UEFA i Udruženje evropskih klubova pregovaraju oko promjene formata Lige šampiona, sa ciljem da se poveća broj utakmica u elitnom fudbalskom kupu. A, treneri ionako prigovaraju da je i sada previše mečeva na meniju.

Ilustracija

Sve je još u fazi dogovora i razrade, tako da nikakva definitivna odluka nije donijeta. Ali, moraće uskoro da bude usvojena, da bi mogla da zaživi onda kada je planirano, od 2024. godine.

Prema sadašnjem sistemu takmičenja, tim koji osvoji trofej do njega mora da odigra 13 mečeva. Po novoj zamisli, do pehara bi se dolazilo nakon 17 odigranih utakmica.

Razne su i ne baš potpuno jasne ideje koje lete kroz svjetske medije. Uglavnom, glavna zamisao je da ekipe ne bi poslije prve grupne faze odmah igrale eliminacionu rundu, već bi se ponovo pravile grupe, u kojima bi bilo po šest timova. Sve se radi sa namjerom da bi se bogati klubovi što duže zadržali u takmičenju, jer ni UEFA nije u interesu da PSŽ, Barselona, Real, Siti ispadaju već u osmini finala.

Iz te dvije grupe po šest bi se dalje išlo u polufinale, pa finale. Po nekim zamislima, klubovi koji dođu do polufinala bi imali zagarantovano mjesto u Ligi šampiona naredne sezone, bez obzira na poziciju u domaćim prvenstvima. Neke ideje su i da ekipe koje igraju LŠ ne ispadaju poslije prve faze, već da i trećeplasirani po grupama idu dalje, a četvrtoplasirani se sele u Ligu Evrope.

Uglavnom, tek treba da se definiše i zaokruži cio projekat, ali osnovna ideja je jasna: što više utakmica, što duže bogati da igraju, što više novca da se slije.

Komentari

avatar