Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Ustavni sud odbio inicijativu za ocjenu ustavnosti tzv. ”temeljnog ugovora”

Ustavni sud nalazi da zaključivanjem Temeljnog ugovora između Crne Gore i SPC, kao stranama ugovornicama, gdje je u ime Crne Gore takav ugovor potpisan od predsjednika Vlade Crne Gore, nije povrijeđeno načelo podjele vlasti iz člana 11 Ustava, niti je Vlada Crne Gore prekoračila ovlašćenje koje crpi iz nadležnosti propisane članom 100 Ustava

Ustavni sud Crne Gore je na današnjoj sjednici odbacio predloge za utvrđivanje neustavnosti i nezakonitosti takozvanog temeljnog ugovora zaključenog između države i svetosavske sekte (SS), poznate i kao Srpska pravoslavna crkva (SPC) i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja o pravnom položaju vjerskih zajednica, navodi se na sajtu suda.

Temeljni ugovor između SPC i države Crne Gore potpisan je 3. avgusta 2022. godine, a potpisali su ga patrijarh srpski Porfirije i tadašnji premijer Dritan Abazović.

Izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti uklonjeni su sporni članovi koji su se odnosili na mogući prelazak imovine vjerskih zajednica u državno vlasništvo ako vjerske zajednice nemaju adekvatne dokaze da su vlasnici te imovine.

“U odnosu na prigovore podnosilaca formalno-pravne prirode, Ustavni sud je utvrdio da zaključenjem Temeljnog ugovora u ime Crne Gore od strane Vlade Crne Gore, gdje su kao strane ugovornice označene Crna Gora i Srpska pravoslavna crkva, nije prekoračena nadležnost Vlade iz člana 100 Ustava”, kazali su iz Ustavnog suda u saopštenju.

Naime, Ustav ne uređuje način i postupak zaštite ljudskih prava i sloboda već, saglasno odredbi člana 16 tačka 1 i 5 Ustava, daje ovlašćenje zakonodavcu da, uz poštovanje ustavnih principa, uredi način njihovog ostvarivanja, kada ocijeni da je to neophodno i da uredi druga pitanja od interesa za interesa za Crnu Goru.

Članom deset ovog Zakona propisano je da se “pojedina pitanja od zajedničkog interesa za Crnu Goru i jednu ili više vjerskih zajednica mogu urediti ugovorom koji zaključuju Vlada Crne Gore i vjerske zajednice“.

“Stoga, budući da Zakon o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, uz Ustav Crne Gore, baštini pravo na slobodu vjeroispovjesti, dajući mogućnost vjerskim zajednicama uobličavanja pravnih okvira garantovanih prava i slobode i praktikovanja vjeroispovjesti putem zaključivanja ugovora koje u ime Crne Gore zaključuje Vlada Crne Gore, te polazeći od ustavne obaveze države da obezbijedi ostvarivanje ljudskih prava među kojima je i ovo, Ustavni sud nalazi da zaključivanjem Temeljnog ugovora između Crne Gore i SPC, kao stranama ugovornicama, gdje je u ime Crne Gore takav ugovor potpisan od predsjednika Vlade Crne Gore, nije povrijeđeno načelo podjele vlasti iz člana 11 Ustava, niti je Vlada Crne Gore prekoračila ovlašćenje koje crpi iz nadležnosti propisane članom 100 Ustava”, navode u saopštenju.

Naprotiv, obezbijeđeno je poštovanje ustavnosti i zakonitosti iz člana 145 Ustava jer je Temeljni ugovor zaključen od strane ovlašćenog lica u skladu sa Ustavom i Zakonom o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, budući da nije mogao biti zaključen kao međunarodni ugovor jer je riječ o vjerskoj zajednici a ne državnom subjektu, predočili su iz Ustavnog suda.

“Dok je sa druge strane Crna Gora po Ustavu, međunarodnim ugovorima i pomenutom Zakonu, u obavezi da obezbijedi realizaciju prava koja garantuje”, naveli su iz suda.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
26.04.2024-17:40 17:40

Ustav Crne Gore je izbušen, iscijepan, a ono što je preostalo, tumače sudije Ustavnog suda, kako ima malaže srpski okupator! Prezentirano tumačenje ustavnosti Temeljnog ugovora je tipičan primjer pravne akrobatike, koja u Crnogorskom pravnom sistemu omogućava da se opravdaju, bar tako misle donosioci presude, svaka nepočinstva, ma koliko ona pogubna bila za državu Crnu Goru, Crnogorski narod i Crnogorske građane. Ustavni sud je ovim svojim stavom KRISTALNO JASNU OTIMAČINU I KRISTALNO JASAN ZLOČIN, OZAKONIO! PRAVNI SISTEM CRNE GORE NE POSTOJI! ON JE POTPUNO URUŠEN I PODREĐEN SRPSKOM OKUPATORU, KA 1918! ĐE JE SAD PROFESOR DOKTOR RADOVAN RADONJIĆ, DA REKNE SUDIJAMA… Pročitaj više »

Adv.
26.04.2024-18:49 18:49

Ustavni sud nalazi da nije povrijeđeno načelo podjele vlasti, niti je Vlada Crne Gore prekoračila ovlašćenje. To i nije bio predmet inicijative pred U. S. već da li neko ima ustavno ili bilo koje pravo da imovinu Crne Gore i njenih građana pokloni crkvi druge države. O tome će odlučivati Sud u Strazburu. Na sramotu crnogorskih sudija.