Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

SVE VIŠE SE RAZOTKRIVAJU LAŽNE OPTUŽBE VIJESTI: Dopisnica pisala tekst iako je znala da je netačan

Činjenica da dopisnicu više ne zanima zagađena voda na Bjelasici, kao ni da li je zagađen gradski vodovod, što je dramatično najavljivala kada je fabrikovala aferu hotelu, dokazuje da nije u pitanju briga za zdravlje i prirodu.  Ekologija i zaštita životne sredine ovu samoprozvanu  ekološkinju i njene šefove iz ’’medijskog ganga’’ Miodraga Miška Perovića i Željka Ivanovića ne zanimaju ako nije u pitanju hotel na Bjelasici. Ostali mogu da zagađuju bez posljedica.

Trebalo  je “samo” 20 godina i najveća nacionalna ustanova iz oblasti javnog zdravlja- Institut za javno zdravlje, da medijski monopolisti iz Vijesti počnu da pišu istinu o Bjelasici i Ski rizortu 1450, objavljivanjem teksta da hotel na planini ne zagađuje vodu, i da je tretman otpadnih voda u skladu sa propisima.

Podsjećamo, dopisnica Vijesti iz Kolašina Dragana Šćepanović objavila je seriju tekstova o tome kako hotel na Bjelasici zagađuje vodu, a da dramaturgija bude još veća i gnijev javnosti jači, navedeno je kako postoji prijetnja od zagađenja kolašinskog vodovoda. Potpuno je jasna namjera da, prvenstveno u Kolašinu, izazove otpor prema investicijama na Bjelasici, iako joj je iz Ski rizorta Kolašin 1450 precizno odgovoreno da hotel posluje u skladu sa propisima i evropskim stadardima u ovoj oblasti.

Dopisnica je objavila neistinite navode iako je imala podatke da gradnja na Bjelasici ne može ugroziti vodoizvorište Mušovića rijeku, sa kojeg se snabdijeva vodom kolašinski vodovod, zaključak je studije, koju je radilo preduzeće Indel inžinjering iz Podgorice.

O tome je Šćepanovićeva izvještavala još 2021. godine kada je u Kolašinu prezentovana Studija rađena u okviru projekta “Upravljanje vodosnabdijevanjem u urbanim i ruralnim djelovima opština Kolašin i Rogatica“.

Dopsinica ”medsika mafije” iz Kolašina Dragana Šćepanović prije nego što je dobila rezultate analize IJZ o otpadnim vodama (LIJEVO) i nakon što je imala uvid u rezultate analize (DESNO)

Kako su kazali autori studije, vulkanske stijene unutar masiva Ključ ne dozvoljavaju kontaminaciju vodoizvorišta. Tako sve što se trenutno gradi na višim kotama Bjelasice, ne može da utiče na vodni sliv Mušovića rijeke.

“U užoj i neposrednoj zoni vodoizvorišta Mušovića rijeka, ne postoji izvor potencijalnog zagađenja. Kompletno slivno područje Mušovića rijeke, prirodno je izolovano i zaštićeno od mogućih zagađivača. Specifična geomorfolofija je uslovila da na padinama Ključa ne postoje ni značajnije saobraćajnice, ni stalna naselja, ni turistički i industrijski objekti. U tom slivu nema izvora potencijalnog zagađenja“, tvrdio je Vladan Dubljević iz Indel inženjeringa.

Vodoizvorište se nalazi na na 1060 do 1070 metara nadmorske visine, a sva turistička gradilišta na Bjelasici su iznad 1450 metara. Geologija je, kazao je Dubljević, išla na ruku Kolašincima.

“Struktura masiva Ključ su vulkanske stijene koje ne propuštaju vodu i štite sliv vodoizvorišta Mušovića rijeka. Vulkanske stijene ne dozvoljavaju kontaminaciju izvorišta. Uradili smo i bilans podzemnih voda koji takođe potvrđuju da ne dolaze vode iz drugih slivova“, objasnio je on.

Srednja izdašnost izvorišta je 437 sekundnih litara, maksimalna 754 litra u sekundi tokom kišne jeseni, a minimalna kada su suše, 195 litara u sekundi. Dubljević tvrdi da voda sa izvorištu Mušovića Rijeka prolazi kroz sličnu geološku sredinu kao poznata francuska flaširana doda “Evian“.

Čelnici ”medijske mafije” Željko Ivanović i Miodrag Miško Perović sa ”dopisnicom” Draganom Šćepanović: Reketaške napore usmjerili na bavljenje otpadnim vodama i targetiranjem jedinog objekta koji taj problem reguliše na adekvatan način, što je i zvanično dokazano. Ali ”medijski gang” objavljuje istinu tek kad je na to bio primoran

O svemu ovome je izvještavala dopisnica. Iako je bila upoznata sa činjenicama, ipak objavljuje lažne navode da će hotel na Bjelasici da ugrozi kolašinski vodovod.

Kako objektivno informisanje mnogo ne opterećuje dopisnicu, uprkos preciznom odgovoru iz Ski rizorta Kolašin 1450, Šćepanovićka objavljuje više tekstova, jasno targetirajući hotel bez dokaza. Kada je uhvaćena u laži, nalazom Instituta za javno zdravlje koji je po nalogu nadležne inspekcije, analizirao uzorke i utvrdio da hotel tretira otpadne vode u skladu sa zahtjevima Pravilnika o kvalitetu i sanitarno-tehničkim uslovima za ispuštanje otpadnih voda, Šćepanovićeva skoro mjesec dana ne objavljuje rezultate analize Instituta za javno zdravlje. Da Portal Aktuelno nije objavio nalaze Instituta za javno zdravlje, dopisnica se sigurno ne bi time bavila, nadajući se da će se sve zaboraviti i da je šteta hotelu već napravljena.

Takođe, dopisnica ’’medijskog ganga’’ izbjegava da napiše da je investitor Kolašin 1450 i Kolašin 1600 finansirao izradu projekta prečišćavanja otpadnih voda za oba naselja na osnovu prostornog plana i urbanističko-tehničkih uslova i poklonio ga opštini. Tada je i dogovoreno da lokalna samouprava dostavi idejno rješenje Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma kako bi se razmotrila EU podrška projektu i uključila Vlada Crne Gore i pokrenula inicijativa prilikom izrade Zakona o budžetu Crne Gore za 2024. godinu kako bi se obezbijedio dio sredstava za ovu namjenu. Lokalna uprava, međutim, po tom pitanju nije uradila ništa iako joj je do skoro na čelu bio Vladimir Martinović koji je sada ministar turizma i ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera. Osim što ništa nije uradio za turizam, ni oko ekologije na Bjelasici se nije dokazao, a tretman otpadnih  voda je samo jedan od primjera. Zbog njegovog nerada, Opština nije povukla sredstva iz EU fondova za tu svrhu.

Jasna namjera ”medijske mafije” da targetira investitore na Bjelasici, a kada su uhvaćeni u laži i kada im pokušaj reketiranja nije uspio, više ih ekologija i otpadne vode ne zanimaju

Činjenica da dopisnicu više ne zanima zagađena voda na Bjelasici, kao ni da li je zagađen gradski vodovod, što je dramatično najavljivala kada je fabrikovala aferu hotelu, dokazuje da nije u pitanju briga za zdravlje i prirodu.  Ekologija i zaštita životne sredine ovu samoprozvanu  ekološkinju i njene šefove iz ’’medijskog ganga’’ Miodraga Miška Perovića i Željka Ivanovića ne zanimaju ako nije u pitanju hotel na Bjelasici. Ostali mogu da zagađuju bez posljedica. Prvi od njih, njen drugar Mijo Struja Vlahović, odbornik URA u lokalnom parlametnu. Vlahović, po tvrdnjama mnogih, stoji iza Instagram naloga- sacuvajmo_ljepote_bjelasice, koji je prvi objavio lažnu vijest da hotel zagađuje vodu, uz dramatične efekte i fotomontiranje klipa. Da je u pitanju zla namjera, vidi se po tome što taj snimak nijesu uklonili sa stranice uprkos analizi Instituta za javno zdravlje.

Portal Aktuelno je pisao da je pod brojem 900/8 35  u Listu nepokretnosti katastra, područna jedinica Opštine Kolašin nelegalno registrovana gradnja kolibe, dupleksa, vlasništvo upravo Mija Struje. Struja je suprug predsjednice Odbora direktora Skijališta Crne Gore Milene Vlahović, preduzeća kome nelegalna gradnja i najviše smeta. U prethodnom periodu, prije dolaska Vlahovićeve na čelo Odbora direktora, Skijališta Crne Gore su više puta prijavljivala nadležnim inspekcijama nelegalne objekte, jer je Zakonom o skijalištima tačno propisano gdje se se sve u odnosu na ski staze i skijašku infrasrukturu smije graditi, a Bjelasica je planski uređena Prostornim planom posebne namjene za Bjelasicu i Komove. Zakoni i planovi mnogo ne opterećuju bračni par Vlahović, pa se u Listu nepokretnosti navodi da je njihov objekat još 22.02.2021. godine zabilježen kao objekat izgrađen bez građevinske dozvole. Mijo Struja koji bi po funkciji u Skupštini opštine Kolašin trebalo da se bori protiv ovakvih pojava, i njegova ljepša polovina Milena predsjednica Odbora direktora Skijališta, preduzeća kojima nelegalni objekti niču uz samu stazu, ne boje se izgleda ni inspekcija ni zakona. I ne samo to, već Miodrag Vlahović preko svog medija Vijesti drži slovo legalnim graditeljima, hotelima koji posluju u skladu sa zakonima, prostornim planovima i urbanističko-tehničkim uslovima, o tretmanu otpadnih voda. Za Vlahovića i Vijesti, nelegalna gradnja nije problem kao ni objekti kojih ima preko 60. Za zagađenje vode na Bjelasici ne vide svoju odgovornost, kao nelegalnih graditelja bez bilo kakve kanalizacione mreže, već targetiraju hotel koji posluje u skladu sa evropskim standardima u ovoj oblasti.

FEKALIJE MIJA STRUJE NE ZANIMAJU ”MEDIJSKU MAFIJU”: Nadležne očigledno ne zanima divlja gradnja na Bjelasici iako je u katastru vikendica Mija Struje Vlahovića (na slici), inače prijatelja dopisnice Šćepanović, zavedena kao objekat izgrađen bez građevinske dozovle i na tuđem zemljištu, ali zato po nalogu ”medijske mafije” odmah provjeravaju hotel koji prerađuje otpadne vode po evropskim standardima

Mijo Vlahović preko drugarice Ščepanović vodi kampanju protiv investicija na Bjelasici iz čisto sebičnog razloga – kao vlasnik nelegalnog objekta na planini uz samu stazu. Vlahović je svjestan da će dolaskom velikih investitora i najznačajanijih turističkih brendova, nadležne inspekcije morati da postupaju po zakonima i da sruše njegov objekat, čije fekalije ispušta direktno u vode Bjelasice. I krajnje je vrijeme.

Gradnja na Bjelasici mora biti u skladu sa zakonima i planskim dokumentima. Najvažnije, mora biti u skladu sa najvećim standardima u oblasti zaštite životne sredine, kao što je to dokazano za hotel na Bjelasici. Devastaciji prirode se mora stati na put, a nadležne inspekcije moraju postupati po zakonima i izdatim rješenjima za uklanjanje objekata koji ne samo da su neplanski građeni, već zagađuju vode Bjelasice neadekvatnim, odnosno nikakvim tretmanom otpadnih voda.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cetinje
02.04.2024-07:47 07:47

A kako se djavolica Draganica smije kao ona zenska rabota na nove gacice,bas “ubavo” Draganice djavolice,mozes li jos jadna.