Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

SVETOSAVSKA: Dan Podgorice da bude 26. novembar, termin početka zasijedanja Podgoričke Skupštine

SVETOSAVSKA predlaže da se tim povodom ustanovi Novembarska povelja koja bi se uručivala kulturnim stvaraocima koji prevazilaze lokalne okvire

Svetosavska srpska lista predlaže da 26. novembar bude dan grada Podgorice.

“Najznačajniji datum u istoriji glavnog grada Crne Gore, dan kada je počelo zasijedanje Velike Skupštine srpskog naroda u Crnoj Gori, 1918. godine, nema konkurenciju kao tradicionalni datum koga treba obilježiti i slaviti. Privilegiju da je ova Velika Skupština održana upravo u našem gradu treba obilježiti podjednako svečano koliko to rade i građani Novog Sada, koji kao jedan od gradskih praznika slave datum ulaska Vojvodine u jedinstvenu srpsku državu, a kasnije i u jugoslovensku zajednicu, 25. novembra 1918. godine. I Crna Gora je na sličan način pristupila narodnim integracijama koje su bile primjerene tom vremenu, a Podgorica je imala čast da ugosti unioniste, bjelaše, sa područja Crne Gore i srpske Metohije. Delegati su listom glasali za slobodu srpskog naroda u Crnoj Gori, Metohiji i Ujedinjeno Srpstvo”, kazao je Mirko Rmandić, nosilac SVETOSAVSKE SRPSKE LISTE – Saberimo se za Nemanjin grad.

SVETOSAVSKA predlaže da se tim povodom ustanovi Novembarska povelja koja bi se uručivala kulturnim stvaraocima koji prevazilaze lokalne okvire.

“U vremenu insistiranja na evropskim intergacijama, nije ni najmanje logično da bilo ko u Crnoj Gori osporava kapacitete regionalnih integracija koje su u jednom vremenu trajno obižežile sadržaj istorijske misije Crne Gore kao srpske Sparte i Pijemonta Srpstva, kako su to znali da naglase vladari iz kuće Petrovića. Praznujući 26. novembar SVETOSAVSKA će se zalagati za tradicionalni mirni nacionalni marš građana Podgorice od budućeg hrama na Nemanjinom gradu, preko Bulevara Nemanjina obala, ulicom Slobode, do crkve Svetoga Đorđa, a onda preko Milenijuma do hrama Hristovog vaskrsenja. Neka po tome 26. novembar postane simbol nove Podgorice, istinskog grada slobode i integracija”, ističe Rmandić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
KLEMENTINA
14.10.2022-20:42 20:42

Ko je ova TRANJA

Hey
14.10.2022-20:44 20:44

Stokholmski sindrom

Djuro Vučinić
14.10.2022-23:35 23:35

Koliko ja shvatam Ustav CG ,tu vašu stranku treba Zakonom zabranit. Neka se formira cjelovit Ustavni Sud,mada će bit prosrpski,ja ćuto kao građanin tražit. Ko vam odobri Statut za registraciju stranke …slavljenje nestanka CG 1918g ?

COL
16.10.2022-07:20 07:20

Nije lepo što ste ,, pozajmili” program od DFa i DREMOKRATA.