Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Živković: Ozbiljna kriza nove vlasti

Manje od mjesec dana je bilo potrebno da nova vlast zaglavi u krizi koju su sami izazvali, pokušavajući nedostatak svojih pravnih znanja riješiti pravnim nasiljem

Piše: Miodrag Živković 

Manje od mjesec dana je bilo potrebno da nova vlast zaglavi u krizi koju su sami izazvali, pokušavajući nedostatak svojih pravnih znanja riješiti pravnim nasiljem.

Verifikujući mandat novom poslaniku (nakon ostavke Adžića) na sjednici započetoj bez kvoruma po važećem poslovniku (i njegovim izmjenama), ostali su bez većine za dalji rad i bez mogućnoisti da sami obezbijede kvorum na svim sledećim zasijedanjima parlamenta.

Zakazujući sledeću sjednicu parlamenta za 20-ti januar, samo pokazuju postojanost u tvrdoglavom okretanju pogleda od stvarnosti.

Ovakva kriza vlasti (ostanak bez većine) izazvana ne poštovanjem poslovnika i procedura može se riješiti samo na dva načina. Prvi je da se sačeka odluka ustavnog suda i time riješi ova pravna dilema i drugi, da se sjedne za sto sa opozicijom i pokuša dogovorom prevazići blokada parlamenta.

Umjesto toga, predsjednik parlamenta Bečić, samouvjeren u svom neznanju, nastavlja sa pravnim nasiljem i zakazujući novu sjednicu parlamenta (bez nespornog kvoruma) rizikuje ponovo donošenje odluka koje u konačnom mogu biti proglašene ništavnim.

Za očekivati je da će se ova kriza usljed postojane tvrdoglavosti i neznanja rješavati uz posredovanje međunarodne zajednice.

Za očekivati je da i sadašnja opozicija tada postavi neke svoje uslove, a najvažniji uslov može i trebao bi biti oročavanje trajanja vladavine ove očigledno nesposobne družine na vlasti i termin novih izbora.

Ja ovo napisah, rizikujući da me akteri demantuju u pokušaju objašnjenja da je ova kriza vlasti mnogo veća i ozbiljnija nego što se to želi predstaviti.

Pravno nasilje ne smije proći!

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
08.01.2021-16:17 16:17

Zivkovicu kako te moze demantovati propali nizerazredni fudbaler Becic koji za svoj magistarski rad NAPRAVI 30-40% PLAGIJATA,toga nema nidje bez kod nas da mu cak “prihvate rad pod uptinom istinom”. A koliko li je takvih po Crnoj Gori,a posebno Minhausena-lazova kao Abazovic,Medojevic,Rukoljubzalosni profesor Branko Radulovic itd. ko zna mozda nekoga i “zaboli”istina.