Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Partizan želi peto mjesto za koje konkurišu i Fenerbahče i Makabi

Mečevima 34. kola Eurolige večeras i sjutra biće završen ligaški dio u nakvalitetnijem evropskom klupskom takmičenju,a tri nekadašnja prvaka Evrope – Makabi, Fenerbahče i Partizan imaju isti cilj – peto mjesto i mečeve protiv Monaka u plej-ofu.

Partizan je u najtežoj situaciji, iako ima najlakšeg protivnika jer u mečevima protiv Makabija i Fenerbahčea ima bilans 1:1, ali i blago negativnu koš razliku, ukupno – 3, ali je mogućnost da bude sedmi minimalna.

Partizan bi pobjedom sjutra veče protiv Panatinaikosa osvojio šesto mjesto, ali bi do pete pozicije mogao ukoliko Fenerbahče izgubi u Beogradu od Crvene zvezde, a Makabi na svom parketu od Real Madrida.

Povoljna okolnost za Partizan je što i oba tima imaju motiv za maksimalan pristup u posljednjem kolu, pošto bi Real pobjedom mogao do prve pozicije i mečeva protiv na papiru najslabijeg rivala, ali i veće finansijske zarade koju donosi prvo mjesto u odnosu na drugo, dok isto važi i za Crvcenu zvezdu protiv Fenera koja bi trijumfom završila na 10. mjestu, a u slučaju poraza na 12. poziciji.

“Nemamo te diskusije u svlačionici, nama je u suštini sve isto. Svakako ćemo igrati protiv nekog jakog, da li je to Monako, Real, Barselona ili Olimpijakos, nije toliko bitno. Daćemo sve od sebe”, rekao  je Balša Koprivica koji se vratio u sastav crno-bijelih.

Crvena Zvezda ima skor 16-17 i ostala je bez šansi da se nađe u plej-ofu, a vjerovali ili ne, Fener i pored toga što ima učinak 19-14, kao Partizan i Makabi, još nije obezbijedio Top 8 i biće pod velikim pritiskom u Beogradu.

Za Crvenu zvezdu ova utakmica nema preteran takmičarski značaj, ali ima finansijski, a takođe ovaj meč može mnogo toga da odluči i kada je u pitanju konačan plasman ekipa u Top 8, ali i pozicije sa kojih će timovi ući plej-of, uključujući i to ko će biti rival Partizanu u borbi za fajnal-for.

Do sada je Top 8 obezbijedilo šest ekipa, a to su Olimpijakos, Real Madrid, Barselona, Monako, Makabi i Partizan.

Turski šampion još nije osigurao plej-of, pošto ima pobjedu više od Žalgirisa i Baskonije, ali i lošiji međusobni skor od njih. U slučaju da Fener izgubi od Zvezde, Makabi pobijedi Real na svom terenu, a Baskonija bude bolja od Olimpijakosa u gostima, ekipa Dimitrisa Itudisa bi ispala iz Top 8, a tamo bi otišli Žalgiris i Baskonija.

Zvezda bi pobjedom osigurala deseto mjesto na kraju takmičenja, što nije zanemarljivo sa finansijskog aspekta, jer ta pozicija donosi 410.526 evra.

Bilo, kako bilo, u Partizanu zadovoljno trljaju ruke i snivaju velike snove, bez obzira što je Željko Obradović čvrsto na zemlji i trudi se, a čini se i uspjeva u tome, da mirne zadrži svoje igrače.

S druge strane u Crvenoj zvezdi žale za propuštenim prilikama i sada su svi ubjeđeni da su mogli u Top 8 da nisu neplanirano izgubili neke mečeve. Ipak, ralnost je da su svi u Evroligi proteklih mjeseci neplanirano gubili, a nekad i neplanirano pobjeđivali. Kada bi Obradović pričao na tu temu, sasvim sigurno da bi za poraze od Baskonije u Španiji, Armanija, Valensije i Fenera u Beogradu rekao da su splet nesrećnih okolnosti, ali su se, ipak desili…

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve