Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

Na današnji dan prije 27 godina dogodio se incident koji je promijenio tenis

Na današnji dan prije 27 godina navijač Štefi Graf nožem je ubo jugoslovensku teniserku Moniku Seleš na turniru u Njemačkoj

Na današnji dan prije 27 godina navijač Štefi Graf nožem je ubo jugoslovensku teniserku Moniku Seleš na turniru u Njemačkoj.

foto Getty images

Na WTA turniru u Hamburgu se 1993. godine dogodio incident koji je promijenio tenisku istoriju. Opsesivni navijač Njemice Ginter Parhe je sječivom dugim 23cm napao Moniku Seleš tokom meča četvrtfinala protiv Bugarke Magdalene Malejeve.

Monika je tada bila najbolja igračica svijeta, a 38-godišnji Njemac joj je nanio ubod dubok 1.5 centimetar u predjelu lopatice.

Obezbjeđenje je brzo savladalo njemačkog navijača, koji nije mogao da podnese to što je Monika smijenila Grafovu na prvom mjestu WTA liste.

Parhe nije dobio zatvorsku, već uslovnu kaznu od dvije godine, uz obavezno liječenje.

Tada se oglasio i portparol njemačke policije Dankmar Lundt.

„On je u izjavi bio veoma jasan rekavši da nije želio da ubije Moniku. Htio je da je teško povredi, kako ne bi mogla da se takmiči i kako bi Štefi Graf ponovo izbila na prvo mjesto“, rekao je Lundt.

Teniserka iz Novog Sada se oporavila od uboda, ali je taj incident ostavio dugoročne posljedice na nju i njenu karijeru. Na teren se vratila dvije godine nakon napada.

Monika više nikada nije igrala turnire u Njemačkoj. Kada se incident dogodio imala je 19 godina, ali i osam osvojenih Gren slem turnira, uključujući i Rolan Garos koji je osvojila kao najmlađa u istoriji – imala je samo 16 godina.

Nakon incidenta, do kraja karijere osvojila je još samo jedan GS trofej – 1996. godine pokorila je Otvoreno prvenstvo Australije.

„Mala Mo“ je na devetom mjestu na listi najtrofejnijih igračica i ima devet GS pehara. Štefi Graf je treća (22), iza Margaret Kort sa 24 i Serene Vilijams sa 23.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve