Utorak, 28 Maja, 2024
Rubrika:

ŠĆEPOVIĆ ZA AKTUELNO: Ili ste za multietničku i evropsku Crnu Goru ili ste za „srpski svet“ u kom „leleču turci i kukaju bule“

''Od onih koji izdaju i kradu, a onda galame: Držite lopova! Od takvih je moramo braniti. A njih je mnogo. 41 poslanik u Skupštini Crne Gore. 41 glas protiv Crne Gore'', kazao je Šćepović odgovarajući na pitanje od koga danas branimo Crnu Goru.

“Ima nas, i bez njih. Ima nas, jer nam takvi ne trebaju. Ima nas, bez takvih, jer zbog takvih i jesmo u blatu do vrata. Zbog takvih i jesmo na ulici”, riječi su uglednoga crnogorskog pisca i člana Crnogorskoga PEN centra Đorđa Šćepovića.

On je u razgovoru za Portal Aktuelno kazao da je ovo vrijeme kada intelektualci u Crnoj Gori moraju odabrati svoju stranu, kao i da nema prostora za kukavičluk.

“Činjenica je da crnogorski intelektualci jesu izabrali svoju stranu. Još 30. avgusta 2020. godine. A nakon tog datuma sebe su i potvrdili. Na jednoj od strana. Ili ste za građansku, multietničku i evropsku Crnu Goru, ili ste za Crnu Goru u „srpskom svetu“, u kojoj „leleču turci i kukaju bule“, ili ste za Državu, ili ste za srpsku koloniju i rusku guberniju. Mnogi crnogorski intelektualci su se stavili na raspolaganje interesima Beograda, a najčešće svoju svrhu ostvaruju posredstvom medija u Crnoj Gori. Tabloid Vijesti je najplastičniji primjer ovoga o čemu govorim. Hrpa novinara i kolumnista čija je uloga da zabašure ambicije i planove velikosrpskog nacionalizma, a sve izmaštavajući crnogorske ekstremiste i reciklirajući afere bivšeg režima, i to u trenutku kad aktuelni režim na dnevnoj bazi proizvodi afere i skandale. I krivična djela”, kazao je Šćepović.

Aktuelno: Kako posmatrate prethodni period političkih turbulencija i promjene vlasti u Crnoj Gori?

Šćepović: Vidite, ne možemo reći da je vlast u Crnoj Gori do 2020. bila idealna, daleko od toga. Bilo je mnogo pogrešnog i lošeg, na što se i ukazivalo i tada, a i danas, iako mnogi žele stvoriti lažnu sliku o ljudima koji kritikuju aktuelni režim u Crnoj Gori, a slika je ta da ti ljudi nijesu kritikovali bivši režim. No, namjere i motivi takvih konstrukcija i mantri su jasni – relativizovati svako nepočinstvo ovog režima i zamagliti stvarnost. Često čujemo da je višedecenijska vlast trebala i morala biti zamijenjena. Zamijenjena čime? Beogradskim vazalima i okupatorima? Izvođačima radova Aleksandra Vučića? Je li to alternativa sistemu opterećenom korupcijom i partitokratijom? Novi režim, koji je potpuno u službi anticrnogorskih interesa, i koji je i korupciju i partitokratiju izdigao na nivo koji će bilo koja vlast u perspektivi teško dosegnuti, zar je to bilo rješenje? Ne, „varvari su varvari, i nisu nikakvo rešenje“, pisao je Hristić.

“Ima nas, bez takvih, jer zbog takvih i jesmo u blatu do vrata. Zbog takvih i jesmo na ulici”

Aktuelno: Više puta ste naveli da kao posljedicu djelovanja i vladanja Dritana Abazovića imamo razorenu zemlju. Koji su to potezi najviše pogodili narod u Crnoj Gori i koliko to može da nas košta u budućnosti?

Šćepović: Ako bismo nabrajali sve izdaje koje je Dritan Abazović počinio za nepune tri godine vlasti, morali bismo napisati knjigu. Spisak njegovih nedjela je dug i mučan. Ali dovoljno je znati da je zahvaljujući njemu Aleksandar Vučić danas na vlasti u Crnoj Gori. Dovoljno je znati da je njegova partija 2020. na vlast dovela anticrnogorske i anticivilizacijske politike. Belveder, tzv. Temeljni ugovor, najava Open Balkana, samo su neke od stavki koje će pisati u sramnoj biografiji Dritana Abazovića. Niko nikad nije izdao nacionalne interese Crne Gore kao što je to učinio on, skupa sa svojim partijskim kolegama.

Aktuelno: U jednoj kolumni ste napisali “Ako želimo iz ovoga tunela, moramo srušiti tunel. To je jedini način“. Zar ne postoji izlaz ili je to jedini izlaz, šta ste mislili pod tim?

Šćepović: Tako je, moramo srušiti tunel u kojem smo zatočeni. Tunel u koji su nas uvukli oni koji ovoj zemlji ne žele ništa dobro. Moramo srušiti njihove laži, narasle do neba, kojima hrane svoje hipnotisane glasače. Moramo srušiti tvrđavu nastalu na mitovima i obmanama. Porušiti je do temelja. Svaki njen kamen zdrobiti, da njime više nikad ne mogu zidati. Tek kad to učinimo izaći ćemo iz mraka koji danas živimo.

“41 poslanik u Skupštini Crne Gore. 41 glas protiv Crne Gore”

Aktuelno: Na posljednjem skupu “Ima nas” sa bine ste poručili – “Mi ne osvajamo i ne otimamo, mi samo branimo svoje. I nemamo gospodara mimo Crne Gore. Mi hodamo, ne klečimo. Razlika je”. Od koga je danas potrebno braniti Crnu Goru?

Šćepović: Od izdajnika kakve crnogorska istorija ne pamti. Od slugu Beograda i Moskve. Od onih koji su razorili ovu zemlju, za samo tri godine. Od onih koji izdaju i kradu, a onda galame: Držite lopova! Od takvih je moramo braniti. A njih je mnogo. 41 poslanik u Skupštini Crne Gore. 41 glas protiv Crne Gore.

K.P.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Tradicija laži

Mržnja

Šešeljuga

Original falsifikata

Komentari

Subscribe
Notify of

17 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Merlin
27.12.2022-07:17 07:17

Đole, kako ne kapiraš da vas neće narod i građani Crne Gore ? Džaba se trudiš, širiš mržnju, rusofobiju i srbofobiju jer Crnoj Gori su bliži vekovni saveznici i bratske Rusija i Srbija od Litvanije, Estonije i Hrvatske.

cikoticka.
27.12.2022-16:21 16:21
Reply to  Merlin

merline popij terapiju djavo ti je dao ako nije jebobo, ako trebas koke i cigara javi se adzicu i bratu jabazu

Rovca
27.12.2022-08:32 08:32

Ova ti priča u Rovca neprolazi! Dajemo ti šansu da se popraviš.

Milena
27.12.2022-09:15 09:15

Pametan,obrazovan,moralan,nasuprot,zgadiji nepismenoj,koja laze,krade,podmece,rusi sopstvenu kucu,za prljavi novac Srbije i Rusije,,proci ce kao svuda,bice porazeni,jer zlo ne moze da pobijedi,u to vjeruju samo osakaceni

Merlin
27.12.2022-09:59 09:59
Reply to  Milena

Nije vam smetao “prljavi ruski novac” kada su od sirotinje sa nasleđenim društvenim stanovima i kućama, pravili bogataše i ne smetaju vam njihove pare koje troše kao turisti?

cikoticka.
27.12.2022-16:24 16:24
Reply to  Merlin

ish, is kokosko drogirana mrznjom i neznjanjem, malo setaj opanke dok ti drugi u kuci harace zensku celjad ili malo svrati do snaje da je ………………………….

Merlin
28.12.2022-05:24 05:24
Reply to  cikoticka.

Znam da ti smeta to što si sirotinja.Najedi se srpskog hleba pa se vrati da mrziš. :)

Merlin
27.12.2022-16:34 16:34
Reply to  Milena

Jesu li Rusi ikada napali CG ili su je pomagali? Jesu li Nemci, Turci, Italijani, itd. nadapali CG ili su je pomagali? Kako vam mediji tako brzo isperu mozak i pamćenje. Od vas bi vremenom i pingvine napravili. :)

Dunja
27.12.2022-09:57 09:57

Druze mozda su tebi i slicnima blizi !Meni i i vecini Crne Gore ne mogu biti bliski oni koji sire mrznju prema svemu sto se ne zove SRBIN ,e takva su vasa braca ,puna mrznje i zla !Tu pricu o bratstvu okacite o klin ,ne prolazi i nikada nije ni prolazila !Mrznju sirite vi ,a ne mi koji volimo i branimo svoje !Bravo Djordje !!!

Damjanovic
27.12.2022-11:23 11:23

Merline ne vidim da vas ima vise, da ne mislim valjda da je ijedan posrbica glasao za Uru, za Uru su glasali najviše na CT i Pg i to Crnogorci suverenisti koji ne vole sa pravom DPS koji je sve ovo posijso surfovanje sa crkvom ,..srbije i velikosrpskom politikom, nijesu ti Merline uopšte zadovoljan sa ovom vlascu, jer ona ne ispunjava ono sto ti i ostale posrbicke zelite, najteže vam je gledati Crnogorski barjak, slušati Crnogorsku himnu, Nato, priznanje Kosova i sve ostalo, uticaj Merline u našem suverenom Montenegro!

Mirko
27.12.2022-11:32 11:32

A u cenu nam je to Srbija bila saveznica, od 1459 do 1878 su bili dio osmanlijskog carstva, 1916 su jadni Crnogorci izginuli na Mojkovcu stiteci bjezaniju srpske vojske, vlade i kralja , i onda nas iz zahvalnosti 1918 velikodušno okupirale pod imenom !Jadranske trupe i Aca Palikuća nam dekretom ukine CPC i prisjedini crkvi Srbije, , ima nas ogroman broj u CG Crnogoraca kojima je CG svetinja i jedina Otadžbina, da nije tako vi bi lako prisjedinili CG Srbiji, ali nemate snage i ne možete, evo obecaste Ristu sotoni dogodine na Lovćenu, ali nista od toga, nikako da krenete,… Pročitaj više »

Merlin
27.12.2022-16:48 16:48
Reply to  Mirko

Primećuješ li koliko ste zatucani i koje su vam svakodnevne teme za razgovor ? Turska, Osmanlije, Aca, četnici, partizani, crkva, itd. Kao da ste zalutali u vremenu i prostoru, kao zona sumraka. Pumpanje da ste neki junaci i heroji a kao žene ste se razbežali sa Belvedera i NK posle malo pendreka. Znaš li koliko je takvih tuča i mnogo žešćih demonstracija bilo po Beogradu od 90.ih godina? Jako puno…Veleki ste dramoseri. Krenućemo na okupirano KiM kada se steknu uslovi i bude prilika. Vojska se naoružava savremenim oružjem, ima nas sasvim dovoljno. Zašto bi krenuli na Lovćen kada u CG… Pročitaj više »

Radoje
27.12.2022-20:54 20:54
Reply to  Merlin

Merline posrana izbjeglice u cg te cekamo da vidimo koliko imas hrabrosti to da nam kazes u facu,mora da si mala kukavica ka rakovic internet ratnice

Merlin
28.12.2022-04:59 04:59
Reply to  Radoje

Bolje kreni da braniš svoje nato partnere i braću šiptare na KiM, jer će im trebati pomoć belvederskih “junaka”.

Suncica
27.12.2022-23:58 23:58
Reply to  Merlin

Merline kukavice sinja ,mani se Crne Gore i nase nacije bavi se svojom maticnom drzavom posrbice!Vidi ti ko vas pegla ,krenite junaci kod Kurtija da se junacite ,mozete samo do granice i tu stop za fasiste!

Merlin
28.12.2022-04:57 04:57
Reply to  Suncica

Zašto ti brineš o Srbiji, kada se naša vojska polako raspoređuje i zauzima svoje položaje? Pitaš li se kako ćete vi proći bez svoje vojske i svoje hrane i hoće li vas nato “braniti”? Čuj “fašisti” a nato okupirao teritoriju Srbije, plus UN doneo rezoluciju o povratku 1000 vojnika na KiM.

Merlin
28.12.2022-06:44 06:44
Reply to  Suncica

Na granici se već mobilišu vojska i artiljerija, a kmečaćete zajedno da vas NATO brani. Pogledaj kako Ukrajince brane hrabri lgbt nato vojnici.