Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Vujović: Kulturna raznolikost predstavlja snagu koja obogaćuje društvo

Sastanak Opšteg odbora bio je posvećen temi: ''Kulturni diverzitet i identitet u Evropi'' i okupio je predstavnike 15 država članica Centralnoevropske inicijative, kao i ugledne paneliste iz međunarodnih organizacija

Šefica stalne delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj dimenziji Centralnoevropske inicijative – CEI PD Tamara Vujović, učestvovala je na onlajn sastanku Opšteg odbora za pitanja kulture, koji je održan danas u organizaciji Narodne skupštine Republike Mađarske.

Sastanak Opšteg odbora bio je posvećen temi: „Kulturni diverzitet i identitet u Evropi“ i okupio je predstavnike 15 država članica Centralnoevropske inicijative, kao i ugledne paneliste iz međunarodnih organizacija.

U sklopu debate na temu skupa, svoje obraćanje imala je i šefica crnogorske delegacije Tamara Vujović. Ona je istakla da kulturne raznolikosti predstavljaju snagu koja stvara jedinstvo i solidarnost i ujedno obogaćuje naša društva.

„Nažalost, svjedoci smo vremena u kojem zdravstvena, ekonomska i politička kriza, upravo podstiču pitanja kulturoloških razlika i identitetskih podjela. Iskreno vjerujem da je potrebno da se čvrsto opredijelimo i aktivno uključimo u razne vidove borbe za sve vrste univerzalnih čovjekovih sloboda i ljudskog dostojanstva“, kazala je Vujović.

Vujović je istakla da Crna Gora teži afirmaciji građanskog koncepta moderne države, koji poštuje raznolikosti i slobode svih građana, te da ima jasno opredjeljenje da postane dio evropske porodice naroda sa kojima upravo dijeli te vrijednosti.

Poslanica Vujović, iskoristila je priliku da ukaže na planove jednogodišnjeg predsjedavanja Crne Gore CEI, te s tim u vezi istakla da naša država planira da među prioritete svog predsjedavanja uvrsti teme koje se odnose na: zaštitu životne sredine, povezivanje, međunarodnu naučnu saradnju i socio-ekonomski oporavak regiona.

Učesnicima skupa svojim uvodnim izlaganjima obratili su se: Herbert Dorfman, poslanik Evropskog parlamenta, Kairat Abdrakhmanov, visoki komesar za manjine OEBS-a i Joren Šokenbrok, direktor Direktorata za borbu protiv diskriminacije Savjeta Evrope.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve