Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

SLUČAJ KOLAŠINSKOG ODBORNIKA: ”Mijo Struja” pod brojem 900/8 35

Mijo Struja koji bi po funkciji u Skupštini opštine Kolašin trebalo da se bori protiv ovakvih pojava, i njegova ljepša polovina Milena predsjednica Odbora direktora Skijališta, preduzeća kojima nelegalni objekti niču uz samu stazu, ne boje se izgleda ni inspekcija ni zakona. I ne samo to, već Miodrag Vlahović preko njemu bliskog medija Vijesti, odnosno dopisnice ovog tabloida Dragane Šćepanović, drži slovo legalnim graditeljima, hotelima koji posluju u skladu sa zakonima, prostornim planovima i urbanističko-tehničkim uslovima, o tretmanu otpadnih voda.

Država ne samo da gubi bitku sa nelegalnom gradnjom na Bjelasici, već pojedini funkcioneri u kolašinskom parlamentu i sami dižu divlje objekte na planini, tik uz državno Skijalište. Jedan takav slučaj je i broj 900/8 35  u Listu nepokretnosti katastra, područna jedinica Opštine Kolašin. Pod ovim brojem zavedena je nelegalna gradnja kolibe, dupleksa, vlasništvo Miodraga Vlahovića, zvanog ”Struja”, inače šefa kluba odbornika URA u lokalnom parlamentu.

Mijo Struja je suprug predsjednice Odbora direktora Skijališta Crne Gore Milene Vlahović, preduzeća kome nelegalna gradnja i najviše smeta. U prethodnom periodu, prije dolaska Vlahovićeve na čelo Odbora direktora, Skijališta Crne Gore su više puta prijavljivala nadležnim inspekcijama nelegalne objekte, jer je Zakonom o skijalištima tačno propisano gdje se sve u odnosu na ski staze i skijašku infrastrukturu smije graditi, a Bjelasica je planski uređena Prostornim planom posebne namjene za Bjelasicu i Komove.

Mijo Struja laže Kolašince da je lagalno sagradio vikendicu, dokumenta ga demantuju

Zakoni i planovi mnogo ne opterećuju bračni par Vlahović, pa se u Listu nepokretnosti navodi da je njihov objekat još 22.02.2021. zabilježen kao objekat uzgrađen bez građevinske dozvole. Mijo Struja koji bi po funkciji u Skupštini opštine Kolašin trebalo da se bori protiv ovakvih pojava, i njegova ljepša polovina Milena predsjednica Odbora direktora Skijališta, preduzeća kojima nelegalni objekti niču uz samu stazu, ne boje se izgleda ni inspekcija ni zakona. I ne samo to, već Miodrag Vlahović preko njemu bliskog medija Vijesti, odnosno dopisnice ovog tabloida Dragane Šćepanović, drži slovo legalnim graditeljima, hotelima koji posluju u skladu sa zakonima, prostornim planovima i urbanističko-tehničkim uslovima, o tretmanu otpadnih voda. Za Vlahovića i Vijesti, nelegalna gradnja nije problem kao ni objekti kojih ima preko 60. Za zagađenje vode na Bjelasici ne vide svoju odgovornost, kao nelegalnih graditelja bez bilo kakve kanalizacione mreže, već hotel koji posluje u skladu sa evropskim standardima u ovoj oblasti.

Nadeležne očigledno ne zanima divlja gradnja na Bjelasici iako je u katastru vikendica Mija Struje zavedena kao objekat izgrađen bez građevinske dozovle i na tuđem zemljištu

Hotel kojeg Vijesti i Vlahović targetiraju bez dokaza, nasuprot dupleksu Mija Struje, vrši tretman otpadnih voda u skladu sa zahtjevima serije evropskih standarda EN 12255 i voda nakon tretmana zadovoljava kvalitetom prema “Pravilnik-u o kvalitetu sanitarno-tehničkim uslovima za ispuštanje otpadnih voda, načinu i postupku ispitivanja kvaliteta otpadnih voda i sadržaju izvještaja o utvrđenom kvalitetu otpadnih voda”. Takođe, tretman otpadnih voda hotela se vrši pomoću sistema uređaja i opreme baziranih na tehnologiji SBR-a isporučenih od strane poznatog regionalnog proizvođača kako je to i definisano pozitivnim pravnim propisima.

Prema stepenu gradacije, primijenjuju se sva tri postupka prečišćavanja I to primarni, sekundarni i tercijalni, što je bilo zahtjevano tehničkim uslovima nadležnih institucija.

Čelnici ”medijske mafije” Željko Ivanović i Miodrag Miško Perović sa ”dopisnicom” Draganom Šćepanović: Reketaške napore usmjerili na bavljenje otpadnim vodama i targetiranjem jedinog objekta koji taj problem reguliše na adekvatan način, što je očajnički pokušaj da zaustave razvoj Kolašina kad su već sve ostalo probali

Osim toga, investitor Kolašin 1450 i Kolašin 1600 finansirao je izradu projekta prečišćavanja otpadnh voda za oba naselja na osnovu prostornog plana i urbanističko-tehničkih uslova i poklonio ga opštini. Tada je i dogovoreno da lokalna smouprava dostavi idejno rješenje Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja I urbanizma kako bi se razmotrila EU podrška projektu i uključila Vlada Crne Gore i pokrene inicijativu prilikom izrade Zakona o budžetu Crne Gore za 2024.godinu kako bi se obezbijedio dio sredstava za ovu namjenu.

Lokalna uprava, međutim, po tom pitanju nije uradila ništa iako joj je do skoro na čelu bio Vladimir Martinović koji je sada ministar turizma i ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera. Osim što ništa nije uradio za turizam, ni oko ekologije na Bjelasici se nije dokazao, a tretman otpadnih  voda je samo jedan od primjera. Zbog njegovog nerada, Opština nije povukla sredstva iz EU fondova u za tu svrhu.

INSPEKCIJE NE REAGUJU NA NELEGALNE OBJEKTE

Da im se može da grade po Bjelasici, pokazuje i podatak da inspekcije ne reaguju na nelegalne objekte, ali su bili vrlo ažurni da, nakon pisanja Vijesti, kontrolišu hotel. Inspekcije su bile „na terenu“ istog dana, dok od 2019. godine kada je po zvaničnim dokumentima počela gradnja objekta Mija Struje, po tom pitanju nijesu uradili ništa.

Vladimir Balvan Martinović: Novac i ulaganja nijesu u njegovom resoru, pa izgleda da je Martinović razočaran jer je mislio da će lično on da razvija i investira u śever. Dok je bio predsjednik Opštine, u Kolašinu je on trošio pare sam, pa je sada zakukao, očigledno nezadovoljan. Ni sam ne zna što se prihvatio položaja, kad su pare na drugom mjestu… A što bi onda i davao predloge i gurao projekat osnježavanja kad će neko drugi da se ugradi, a ne on.

Osim toga, kako je navedeno u Elaboratu o procjeni uticaja na životnu sredinu postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Opštini Kolašin, koju je radila Green Environment Services DOO, Podgorica, u Kolašinu je u upotrebi i 1.300 individualnih septičkih jama. Trenutno se najveći dio otpadnih voda, bez prethodnog tretmana, ispušta u potoke i rijeke Taru i Plašnicu. Otpadne vode iz kanalizacionog sistema grada ispuštaju se direktno u lagune koje se nalaze na sjeveru grada u oblasti Breze. Lagune ne funkcionišu ispravno, jer nijesu obložene, a zemlja je dovoljno propusna, tako da otpadne vode koje se ispuštaju u lagunu 1 poniru u zemlju. Izlaz iz lagune 1 do lagune 2 se nalazi na takvom nivou da otpadne vode nikada ne stižu do lagune 2. Laguna koja je trenutno u funkciji ima sloj mulja na dnu debljine 30-60 cm. Ovaj mulj prolazi kroz proces fermentacije pri čemu stvara neprijatne mirise i tako ozbiljno narušava kvalitet životne sredine. Osim stvaranja neprijatnih mirisa curenjem vode iz dna lagune stvara se i mogućnost potencijalne kontaminacije rijeke Tare, koja je kao krajnji recipijent otpadnih voda udaljena od laguna svega oko 25 metara.

Ni ovo za inspekcije nije problem. Suza Evrope služi pojedinim Kolašincima kao septička jama, jer opština nije u stanju da uradi ono što joj je posao. Ali u saradnji sa Vijestima, sve je dozvoljeno.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
jado
04.03.2024-10:36 10:36

sto u HN ove i ovakve ne spaljise, oci jedni drugima povadili pa se o svom jadu zabavili