu i grobove nasih pradjedova.Samo zato bi trebao da odgovara pred sudom, uz mnoge druge stvari koje je pocinio.Zato danas policija ne moze da napravi raciju po crkvama i manastirima da vidi dje je oruzje o kojem je pricao Andrija Mandic, da ga treba otkopati.Cuvenog borca protiv kriminala i korupcije D.Abazovica ponekada hvale na sva usta i uzima se za primjer i skoro citira.

Marko K.
23.04.2024-11:05 11:05

@Lovcen
Прије бих рекао да су тебе натегнули сви четворо са слике.

Lovćen
23.04.2024-12:39 12:39
Reply to  Marko K.

Natega je tebe onaj dugačkih uši pa tako jasno njaceš!

Duždev_Do
23.04.2024-17:10 17:10
Reply to  Lovćen

Kako su se ovi srbočetnici organizovali za lajkove….hahahaha…mora im se odati priznanje. toliko su ogrezli u šupkanuu, duboko… do štiklica da im je i lajkovanje pitanje opstanka vascijelog srpstva.

Bosko
23.04.2024-12:29 12:29

Neka masa nego potrci kod svojih i primi ga

LoMi
23.04.2024-13:03 13:03

5 dana je hodao Milan Đundić do Osroga i to pješke iz Njemačke. Ovo putovanje je dugo preko 1450 kilometara a zamislite NIKO se iz aktuelno nije sjeto ni riječ jednu jedinu da objavio o tom momku. Bitno je samo pljuvati !!!! BRUKA TRAJE DO VIJEKA A OBRAZ JE VJEČAN !!!!!

Lovćen
23.04.2024-14:53 14:53
Reply to  LoMi

Ne laži

LoMi
23.04.2024-13:03 13:03

35 DANA IZVINITE…..

Seoca
23.04.2024-18:37 18:37

Ovim srbijanskim pedofilima popovima, bio je i ostao do danas uzor srpski kralj Milutin, najveći pedofil u. Istoriji čovječanstva, koji je “oženio” dijete od nepunih pet godina i prema njegovoj priči i pravoslavlja “razbio joj matericu da nije mogla radjati”??? O tome imate kod Pravoslava Perića svu dokuentaciju, jer se Srbi i popovi danas ponose sa njihovim “svecem” Milutinom!!