Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Skupština usvojila zakone o izmjenama krivičnog zakonika i o igrama na sreću

Održan je minut ćutanja povodom smrti Rifata Rastodera, dugogodišnjeg potpredsjednika državnog parlamenta i Socijaldemokratske partije Crne Gore

Skupština Crne Gore započela je sjednicu Prvog redovnog zasjedanja, u Podgorici.

Prije utvrđivanja dnevnog reda, održan je minut ćutanja povodom smrti Rifata Rastodera, dugogodišnjeg potpredsjednika državnog parlamenta i Socijaldemokratske partije Crne Gore.

Takođe, minut ćutanja održan je povodom tragičnih događanja i masovnih ubistava u Srbiji.

Slaven Radunović, šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta, u proceduralnom obraćanju rekao je dataj klub neće podržati bilo kakve prijedloge za zakonska rješenja u situaciji kada se, kako je naveo, radi o posljednjim danima rada ovog saziva Skupštine Crne Gore.

Sa 41 glasom za, Skupština je usvojila prijedlog Zakona o izmjenama krivičnog zakonika, u cjelini.

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću takođe je usvojen u cjelini, sa 41 glasom za, bez glasova protiv ili uzdržanih. Zakon će stupiti na snagu objavom u Službenom listu, odlukom parlamenta.

Usvojen je i prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prevozu opasnih materija, u cjelini. Takođe, u cjelini je usvojen i prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim materijama, te Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o duvanu.

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boračkoj zaštiti je takođe usvojen u cjelini glasovima 41 poslanika.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama takođe je usvojen glasom 41 poslanika, bez uzdržanih i protiv i stupiće na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore.

Poslanik MIlun Zogović zahvalio je, kako je naveo, u ime građana Murine, porodica stradalih i ranjenih prilikom bombardovanja Murine 1999. godine, jer se, kako je naveo, glas za Zakon o boračkoj i invalidskoj zaštiti, otklonila nepravda prema građanima Murine staru 24 godine.

– Konačno su žrtve bombarovanja dobile šansu da imaju pravo na korišćenje pravnih sredstava i priznavanje statusa civilnih žrtava rata. Zahvaljujem se poslaniku Momu Koprivici koji je naše iscrpne kvalifikacije pravno kvalifikovao i u okviru amandmana obezbijedio da svi zajedno otklonimo istorijsku nepravdu prema građanima Murine – rekao je Zogović.

Poslanik Koprivica (Demokrate) je istakao da je kroz amandmane inplementiran pravno održiv model, na osnovu kojeg se uvodi institut civilne žrtve rata, a koje dobijaju pravo na jednokratnu novčanu naknadu u smislu obeštećenja, kao i pravo na društveno priznanje.

– Tokom bombardovanja 1999. stradali su građani Murina, ali i jedna naša građanka Malesije, a kroz ovaj model ostvarena je pravda i ispravljena velika nepravda i stvorene pravne pretpostavke da se izvrši obaveza države prema žrtvama i njihovim porodicama – rekao je Koprivica.

U dnevnom redu četvrte sjednice je Izvještaj o stanju zaštite ličnih podataka i stanju u oblasti pristupa informacijama za 2021. i 2022. godinu. Takođe, poslanici će razmatrati i godišnji Izvještaj o radu Sudskog savjeta i ukupnom stanju u sudstvu za 2022. godinu; Izveštaj o radu Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva za 2022. godinu; Izvještaj o radu Agencije za sprečavanje korupcije u 2022. godini; Izvještaj o radu Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava za 2022. godinu, kao i godišnji izvještaj o radu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore za 2022. godinu.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve