Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Iako im je advokat Čolović objasnio: Vijesti tvrde da su off shore kompanija!?

Ako bi se upotrijebilo tumačenje pojma offshore kompanije koje navodite, onda bi i „Vijesti“ bile offshore firma, jer su većinski vlasnici te medijske kuće sa 59% udjela strane kompanije, a imaju firmu u Crnoj Gori, koja je za njih strana država, objasnio je advokat Čolović ombudsmanki i uredništvu Vijesti

Portal Aktuelno donosi nastavak prepiske Ombudsmanke “Vijesti” Pauline Petričević i advokata biznismena Zorana BećirovićaBranka Čolovića. Podsjetimo, advokat Čolović je dostavio žalbu zbog članka objavljenog na internet portalu “Vijesti” 12.03.2020. godine, pod naslovom: “Radović od Bećirovića kupio firmu sa placem kod skijališta i pravi hotel”. Prethodna izjašnjenja uredništva i “Vijesti” i odgovore advokata možete vidjeti u linkovima na kraju teksta.

foto printscreen

Odgovor ombudsmanke Vijesti Pauline Petričević

Poštovani gospodine Čolović,

Zahvaljujem na razumijevanju i dodatnom naporu da odgovorite i molim Vas da mi pomognete da razjasnimo ključnu stvar, a to je značenje termina ‘offshore firma’, budući da to u tekstu nalazite spornim. 

Željko Ivanović, suvlasnik Vijesti -“Goveče” , “Govedo”, “Goveče sa kršetnicom” – tako ga u svom dokumentarnom romanu “Miško Kesedžija i njegove bize (esej o montenegrinskom zlu) zovu autori Marko Vešović i Šeki Radončić

Na linku koji ste dostavili: https://www.europarl.europa.eu/cmsdata/147412/7%20-%2001%20EPRS-Briefing-621872-Listing-tax-havens-by-the-EU-FINAL.PDF, navedena je sledeća definicija termina ‘offshore’ sa kojom ste pretpostavljam saglasni: https://www.investopedia.com/terms/o/offshore.asp. U njoj je termin ‘offshore’ definisan kao ‘izvan nacionalnih granica’ i izričito je navedeno da ‘offshoring’ nije po sebi nelegalna praksa.

Slična je definicija Kembridžovog rječnika: https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/offshore-company?q=offshore-company.

 Vaš vlastodavac je rezident Crne Gore, a njegova firma “Caldero Trading Limited” koja je registrovana na Kipru posluje u Crnoj Gori. U razloge osnivanja firme van granica Crne Gore ne ulazim jer nisu predmet ovog spora. Takođe, predmet žalbe nisu tax havens niti offshore financial centres. Razumijem da nalazite spornim višak značenja koji se često pripisuje terminu ‘offshore’,  ali me zanima da li ste saglasni sa ovako definisanim značenjem samog termina ‘offshore company’?

S poštovanjem,

Paula Petričević

Ombudsmanka ND Vijesti

Odgovor advokata Branka Čolovića

Poštovana gospođo Petričević,

Zahvaljujem se na Vašoj poruci.

Opšta definicija termina “offshore” koju navodite ne nalazi se u tekstu dokumenta Evropskog parlamenta koji sam Vam dostavio.

Pored toga, želim da Vam skrenem pažnju na činjenicu da opšte značenje riječi offshore ili offshore company nije ni bitno za pitanje da li je “Caldero Trading Limited” offshore kompanija. Ono što je bitno, to je da na Kipru, kao i u drugim zemljama EU, registrovanje offshore kompanija naprosto nije dozvoljeno, te ni “Caldero Trading Limited” nije i ne može biti offshore kompanija.

Listu Evropskog parlamenta smo Vam dostavili jer ona sadrži spisak država u kojima se mogu osnivati offshore kompanije i u kojma postoji visok rizik za negativne pojave kao što su izbjegavanje poreza, pranje novca, finansiranje terorizma, nelegalna konkurencija itd. Sve što je uredništvo do sada u ovom žalbenom postupku napisalo jasno pokazuje da je namjera “Vijesti” da “Caldero Trading Limited” predstave upravo u tom svjetlu. Opšta terminologija sa tim nema nikakve veze, već su relevantni propisi EU, koji su obavezujući i za Crnu Goru kao kandidata za pristupanje EU. U okviru EU ne postoje offshore jurisdikcije. To znači da ni jedna firma registrovana u EU za Crnu Goru nije offshore kompanija.

Branko Čolović

Konačno, i sam opšti termin offshore kompanije, kada već otvarate to pitanje, ne postoji kao ujednačen i opšte prihvaćen. Primjera radi, jednu od definicija i suštinske karakteristike offshore kompanija daje Wikipedia, što možete vidjeti preko linka:

https://en.wikipedia.org/wiki/Offshore_company

Između ostalog, tu su date suštinske karakteristike koje ima svaka offshore kompaija:

“Although all offshore companies differ to a degree depending upon the corporate law in the relevant jurisdiction, all offshore companies tend to enjoy certain core characteristics:

– They are broadly not subject to taxation in their home jurisdiction.

– The corporate regime will be designed to promote business flexibility.

–  Regulation of corporate activities will normally be lighter than in a

   developed country”.

“Caldero Trading Limited”, kao kompanija sa Kipra, nema ni jednu od ovih suštinskih karakteristika koje pominje Wikipedia. Sve kompanije na Kipru su poreski obveznici na Kipru. Korporativni režim na Kipru od stupanja Kipra u EU 2006. godine ne obezbjeđuje veću poslovnu fleksibilnost od one koja je dozvoljena propisima EU. Regulativa koja se tiče korporativnih aktivnosti takođe nije “lakša” od one koja je dozvoljena propisima EU.

Na kraju bih dodao i sledeće:

Ako bi se upotrijebilo tumačenje pojma offshore kompanije koje navodite, onda bi i „Vijesti“ bile offshore firma, jer su većinski vlasnici te medijske kuće sa 59% udjela strane kompanije, a imaju firmu u Crnoj Gori, koja je za njih strana država. Da li se oko toga možemo saglasiti?

Srdačan pozdrav,

adv. Branko Čolović

“Uredništvo Vijesti nastavlja sa iznošenjem neistina i netačnih tvrdnji”

“Da bi opravdali izrečene laži, uredništvo “Vijesti” izmišlja novu definiciju riječi ‘offshore'”

Neistine i neiskrenost “Vijesti”: “Uredništvo vrijeđa inteligenciju”

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve