Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Odgođeno suđenje Trampu zbog tajnih dokumenata

Riječ je o jednom od četiri suđenja koja se vode protiv Trampa, a trebalo je da počne 20. maja.

Savezni sud na Floridi odgodio je, ne odredivši datum nastavka, početak sudskog procesa protiv bivšega američkog predsjednika Donalda Trampa pokrenutog zbog nesavjesnog postupanja s dokumentima koji su klasifikovani kao tajni.

Riječ je o jednom od četiri suđenja koja se vode protiv Trampa, a trebalo je da počne 20. maja, ali savezni sud je ocijenio taj rok neodrživim zbog brojnih prethodnih molbi dostavljenih sudu, prenosi Hina.

Aileen Cannon, sutkinja koju je imenovao bivši predsjednik, nije odredila novi datum.

Republikanski kandidat na predsjedničkim izborima trenutno se nalazi u New Yorku zbog suđenja za sumnjive isplate uoči predsjedničkih izbora 2016.

U procesu koji se protiv njega vodi na Floridi Tramp je optužen, zajedno s dvojicom ličnih sekretara, da je nakon odlaska iz Bijele kuće u januaru 2021. klasifikovane dokumente odnio u privatnu rezidenciju u Mar-a-Lagu.

Prema optužnici, Trump je, zadržavši te dokumente ugrozio nacionalnu sigurnost. Među njima su bili i vojni planovi kao i informacije o nuklearnom oružju koje je, u skladu sa zakonom, trebalo da vrati u Nacionalni arhiv.

Optužen je i da je pokušao uništiti dokaze. Najteže optužbe mogle bi mu donijeti zatvorsku kaznu od deset godina.

Njegovi advokati su učinili sve kako bi odgodili održavanje suđenja.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve