Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

ZAŠTO ”MEDIJSKI GANG” KRIJE PODATKE IZ STUDIJE KOJU JE FINANSIRALA EU: Kolašinci bi mogli da piju ”Evian” sa česme

Kolašinci bi mogli da pariraju francuskom ''Evianu'' da ima političke mudrosti i da mediji objektivno izvještavaju. Vijest da voda u Kolašinu prolazi kroz isti sastav stijena kao najskuplja na svijetu, francuski ''Evian'' nije mnogo zanimala ''medijsku mafiju''. Dopisnici Vijesti Dragani Šćepanović, ali i njenim nalogodavcima, šefovima ''medijskog ganga'' Miodragu Mišku Peroviću i Željku Ivanoviću ipak je bitnije da kontinuirano medijski targetiraju hotele, uprkos naučno relevantnim pokazateljima da njihove insinuacije koje iznose u tekstovima nijesu tačne.

Voda sa izvorištu Mušovića Rijeka prolazi kroz sličnu geološku sredinu kao poznata francuska flaširana voda “Evian“, rečeno je još prije tri godine na prezentaciji projekta “Upravljanje vodosnabdijevanjem u urbanim i ruralnim djelovima opština Kolašin i Rogatica“  koju je finansirala EU u okviru IPA prekograničnog programa Crne Gore i BiH. Ukupna vrijednost projekta je 577.000 eura, od čega je EU obezbijedila 487.000 bespovratnih sredstava.

Kolašin se snabdijeva vodom iz vrela Mušovića Rijeka, koje se nalazi na oko tri i po kilometra istočno od grada.

Vodoizvorište se nalazi na na 1060 do 1070 metara nadmorske visine.

Srednja izdašnost izvorišta je 437 sekundnih litara, maksimalna 754 litra u sekundi tokom kišne jeseni, a minimalna kada su suše, 195 litara u sekundi.

Mušovića Rijeka: Kolašinci bi mogli da pariraju francuskom „Evianu“ da ima političke mudrosti i da mediji objektivno izvještavaju

Geologija je,  prema nalazima studije, išla na ruku Kolašincima.

“Struktura masiva Ključ su vulkanske stijene koje ne propuštaju vodu i štite sliv vodoizvorišta Mušovića Rijeka. Vulkanske stijene ne dozvoljavaju kontaminaciju izvorišta. Uradili smo i bilans podzemnih voda koji takođe potvrđuju da ne dolaze vode iz drugih slivova“, objasnio je ranije prilikom prezentacije projekta Vladan Dubljević iz Indel inženjeringa koji je radio studiju.

Studija je potvrdila da gradnja na Bjelasici ne može ugroziti vodizvorište Mušovića Rijeku, sa kojeg se snabdijeva vodom kolašinski vodovod.

Kako su kazali autori studije, vulkanske stijene unutar masiva Ključ ne dozvoljavaju kontaminaciju vodoizvorišta. Tako sve što se trenutno gradi na višim kotama Bjelasice, ne može da utiče na vodni sliv Mušovića rijeke.

“U užoj i neposrednoj zoni vodoizvorišta Mušovića rijeka, ne postoji izvor potencijalnog zagađenja. Kompletno slivno područje Mušovića rijeke, prirodno je izolovano i zaštićeno od mogućih zagađivača. Specifična geomorfolofija je uslovila da na padinama Ključa ne postoje ni značajnije saobraćajnice, ni stalna naselja, ni turistički i industrijski objekti. U tom slivu nema izvora potencijalnog zagađenja“, tvrdi Dubljević.

Čelnici ”medijske mafije” Željko Ivanović i Miodrag Miško Perović sa ”dopisnicom” Draganom Šćepanović: Reketaške napore usmjerili na bavljenje otpadnim vodama i targetiranjem jedinog objekta koji taj problem reguliše na adekvatan način, što je i zvanično dokazano. Ali ”medijski gang” objavljuje istinu tek kad je na to bio primoran

Iako su ove činjenice poznate dopisnici Vijesti Dragani Šćepanović, ali i njenim nalogodavcima šefovima ”medijskog ganga” Miodragu Mišku Peroviću i Željku Ivanoviću oni kontinuirano medijski targetiraju hotele, uprkos naučno relevantnim pokazateljima da njihove insinuacije koje iznose u tekstovima nijesu tačne. Tako dopisnica piše seriju tekstova ne bi li Kolašince okrenula protiv investicija. Naslovi poput „Strah od zagađenja vode u Kolašinu nadležni ne čuju“,  „Otpadne vode prijete izvorištu“ i slični samo su dio kampanje koju dopisnica protura svojim sugrađanima i čitavoj crnogorskoj javnosti.

Da su u laži kratke noge, dokazala je nauka. Prvo Studijom koju je finansirala Evropska Unija, a zatim i analizom Instituta za javno zdravlje.

Ono što dopisnica ne piše je da je najveći krivac za kvalitet vode u Kolašinu lokalna uprava.

Stručna komisija, koju su prije nekoliko godina formirali u preduzeću Vodovod i kanalizacija konstatovala je, između ostalog, da su vodoizvorište i hlorinatorska stanica u vrlo lošem stanju, pa je potrebno hitno reagovati. Iz nalaza, koji je sačinila komsija, vidi se i “da su osnovna sredstva i oprema u vrlom lošem stanju, a zdravlje potrošača bi moglo biti ugroženo“. Utvrđeno je i da se 30 odsto vode gubi zbog oštećenja na glavnim vodovima starog i novog vodovoda i sekundarne mreže.

Dopisnica Dragana Šćepanović potpisala je ovaj tekst, ali uprkos tome nastavila je da objavljuje laži kako će gradnja na Bejlasici ugroziti i Mušovića Rijeku, i ekologiju, ali i samu egzistenciju mještana

Kolašinci bi mogli da pariraju francuskom „Evianu“ da ima političke mudrosti i da mediji objektivno izvještavaju. Vijest da voda u Kolašinu prolazi kroz isti sastav stijena kao najskuplja na svijetu, francuski „evian“ nije mnogo zanimala dopsnicu i njene gazde iz ”medijske mafije”, iako bi za druge države to bio momenat za slavlje. Taj podatak bi Kolašin postavio na regionalnu i svjetsku scenu u oblasti izvoza vode, posebno kada se sve više upozorava na uništavanje ovog resursa i bojazan da će pijaće vode na svijetu biti sve manje. Promocija kolašinske vode i poređenje njenog kvaliteta sa najvećim svjetskim brendovima u ovoj oblasti, uz mogućnost privlačenja investicija i otvaranja novih radnih mjesta, ali i pokretanja fabrika sa lokalnog nivoa, nije u fokusu dopisnice i ”medijskog ganga”. Njihova uloga je da pišu apokaliptične naslove sa ključnim riječima poput „strah“, „zagađenje vodovoda“ i slično, koji osim što su netačni, što su dokazale i naučne analize, tjeraju i turiste i investitore. Jer ko će da dolazi u grad u kojem je pijaća voda zagađena.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Lav
07.04.2024-13:11 13:11

Bravo.i svaka vam čast.
Istinom u mozak.

dragan
07.04.2024-14:57 14:57

Svaka cast Gospodo. Respekt.

Znam
07.04.2024-18:03 18:03

Lopovi,lopovi,lopovi,lopovi
Doći će na red i oni
Ničija nije gorela do zore.

Batrić
07.04.2024-18:15 18:15

Kanalizacioni odvod s čepom od Kesedžije.