Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

U Skupštini Crne Gore otvoren sastanak Odbora za parlamentarne poslove PS Frankofonije

Skupština Crne Gore je pridružena članica Parlamentarne skupštine Frankofonije od jula 2022. godine, kada je Crna Gora postala 91. članica ove organizacije. Crnogorskom delegacijom PSF-a predsjedava poslanica Simonida Kordić

Sastanak Odbora za parlamentarne poslove Parlamentarne skupštine Frankofonije, po prvi put održan je u Skupštini Crne Gore i tom prilikom, u okviru sjednice koja je okupila predstavnike petnaest delegacija frankofonih zemalja širom svijeta govoreno je o relavantnim temama sa ciljem unapređenja i jačanja saradnje na institucionalnom i društveno – kulturnom nivou, saopšteno je iz Skupštine.

Otvarajući današnji sastanak Odbora za parlamentarne poslove Parlamentarne skupštine Frankofoniju, predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić je kazao da je pred našim parlamentom velika odgovornost „jer nam je po prvi put pripala čast da se jedna sjednica Parlamentarne skupštine Frankofonije održava u Skupštini Crne Gore“.

Ističući da je članstvo u Parlamentarnoj skupštini Frankofonije simbol posvećenosti našeg parlamenta i zemlje međunarodnoj saradnji, predsjednik Mandić je podsjetio da je pristupanje našeg parlamenta Skupštini Frankofonije označio početak jačanja i produbljivanja odnosa između Crne Gore i frankofonih zemalja.

„Naš zadatak je da radimo na snaženju svih onih kulturnih i ekonomskih veza i zajedno svijetu pokažemo šta su to zapravo frankofone vrijednosti“, kazao je Mandić.

Naglasivši da je na nedavno održanoj Konferenciji predsjednika parlamenata zemalja EU razgovarao i o današnjem sastanku Odbora za parlamentarne poslove PS Frankofonije, predsjednik je podijelio poruke podrške i ohrabrenja međunarodnih partnera.

„Naša je obaveza da u današnjem svijetu koji je prepun tenzija i sukoba budemo bastion parlamentarizma i jačanja povjerenja, međunarodnih odnosa, a samim tim i mira i bezbjednosti“, zaključio je predsjednik Skupštine Crne Gore.

Izrazivši zadovoljstvo zbog činjenice da u Plenarnoj sali Skupštine Crne Gore danas sjede poslanici iz svih krajeva svijeta, čime se, kako je kazao, šalje slika moderne i evropske Crne Gore koja je okrenuta svijetu, potpredsjednik Vlade Crne Gore Aleksa Bečić je naveo da su poruke koje će inostrani poslanici poslati tokom zasijedanja – poruke duha parlamentarne Frankofonije, vrijednosti mira, prosperiteta, dijaloga, međunarodne saradnje i vrednovanja kulture. Potpredsjednik Vlade je istakao da su ove vrijednosti – vrijednosti savremene Crne Gore na kojima ona počiva i te vrijednosti su one koje garantuju mir i prosperitet.

,,Posebno je važno što ove poruke šaljemo iz države koja je najdalje odmakla u evropskim integracijama i koja je zasigurno prva naredna članica Evropske unije. To su vanvremenske poruke, vanvremenske vrijednosti koje Crna Gora sebično baštini a baštini ih upravo zbog toga što je i sama Crna Gora satkana od mnoštva različitosti koje predstavljaju njeno najveće bogatstvo, njenu najveću šansu i njen najveći potencijal jer vrijednosti frankofonije su upravo vrijednosti Crne Gore”, kazao je Bečić.

On je istakao da je ponosan na činjenicu da je danas Skupština Crne Gore 91. članica ove organizacije, i u tom kontekstu naveo da kao inicijator učlanjenja Skupštine Crne Gore u Parlamentarnu Skupštinu Frankofonije osjeća nemjerljiv ponos ,,što dijelimo ovaj istorijski trenutak, što smo zajedno koračali do njega, što gradimo čvrste mostove, njegujemo snažna prijateljstva, spajamo udaljene, a prije svega što u ovim izazovnim globalnim vremenima afirmišemo zdrave vrijednosti koje treba da rukovode, usmjere i motivišu svakog čovjeka koji želi dobro, koji vjeruje u dobro i koji čini dobro, jer dobra djela su najveċi naš zakon i doprinos onima koji će nas naslijediti”.

Potpredsjednik Vlade je zaključio da Crna Gora želi da postane članica Evropske unije i da ne poznaje niti jednu prepreku pri učlanjenju u veliku evropsku porodicu.

Izrazivši zadovoljstvo što ima priliku da se obrati prilikom prvog zasijedanja Odbora u Podgorici, predsjednica delegacije za PS Frankofonije Simonida Kordić je istakla da je posebna dragocjenost okupiti predstavnike velikog broja frankofonih zemalja oko zajedničkih ideja i vrijednosti. Zajednički cilj, kako je kazala, je francuski jezik, ali i jezik demokratskog dijaloga o pitanjima od interesa.

„Savremeno društvo, bilo frankofono ili bilo koje drugo, suočava se sa mnogiom izazovima. Pitanja države prava, prava pojedinaca, ravnopravnosti polova i solidarnosti danas su aktuelnija nego ikad.

Vjerujem da će naš rad biti mali dio napora za izgradnju svijeta međusobnog razumijevanja”, kazala je Kordić.

Zahvalivši se prisutnima, Žoel Goden, predsjednik Odbora za parlamentarne poslove PS Frankofonije je ocjenjujući da je održavanje sastanka APF za parlament domaćina uvijek izazov, kazao da velika porodica APF-a ne prestaje da se raduje svakom novom članu, ,,ali se još više radujemo kada se poslanici kao što slučaj u vašoj Skupštini, odmah i aktivno angažuju u radu našeg Parlamenta“.

„Mislim da svi prisutni shvataju entuzijazam i želju za doprinosom APF-u, uzimajući u obzir da je Skupština Crne Gore, godinu dana nakon ulaska u APF dobrovoljno odlučila da bude domaćin našeg sastanka. Takođe, želim da dodam da se APF u velikoj mjeri oslanja na parlamente kao što je vaš, koji je odlučan i posvećen jačanju demokratije i vladavine prava, na šta treba stalno podsjećati”, kazao je Goden.

Predsjednik Odbora Goden je naveo da je uvijek prisutan žar dok se svjedoči dinamici rada u Crnoj Gori i u mnogim drugim zemljama centralne i istočne Evrope, te podsjetio na održavanje Parlamenta mladih francuskog govornog područja koje je organizovan u Tirani, kao i poslednje zasijedanje održano u Gruziji. Upravo su to, kako je kazao, pravi znaci uticaja parlamentarne frankofonije u Evropi, a taj uticaj se, dodao je, nastavlja i danas, ovdje, u Podgorici.

„Prisustvo izabranih zvaničnika koji dolaze sa različitih kontinenata jasno ilustruje multilateralizam naše Skupštine. Takođe, glavna prednost APF-a jeste što ima mogućnost da okupi veliku raznolikost nacija na jednom mjestu. I sve to zahvaljujući francuskom jeziku, koji je pravi zajednički imenitelj svih naših delegacija koje su ovdje zastupljene. To je takođe suštinski vektor koji nam omogućava da sa više spontanosti i entuzijazma razgovaramo o pitanjima koja se tiču svih naših parlamenata”, kazao je Goden.

On je poručio da očekuje da će naredni dani u Crnoj Gori biti nova prilika za APF da krene naprijed u svojim prioritetima, ,,jačanju demokratije, vladavine prava i institucija, promocije ljudskih prava i mogućnosti francuskog jezika da zablista”.

Skupština Crne Gore je pridružena članica Parlamentarne skupštine Frankofonije od jula 2022. godine, kada je Crna Gora postala 91. članica ove organizacije. Crnogorskom delegacijom PSF-a predsjedava poslanica Simonida Kordić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Mecava
24.04.2024-15:10 15:10

Kuku i vama i nama a vidite li da je pocela obtaljka -Rusija je 1. januara postala predsedavajuća BRIKS-a za narednu godinu. – osim Ruske Federacije, Brazila, Indije, Kine i Južnoafričke Republike, članice ove organizacije sada su i Egipat, Etiopija, Iran, UAE i Saudijska Arabija danas su usle u BRIKS -Sri Lanka i Srbija A najavile su Turska – Sjeverna koreja -Filipini-Malezija i Nigerija i sta poslije jedna planeta dva vladara NATO Ili BRIKS jedan mora poc na mjesec ?