Četvrtak, 30 Maja, 2024
Rubrika:

Francuska policija rasturila propalestinski protest kod Sorbone

Policija je izvela desetine demonstranata iz prostorija univerziteta nakon što su unutra postavili šatore

Francuska policija je danas rasturila studentski protest u znak podrške narodu Palestine kod Univerziteta Sorbona u Parizu, prenijela je agencija AFP.

Policija je izvela desetine demonstranata iz prostorija univerziteta nakon što su unutra postavili šatore.

– Bilo nas je oko 50 kada su snage reda utrčale u dvorište – prenio je AFP izjavu Remija, 20-godišnjeg studenta istorije i geografije koji je učestvovao u protestu.

On je opisao da je evakuacija studenata koji su protestovali bila “brutalna”, ali i da niko nije uhapšen.

Prosvjetne vlasti su ranije saopštile da su studenti postavili 12 šatora u dvorištu i hodniku univerziteta, zbog čega su otkazali ranije zakazane ispite. Iz Sorbone su saopštili da je univerzitet zatvoren, jer od podneva 29. aprila niko nije mogao da uđe u zgradu univerziteta.

Agencija Asošijejted pres (AP) je izvijestila da je 100 demonstranata učestvovalo u protestu u blizini prestižnog univerziteta inspirisano sličnim protestima na univertitetima u Sjedinjenim Američkim Državama.

AP je prenio da su učesnici protesta razvili ogromnu palestinsku zastavu i skandirali slogane podrške Palestincima u Gazi usred ofanzive Izraela nakon napada Hamasa na južni Izrael 7. oktobra 2023.

Demonstranti su, između ostalog, uzvikivali “Gaza, Sorbona je uz tebe”.

AP prenosi da Sorbona zauzima jedinstveno mesto u srcu francuskog javnog i intelektualnog života. Prošle nedjelje, predsjednik Emanuel Makron ga je izabrao za mjesto održavanja govora o svojoj viziji Evrope uoči izbora za Evropski parlament u junu.

Tokom prošle sedmice, zabilježeni su protesti na drugom elitnom univerzitetu u regionu glavnog grada Francuske, Pariskom institutu za političke studije, poznatom kao “Sciences Po”, koji ubraja Makrona i premijera Gabrijela Atala među svoje brojne poznate alumniste.

Tenzije su izbile u kampusu dok su propalestinski studenti inspirisani kampovima slidarnosti na američkim univerzitetima pokušavali da zauzmu amfiteatar.

Propalestinski i proizraelski demonstranti su se u petak sukobili na ulici ispred škole. Reagovala je interventna policija. Protest je završen mirno, kada su studenti kasno u petak, 26. aprila pristali da napuste zgradu. Šef “Sciences Po” je tada naveo da je postignut dogovor sa studentima.

Francuski zvaničnici su kritični u odnosu na ofanzivu Izraela zbog humanitarne katastrofe sa kojom se suočavaju stanovnici Gaze.

Francuski ministar spoljnih poslova izjavio je 9. aprila da se na Izrael mora izvršiti pritisak, a moguće i uvesti sankcije kako bi otvorio prelaze za dostavljanje humanitarne pomoći Palestincima u Pojasu Gaze.

Izrael je rat protiv Hamasa, kog SAD i Evropska unija smatraju terorističkom organizacijom, pokrenuo nakon napada 7. oktobra koji je Hamas izveo na teritoriji Izraela, ubivši oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, i uzevši oko 250 talaca.

U ofanzivi Izraela je od početka rata, prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze pod kontrolom Hamasa, ubijeno više od 34.000 Palestinaca, uglavnom žena i djece.

Usljed rata oko 80 odsto stanovništva Gaze, oko 2,3 miliona ljudi, je izbjeglo iz svojih domova, dok je sjever Gaze gurnut na ivicu gladi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve