Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Nemački mediji: Vučić i Orban – „kineski vazali“ u Evropi

Podsjećanje na bombardovanje kineske ambasade u Beogradu poslaće ''ikonične'' slike Kinezima i globalnom Jugu, ocjenjuju njemački mediji. Navodi se da Vučić „oportunistički“ igra na kinesku kartu.

Mediji na nemačkom jeziku opširno izvještavaju o turneji kineskog predsjednika Sija Đinpinga kroz tri evropske zemlje. Njegov boravak u Srbiji naišao je na puno pažnje u analizama, piše DW.

„Tajming je simboličan“, ocjenjuje Zidojče cajtung, podsjećajući da se ovog utorka navršava 25 godina kako su avioni NATO bombardovali kinesku ambasadu u Beogradu.

U Beogradu valja proizvesti „ikonične“ slike za publiku u Kini, ali i cijelom Globalnom Jugu kako bi se ukazalo na „licemjerje“ NATO predvođenog SAD, kaže Alicja Bahulska iz Evropskog savjeta za spoljne odnose. „Si želi da pokaže da NATO ne pruža bezbjednost već radi protiv interesa Kine i Rusije“, navodi ona za Zidojče.

Bahulska dalje ocjenjuje da se davanje platforme Siju uklapa u „oportunistički“ stil predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Kako navodi, Vučić s jedne strane teži ulasku u EU, ali s druge, kroz „čelično prijateljstvo“ sa strateškim rivalom Brisela, pokušava da ojača pregovaračku poziciju.

Slično se pominje u analizi drugog programa javnog servisa ZDF. Tamo Abigejl Vaselije iz Merkatorovog Instituta za kineske studije kaže da tajming posjete Srbiji predstavlja simbol da Si odbija širenje NATO na istok.

„Provokacija“ prema EU

Berliner cajtung piše da Vučiću „trebaju Kina i Rusija kako bi podrio zapadne planove za budućnost Kosova“.

Za RND je govorio evropski poslanik njemačkih Zelenih Rajnhard Bitikofer koji u odlasku Sija u Srbiju i Mađarsku vidi „provokaciju“ prema EU.

Bitikofer je Vučića i mađarskog premijera Viktora Orbana nazvao „dvojicom najvažnijih vazala Kine u Evropi“. Odlaskom u Beograd i Budimpeštu, prema Bitikoferu, Si pokazuje da geostrateške ambicije Pekinga nipošto nijesu ograničene na Aziju.

Za švajcarski javni servis SRF govorio je stručnjak za Kinu Johan Furman koji misli da je Sijeva turneja usmjerena i ka domaćoj javnosti, kako bi se pokazalo da Kina ima prijatelje u svijetu.

„Si naravno zna da u okviru Evrope postoje razlike. Kinezi pokušavaju da odigraju na kartu toga što postoje različiti evropski interesi“, zaključuje Furman.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
xxy
08.05.2024-07:44 07:44

Ao ,ao a kud ce vecih vazala od Njemaca ,slusaju Amerikance ne smiju pisnuti , eto su im gasovod u Baltiku minirali moraju cutati. Solc samo klima glavom.
A da ne govorimo o vazalstvu Brisela , i mnogih EU zemalja ,nesmije ni Makron mnogo vrda .