Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

PROPALI AMERIČKI DIPLOMATA NASTAVLJA DA BRANI VUČIĆEV AUTOKRATSKI REŽIM: Hil izjavu Vučevića ne vidi kao prijetnju Crnoj Gori!?

Hil već duže vremena direktno pomaže srpskim nacionalističkim hegemonističkim krugovima iz zvaničnog Beograda na čelu sa Vučićem u integraciji Crne Gore u ”srpski svet”, dok u zamjenu želi da srpski režim ne pravi pitanje oko priznavanja Kosova i eventualne eksploatacije litijuma

Izraubovani diplomata na zalasku karijere, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristofer Hil, inače intimni prijatelji srpskog autokrate Aleksandra Vučića i promoter velikosrpske ideje u Regionu, ponovo je krenuo u odbranu svog resursa u koji je uložio godine rada.

Hil je u sramnom intervjuu za Glas Amerike prokomentarisao nedavnu izjavu ministra odbrane Srbije i Vučićevog poltrona Miloša Vučevića upućenu Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji i odgovorio na zahtjev parlamentaraca iz SAD i evropskih zemalja da se promijeni politika prema Srbiji.

Hil je rekao i da izjavu ministra odbrane Srbije Miloša Vučevića, da bi Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori moglo da se „obije o glavu“ priznanje Kosova, što su neki u Crnoj Gori protumačili kao prijetnju, ne vidi kao pokušaj destabilizacije regiona.

„Svakako ne mislim da je gospodin Vučević htio da ga tako razumeju. Svakako bih volio da vidim bolje odnose među balkanskim zemljama i mislim da je Otvoreni Balkan dobar korak u tom pravcu, kao i Berlinski proces…Volio bih da vidim više podrške od strane drugih zemalja u regionu, ali i od strane Zapada gdje svi razumiju da ove zemlje moraju da sarađuju i da će tako biti bolji partneri ili članovi EU“, izjavio je Hil.

Hil već duže vremena direktno pomaže srpskim nacionalističkim hegemonističkim krugovima iz zvaničnog Beograda na čelu sa Vučićem u integraciji Crne Gore u ”srpski svet”, dok u zamjenu želi da srpski režim ne pravi pitanje oko priznavanja Kosova i eventualne eksploatacije litijuma. O tome opširnije možete čitati na OVOM LINKU.

Kako smo već pisali, u diplomatskim krugovima se uveliko priča kako Hil više ne krije da su ga Vučić i Porfirije Perić  ”zavlačili” i na kraju prevarili kada je u pitanju potpisivanje evropskog sporazuma za Kosovo. Iako je Hil konačno shvatio da Vučić nikad neće formalno potpisati francusko-njemački sporazum, bez obzira što je faktički, na terenu, sve odavno završeno, i dalje je spreman da mu povlađuje, čak i ponovo aktivira velikodržavni projekat Otvoreni Balkan, koji je, kako se činilo, odavno zamro.

Kristofer Hil i njegov intimus Aleksandar Vučić

Američki ambasador u Beogradu i njegov saradnik Eskobar i nemaju nekog izbora, jer je njihova sudbina sada povezana sa Vučićem i Open Balkanom. Jer ako padnu Vučić i Open Balkan, padaju Hil i Eskobar.

Američka administracija previše povlađuje Vučiću

Nakon što je Hil danas po ko zna koji put otvoreno stao uz velikosrpsku hegemonističku garnituru, i ne čudi što se u zadnje vrijeme digao veliki talas nezadovoljstva politikom koju SAD vodi prema srpskom autokrati Vučiću, kojem se prema mnogim kredibilnim izvorima previše povlađuje.

Najveća američka, ali i svjetska medijska kuća, CNN je u jučerašnjoj analizi napisala da ’’pristup Zapada u kom ’ne vidi zlo’ u Vučiću, destabilizuje Balkan’’. Samo nekoliko dana prije pisanja CNN-a, visokom predstavniku EU za spoljne poslove Džozepu Borelju, američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu i ministru spoljnih poslova Velike Britanije Džejmsu Kleverliju upućeno je pismo koje je potpisalo čak 54 evropska i američka poslanika, u kojem pozivaju da se ’’kritičnije odnose prema Srbiji’’,  uz oštru napomenu da ’’trenutni pristup (Zapada) ne funkcioniše’’.

Među potpisnicima pisma u kojem se žestoko kritikuje Vučićev kriminogeno-autokratski režim su, između ostalih, i predsjednici spoljnopolitičkih odbora Bundestaga Majkl Rot (SPD) i američkog Senata Bob Menendez. Upravo je demokratski senator iz Nju Džerzija Menendez prednjačio u žestokim kritikama kada je sredinom maja kao predsjedavajući Senatskog odbora bio eksplicitan da je Srbija zemlja na koju Rusija i dalje ima veliki uticaj.

Sve ovo su dokazi da politika koju na Balkanu reprezentuju Hil i Eskobar nije u saglasnosti sa zvaničnom politikom Vašingtona, pa stoga ima sve više žestokih protivnika koji glasno apeluju da se prema Beogradu zauzme mnogo čvršći pristup.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
nenad_mne
23.08.2023-13:22 13:22

Ovaj misli da i u drugim dijelovima Balkana živi bitačko tijelo, kao u Srbiji? Velika sila, pa i ovakve nebuloze prolaze! Na njega više ni ne treba trošiti vrijeme!

Krsto
23.08.2023-17:03 17:03

Hila o onog brata Pabla Eskobara AV je kupio grdnim milionima…

Che
23.08.2023-20:12 20:12

Toliko je ocigledna “tajna veza” Hila, Eskobara i Šolea sa srpskim diktatorom da to vec i slijepci mogu da vide ! Velika je mogucnost da postoje koruptivni elementi i ucjene prema ovom diplomatskom US trojcu jer npr Hil sa svojom novom mladom zivi na veoma visokoj nozi u Beogradu (koji je za njega , kako kaze – “evropski New York). Plus Trampova domacica koja jos uvjek vodi igru u Crnoj Gori. I ta US “diplomatija” vraca ovu zemlju, clanicu NATO, pod ruski uticaj, u haos i nestanak

BMX
23.08.2023-20:40 20:40

Mr. Hill, AV dolari su ocigledno jaci od činjenica i stvarnosti koju od njihove šljasteće zelene boje uporno odbijate da vidite i istinito infirmišete State Department i Senatski odbor o pravom stanju na Zapadnom Balkanu vec nas, članicu NATO gurate u tzv AV – Vulin otvoreni balkan = srpski svet = veliku Srbiju