Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

VRIJEME RASPLETA: Ukoliko se Spajić i PES ne otrgnu od Beograda, Crnu Goru čeka ’’crni scenario’’

Iako će prema svim prognozama PES nakon izbora 11. juna biti najjača politička partija, budućnost ovog pokreta i njegovog lidera Milojka Spajića koji je već viđen kao crnogorski premijer, neće zavisiti toliko od izbornog rezultata, već od odnosa prema Beogradu.  Nakon izbora, PES i njen lider Spajić će se naći u situaciji u kojoj se DPS našao 1997. godine – ili da nastave da budu poslušnici Beograda, ili da prihvate da zastupaju interese sopstvene države i otrgnu Crnu Goru iz ralja ’’srpskog sveta’’.

Politička scena u Crnoj Gori prolazi kroz tektonske promjene i po svemu sudeći nakon izbora 11. juna, strukutra partija, odnos političkih snaga, ali i same ličnosti, retorika i cjelokupni javni diskurs biće potpuno drugačiji. Prelomna tačka koja je dovela do potpune implozije i rušenja dosadašnje političke koncepcije u Crnoj Gori desila se nakon predsjedničkih izbora 2. aprila, kada je sa političke scene otišla daleko najmarkantnija ličnost – Milo Đukanović.

To je  svojevrsna potvrda da su Đukanović snagom svoje harizme, ali i njegov DPS diktirali političke trendove u Crnoj Gori. Nakon 2. aprila sve se iz korijena promijenilo – DPS već odavno nije dominantna snaga, DF se raspao, mnogi istrošeni kadrovi najavili su odlazak sa političke scene, u toku su prelijetanja, međupartijske kalkulacije… Ukratko –  haos kakav se na političkoj sceni Crne Gore ne pamti još od 1997. godine i raskola u jedinstvenom DPS-u.

To nije jedina sličnost sa 1997. godinom, jer trenutno najdominantnija politička snaga u državi Pokret Evropa sad (PES) na čelu sa Milojkom Spajićem i novoizabranim predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, već imaju dosta sličnosti sa jedinstvenom Demokratskom partijom socijalista.

Otvoreni sukob na relaciji Spajić – Milatović, koji ovaj dvojac i njihovi funkcioneri nevješto skrivaju smiješnim opravdanjima, javnost već poredi sa početkom raskola jedinstvenog DPS-a na takozvanu ’’Milovu’’ i ’’Momirovu’’ struju. Milatović, veoma blizak Beogadu i kao zastupnik ideje Otvorenog Balkana, što je eufemizam za ’’srpski svet’’, svakako bi bio ideološki nasljednik Momira Bulatovića.

Milojko Spajić i Jakov Milatović: Nevješto skrivaju sukob

Budućnost PES zavisi od odupiranja Beogradu

Osim analogije sa 1997. godinom PES ima još sličnosti sa DPS-om. Sad su miljenici Zapada, a od DPS-a su preuzeli retoriku, centralističku prozapadnu ideologiju i programske ciljeve. Slično kao što je DPS uradio kada je ’’pozajmio’’ djelove programa nekadašnjeg Liberalnog saveza (LSCG).

Iako će prema svim prognozama PES nakon izbora 11. juna biti najjača politička partija, budućnost ovog pokreta i njegovog lidera Milojka Spajića koji je već viđen kao crnogorski premijer, neće zavisiti toliko od izbornog rezultata, već od odnosa prema Beogradu.

Budućnost Milojka Spajića zavisiće od toga da li je kadar da se otrgne od uticaja Beograda i Aleksandra Vučića, koji pokušava da ga stavi pod potpunu kontrolu.

Dokaza da je Beograd i te kako zainteresovan za Spajića ima na pretek. Lider PES je upravo zahvaljujući intervenciji Srbije bio uklonjen sa izborne liste za predsjedničke izbore, što je bilo jasno nakon što su 18. februara u kasnim časovima usred sjednice DIK-a stigla dokumenta Policijske uprave grada Beograda, po kojima je Spajić imao prebivalište na Zvezdari. Simptomatično je to što su dokumenta od zvaničnih organa Srbije dostavljena na neradni dan u Srbiji, gdje se obilježavao Dan državnosti.

Vučić i njegovi ”resursi”

Srpski režim Spajiću takođe neće zaboraviti  kad je u maju 2021. godine prilikom posjete Beogradu tada vidno pijanom premijeru Zdravku Krivokapiću maltene zabranio da potpiše ’’temeljni ugovor’’ sa takozvanom SPC. Spajić je tada Krivokapiću rekao da ne treba da se potpiše TU jer nije usklađen sa pravnim sistemom Crne Gore. To je jasan indikator da će Spajić, ukoliko postane premijer nakon 11. juna, biti spreman da se odupre uticaju Beograda i štiti crnogorske interese.

Raspad DF-a kao taktika Beograda

Ono što je najveća smetnja Beogradu i Vučićevom režimu je što Zapad sada igra na takozvanu centrističku koaliciju u čijem središtu bi bila Evropa sad. Upravo zbog toga moralo je doći do raspada DF-a da bi na neki način Milan Knežević koji je već potpuno promijenio retoriku, i njegov DNP, ali i Nebojša Medojević i njegov PzP (ukoliko pređe cenzus) dobili šanse da kao samostalni igrači budu dio vlasti.

Jasno je da je raspad DF-a učinjen da bi se marginalizovao četnički pokret Andrije Mandića – Nova srpska demokratija koja je bila glavni instrument Beograda u periodu brutalne otvorene velikosrpske propagande prema Crnoj Gori.

Kristofer Hil i Gabrijel Eskobar: Njihova će u krajnjem biti odlučujuća, samo je pitanje da li će i dalje da igraju na ”istrošenog konja” iz Beograda

Sada se vremena naglo mijenjaju i otvoreno velikosrpstvo više ne prolazi, pa DNP i pored toga što ide sa Mandićevom Novom u koaliciji na izbore, može nakon izbora da raskine dogovor i predstavi se kao narodna partija socijalnog centra. Glavnu ulogu u sklapanju kaolicija ipak će imati izaslanik za Balkan Gabrijel Eskobar i siva eminencija u regionu ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil, koji su već sugerisali Vučiću da Knežević, Medojević, ali i Bečić mogu da budu dio buduće vlasti. Mandić je za Zapad ipak previše nacionalistički obojen.

Spajića nakon 11. juna čeka scenario iz 1997.

Nakon izbora, PES i njen lider Spajić će se naći u situaciji u kojoj se DPS našao 1997. godine – ili da nastave da budu poslušnici Beograda, ili da prihvate da zastupaju interese sopstvene države i otrgnu Crnu Goru iz ralja ’’srpskog sveta’’.

Podsjetimo da je 1997. godine Momir Bulatović izabrao poslušnički odnos prema Beogradu, i da nije došlo do raskola u DPS-u i na kraju trijumfa Mila Đukanovića, Crna Gora bi danas bila samo izborna jedinica velike Srbije. Još gore, da je 1997. pobijedila takozvana ’’Momirova struja’’ Crna Gora bi bila uvučena u rat sa NATO, bombardovanje, konflikte sa susjednim državama, probleme oko Kosova i snosila bi sve konsekvence koje su zadesile Beograd.

Kuda će Spajić odvesti PES?

Zapad, prije svega Vašington, podržava Vučića zbog očekivanja potpisa pismenog priznanja Kosova, a izvjesno je da srpski autokrata zbog pritiska Moskve koja mu drži ’’demoklov mač’’ iznad glave, nema snage da do kraja ispoštuje ono što je dogovorio sa Zapadom. Srljajući u sve veće laži i manipulacije, Vučić je pred putem bez povratka i snosiće teške posljedice nakon što mu Zapad okrene leđa.

Ukoliko se PES, odnosno Spajić ne otrgne od Beograda, Crnoj Gori ne prijeti bombardovanje ili sankcije kao nakon 1997. godine. Ali ukoliko skope savez sa Vučićem, Crna Gora će biti samo kolateralna šteta sukoba Srbije sa ostatkom zapadnog svijeta, kao što je zamalo postala prije 25 godina.

Milatović podržava plan Beograda za ”krađu vijeka”

Sve nade da će imati snage za otklon od pogubne velikosrpske politike zvaničnog Beograda polažu se na Spajića, jer je njegov ”saborac”, budući predsjednik Jakov Milatović već preuzeo ’’Dritanov model’’ kada je u pitanju odnos prema Vučiću.

Sličnosti su upečatljive – i Abazović i Milatović se zalažu za Otvoreni Balkan što je samo eufemizam za projekat ’’srpski svet’’, obojica su naklonjeni takozvanoj SPC i obojica imaju brata koji je poslovno vezan za Beograd! Isto kao što se dugo vremena pričalo za poslovne veze Abazovićevog brata Džihada sa suprugom srpske premijerke Ane Brnabić i zajedničkim poslovima sa klinikom, tako su već počele spekulacije o poslovima Milatovićevog brata Pavla koji je dobio poslove povezane sa putevima u Srbiji.

Milatović i Abazović: Ljubav prema Beogradu ih spaja

Stoga je jasno zašto je Milatović zagovornik čvrstog saveza sa Beogradom koji bi se završio integracijom Crne Gore u ”srpski svet”, ili kako je to eufemistički formulisano ’’Otvoreni Balkan’’.

Portal Aktuelno već je pisao što bi to značilo za Crnu Goru. Ovom prilikom samo ćemo ponoviti da bi savez sa Beogradom značio kao prvo – priprema da Srbija kupi Luku Bar, Željeznicu, da kupe pravo od Crne Gore da grade hidroelektranu ‘Buk bijela’ čime će uništiti kanjon Tare.

U paketu su naravno i EPCG i CGES. Aerodromi bi otišli partneru Dritana Abazovića iz Albanije. Crnogorska obala bi se prodavala u bescjenje.

Nakon toga bi se ’’zacementirale’’ odluke koje povlači Zakon o slobodi vjeroispovjesti i takozvani temeljni ugovor sa SPC, čime bi najvrijednija kulturna i duhovna dobra bila nepovratno prepisana okupatorskoj ispostavi Srbije – takozvanoj SPC.

To nije samo slom Crne Gore, to je otuđenje čitave imovine jedne države. Politički Crna Gora ide u ‘srpski svet’, a ekonomski u bankrot i to je scenario koji nas očekuje ukoliko se buduća vlast, čiju će okosnicu izvjesno činiti Spajićev PES, ne otrgne od uticaja Beograda i Aleksandra Vučića – psihotičnog, istrošenog nacionaliste čija je politička karijera u slobodnom padu.

Uredništvo Portala Aktuelno

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

27 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Merlin
16.05.2023-12:02 12:02

Kako se plašite Srbije, a većina vas se tamo besplatno školovala, tamo vam živi familija i rodbina. Ne smetaju vam građanske lgbt gluposti, ali vam smetaju Beograd i Vučić koji vas ni ne spominju. Bolesno …
“Aleksandra Vučića – psihotičnog, istrošenog nacionaliste čija je politička karijera u slobodnom padu.” –> Pad je zabeležen jedino kod vas milogoraca, Draginje, Raška, Ranka, DPSa, SDPa, SDa, itd. Raspadate se i pucate po šavovima. Da li zaista mislite da neko može na ulici da “sruši” Vučića ? :)

mladenade
16.05.2023-12:30 12:30

Vi se potajno nadate koaliciji ES DPS, to da imaju mozga uradili bi jos URA i Demokrate 2020. Ali mozga nemaju, a vi ste naivniji od visestruko sil..ovanih mladih robinja koje se uvijek nadaju ljubavi. Nece to uraditi i nemojte se nadati. Ili glasajte suverinisticke opcije ili cekajte da vam djecu ras.epe. Kao sto oce. Mada uvijek ostaje i 3. put onaj iz mraka.

Neko tamo
16.05.2023-12:38 12:38

Jasno je da su ova 2 prevaranta i njihov projekat je u stvari picoustijev isplaniran projekat jos od 2020 Jer jedini način da svetosavska kopilad sigurno pobjede sa 60% glasova jeste da se osnuje ovakav projekat sa ekonomski obecanjima plate od 200eura sa zaduzivanjem a tome niko ne moze da odoli I tako da se suverenisticki blok padne sa 51 na 37 posto i manje A da srpski blok ima 60 posto To jebilo isplanirano od samog pocetka Obojica su vjernici svetosavske sekte i nema sukoba izmedju njih Vrlo lukavo ali pametno isplaniranoo E jedini nacin da Crna Gora pobjedi… Pročitaj više »

Merlin
16.05.2023-12:49 12:49
Reply to  Neko tamo

Bili ste “suverenisti” i patriJote dok je bilo vlasti, para i privilegija. Izgleda da će situacija da se malo promeni. Ne reče nam da li si Đilasov, Italijanski ili Turski kopiljan ?

Vule
17.05.2023-10:44 10:44
Reply to  Merlin

Tebi je mama sigurno rekla.

dpero
16.05.2023-13:00 13:00
Reply to  Neko tamo

Sve tacno , oni hoce da srbijanski blok ima vecinu , da promijene UstavCG i da pripoje smrdiji! Ova dva prevaranta i jos strani drzavljani, szud i sdt ne reaguju a primitivni narod im vjeruje i glasa jer ocukuju vece plate ali ne znam kako kjad nema iozvoza , pdroizvodnje a turizam ,HHAHAHAHA!

Merlin
16.05.2023-15:58 15:58
Reply to  dpero

Naravano da sve to hoćemo, glupane jedan.

dpero
16.05.2023-18:32 18:32
Reply to  Merlin

Glibane u septicku jamu odakle si izasao! Ti tvoji glupi i provoaktivnikomentari ne zasluzju reakciju a li molim administratora da ih nepusta jer iritiraju citaoce.

Neko tamo
16.05.2023-12:41 12:41

Cisto da oni koji ne znaju Evropa sad je picoustijev projekat iz 2020 koji treba da ugasi crnu goru a omoguci svetosavskimkopiladima da uzmu 2/3 vecine i tako ugase crnu goru

I oni koji ne znaju a nadaju se u spajica da nece bit tako

Spajic srbin vjernik SPC ima srpsko drzavljanstvo
I za vrijeme zabrane kovid mjera isao je u trebinje na sahranu černičkom bradatom majmunu atanasiju jefticu popu ss koji jw huskao 90ih govorio za srebrnicu da je osveta

Merlin
16.05.2023-13:38 13:38
Reply to  Neko tamo

Teško da si ti vernik bilo koje vere i pre bi se reklo da si neki antihrist ili komunjara. Verovatno Đilasov kopiljan…

Lovćen
16.05.2023-13:48 13:48
Reply to  Merlin

Otvori grob ali pazi još uvijek ti je na babu Turčin kopile

Bijelasica
16.05.2023-16:29 16:29
Reply to  Lovćen

Ja ne znam što uopšte odgovareate ovom iz bračne zajednoce u kojoj je uskakao po potrbi aga na osnovu “prava prve bračne noći” . Nebitna poturica

Merlin
16.05.2023-16:52 16:52
Reply to  Lovćen

Gde su ti vernici, crkve i manastiri, komunjarsko Đilasovo kopile ?

Tara
16.05.2023-17:25 17:25
Reply to  Merlin

Ti si obicni..zlikovacki-smrdljivi cetnik..Gubise odavde!

TV_EU
16.05.2023-19:41 19:41
Reply to  Merlin

Ne razumijemo jezik kojim blejiš

Merlin
17.05.2023-03:26 03:26
Reply to  TV_EU

To je onaj jezik koji si učio dok si se besplatno školovao u Beogradu i kojim ti govori pola familije koja ti živi u Srbiji. To je onaj jezik kojim govori 60% građana Crne Gore. :)

Tara
16.05.2023-17:24 17:24
Reply to  Neko tamo

CG se ne smije ugasiti..jedino Revolucija..za spas nase jedine drzave CG–13 Jul..je nas ponos..idemo dalje..Dosta nam je bilo srbijanskog cetnistva..fasista crkve Serbije..sad ili nikad,,cekacemo rezultate…

Life
16.05.2023-13:32 13:32

Hahaha Spajić heroj CG… Jel ovo vic?

Alexa
16.05.2023-16:57 16:57

Aktuelno proglasi Spajkija velikim Crnogorcem. Ima razlika izmedju Milatovica i Spajica, ali Spajic je Srbin, vjernik SPC, prica srpskim jezikom i drzavljanin je Srbije.
Pored armije bivsih dpsovaca koji prelaze u Evropu Sad, izgleda da se i ovaj portal razmislja.

Tara
16.05.2023-17:26 17:26
Reply to  Alexa

Ne moze srbijanac..da bude na celo drzave..zakonski nedozvoljivo..

Goran
16.05.2023-18:45 18:45

Klovnovi šovinistički.

HITNO
16.05.2023-19:19 19:19

Vucic usvaja zakon o drzavljanstvu dje za 12 mjeseci boravka se automatski dobija srbijanski pasos i to pravo ce ostvariti 200.000 Rusa koji su dosli u Srbiju a brzo se ocekuju emigranti iz drugih akutnih podrucja Bliski istok,afrika,azija proracuni su da ce kroz godinu dana Srbija imati 1.000 000 izbjeglica koji ce postati punopravni gradjani Srbije sa pravom glasa a to je uvod u izmjenu demokratsko politicku strukturu navedeni ce glasat za vucica a kad udjemo u Otvoreni balkan i kad 1.000 000 migranata navali na Cg unistice nas potpuno

Filip
17.05.2023-01:34 01:34

I Milatovic prica aepskim jezikom , mesten je u MCP i vjernik je SPC , o nacionalnksti se ne izrazava

ImamoLiDruge
17.05.2023-04:28 04:28

Ako je Spajić za Crnu Goru dobar.

Ajmo mi Crnogorski narode van Crne Gore- da ne smetamo ovom finom svijetu što nam jeba majku u majku.

Kotoranin
19.05.2023-09:56 09:56

Kakvi crni scenario?
Pa narod ih je doveona vlast, sa vlasti ćemo ih i obrdati.

Bravo
06.06.2023-09:12 09:12

…….. premda oni su već uništili Crnu Goru, samo naš ojađeli narod još ne vidi.

MarkoizNK
06.06.2023-09:39 09:39

Spajić je lopov i boje ga se.Bliži je zapadu nego njima. Naravno ne iz ljubavi .
Milatović šture političke i intelektualne sposobnosti instinktivno naginje ka Picoustom i Putku jer i on voli vlast takođe NOVAC.