Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Zamor materijala

Vučićev doskorašnji intimus i vatreni podržavalac, ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil ima i te kako razloga za razočarenje i zabrinutost. Srpski autokrata bio je njegov projekat, a Hil je vjerovao da Vučić i klerikalno-hegemonistička garnitura koja stoji iza njega neće praviti probleme kada je u pitanju zapadni sporazum o Kosovu. Ipak, Hil je nakon dugotrajnog samozavaravanja shvatio da ima posla sa prevarantima i da je izigran od strane Vučića i čelnika takozvane SPC Porfirija Perića, kao obični diplomatski diletant

Piše: Balša Knežević

Trenutna situacija u kojoj se našao srpski autokrata na zalasku političke karijere Aleksandar Vučić najbolje bi se mogla opisati onom narodnom izrekom ”Zapetljao se kao pile u kučine”.

Vučić i njegova kriminalno-uhljebnička garnitura na vlasti podsjećaju na pile koje je željelo previše i koje je umislilio da je soko koji može da igra dvostruku igru sa čitavim svijetom dok u isto vrijeme širi svoju patološko-klerikalnu velikodržavnu politiku na Region.

Ipak, nije začuđujuće što je propadajući autokrata, iako produkt velikosrpske, genocidne politike, umislio da može da bude car u Regionu i otvoreno sprovodi projekat ”srpskog sveta”, s obzirom da je do samo prije nekoliko mjeseci imao otvorenu podršku Zapada, prije svega odmetnute diplomatske mreže Sjedinjenih Američkih Država.

Za američku ambasadu u Beogradu na čelu sa Kristoferom Hilom i njegovog potpomagača, izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, Vučić do skoro nije bio ništa manje nego – ”faktor mira i stabilnosti na Balkanu”. Nešto slično kao što je Slobodan Milošević za ovu istu diplomatsku ekipu tada predvođenu Ričardom Holbrukom bio 90-ih. Sve do skoro se činilo da psihotični srpski hegemon i njegova garnitura uhljeba i kriminalaca koje je instalirao na vlast, imaju zeleno svijetlo za stavaranje ”srpskog sveta”, odnosno kako je to eufemistički formulisano – Otvorenog Balkana.

Kristofer Hil i Aleksandar Vučić: Laž, demagogija i prevara nijesu dobar osnov za izgradnju stabilnih odnosa

Surovo buđenje iz hegemonističkog sna

Psihotični Aleksandar Vučić je vjerovatno u jednom trentuku pomislio da je svemoguć i da oko malog prsta lažnih obećanja i isprazne demagogije može da vrti Brisel, Vašington, Moskvu, Peking, London, pa i čitav univerzum dok polako udara temelje ”srpskog sveta”.  

Međutim, surovo buđenje iz hegemonističkog sna uslijedilo je nenadano, posljednjih mjeseci kada su Zapad, ali i Moskva, jasno stavili do znanja da su izgubili strpljenje kada je u pitanju srpski autokrata.

Da se politički kraj autokratskog Vučićevog režima polako ali sigurno bliži, najavio je prvo Odbor za strano uplitanje u Evropskom parlamentu krajem aprila kada je usvojio izvještaj u kojem je istaknuto da ”Rusija koristi uticaj u Srbiji pokušavajući da destabilizuje i miješa se u susjedne suverene države”.

Nakon toga idu dva ”šoka” – jedan iz Amerike, drugi iz Velike Britanije u vidu sada već istorijskih članaka u  New York Times-u i Guardianu gdje se potenciraju Vučićeve veze sa kriminalnom, a on se opisuje kao populistički, prokremljanski autoritarac.

Pred odborom za spoljnopolitičke odnose američkog Senata sredinom maja Vučić je bio izložen žestokim kritikama, a Srbija je označena kao zemlja na koju Rusija i dalje ima veliki uticaj, uz konstataciju savjetnika državnog sekretara Dereka Šolea da je tekst o Vučiću u New York Times-u ”kredibilan”.

Vučić izgubio u Crnoj Gori

Propali planovi za Crnu Goru

Na izborima u Crnoj Gori Vučić je doživio žestok poraz jer su političke snage koje su pod njegovom direktnom kontrolom gotovo prepolovljene.

Budući mandatar Milojko Spajić gotovo potpuno se oslobodio Vučićeve kontrole, a njegov partijski kolega Milatović je ozbiljno upozoren od EU da se ne približava previše srpskom autokrati.

Posljednji udarac za režim u Beogradu u vidu eksplicitne poruke Zapada, bila je nedavna izjava albanskog premijera Edija Rame da je velikodržavni projekat Otvoreni Balkan propao. Sankcije i optužbe za kriminal od strane Vašingtona na račun ruskog potrčka i Vučićevog intimusa na čelu BIA-e Aleksandra Vulina, su samo najnovije poruke koje veoma jasno govore da je srpski autokrata izgubio podršku Zapada, prije svega SAD-a.

Sve u svemu jasno je da je Zapad uvido da je kod Vučića došlo do ”zamora materijala” i da on kao lako zamjenjiv dio u geopolitičkoj mašini koja djeluje u regionu, može i mora ubrzo da bude rashodovan jer ne služi svrsi. Svaki njegov plan je propao, pročitan je i od Zapada i Istoka kao nepouzdan partner sklon demagogiji, psihozama i laganju, pa je izvjesno da će se njegova politička karijera neslavno završiti.

Takođe se spekuliše da bi od Vučića, kada to bude potrebno, mogla da se distancira i njegova glavna potpora, takozvana SPC, inače obvještajna ispostava Moskve i njeni najviši funkcioenri koji su odavno nezadovoljni njegovom politikom prema Kosovu, ali ćute zbog ogromnih novčanih apanaža.

Debakl Kristofera Hila

Politička propast Vučića se već uveliko odvija i samo neko to treba da mu javi. Za Zapad je prekrižen jer neće i zvanično da stavi potpis na francusko-njemački plan o Kosovu kojim bi Srbija priznala učešće ove države u međunarodnim organizacijama.

Moskva je sa druge strane razočarana jer se taj plan faktički već uveliko sprovodi i Kosovo je pred vratima NATO-a, što je najgori mogući scenario za ruske planove u regionu Zapadnog Balkana.

Vučićev doskorašnji intimus i vatreni podržavalac, ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil, stoga ima i te kako razloga za razočarenje i zabrinutost. Srpski autokrata bio je njegov projekat, a Hil je vjerovao da Vučić i klerikalno-hegemonistička garnitura koja stoji iza njega neće praviti probleme kada je u pitanju zapadni sporazum o Kosovu.

Ipak, Hil je nakon dugotrajnog samozavaravanja shvatio da ima posla sa prevarantima, i da je izigran od strane Vučića i čelnika takozvane SPC Porfirija Perića, kao obični diplomatski diletant.

”U diplomatskim krugovima već se uveliko priča kako Hil više ne krije da su ga Vučić i Porfirije Perić  ”zavlačili” i na kraju prevarili kada je u pitanju Kosovo. Hil je zbog toga očajan. To znači da je konačno shvatio da Vučić nikad neće formalno potpisati francusko-njemački sporazum o Kosovu, iako je faktički sve odavno završeno. Veoma bolno priznanje neuspjeha koje već kruži po diplomatskim kuloarima je znak da je Hil priznao poraz i da traži pomoć centrale da razveže ‘beogradski čvor’, kako nezvanično nazivaju problem sa Vučićevim režimom”, navode dobro upućeni diplomatski izvori Portala Aktuelno.

Kristofer Hil i Gabrijel Eskobar: Veliki poraz američke diplomatije u regionu

Hil i Eskobar će biti skrajnuti

Već je najavljeno da će Džejms O’Brajan biti imenovan za pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, i na toj poziciji zamjeniti Karin Donfrid. Kako smo već pisali, to je jasan signal da će Hil i dosadašnji izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar biti poslati na ’’klupu za rezervne igrče’’.

O’Brajan je učestvovao u kreiranju politike na ovim prostorima i ostavio dubok trag kao jedan od glavnih autora čuvenog Dejtonskog mirovnog sporazuma, a bio je dio američke delegacije tokom pregovora Kosova i Srbije u Rambujeu 1999. godine.

Njegov izbor je samo formalnost i on bi trebalo uskoro da i zvanično preuzme tu funkciju jer je njegova kandidatura već unesena u administraciju Senata. Kada se to desi, nadamo se da će Vašington shvatiti da je u regionu došlo do zamora materijala kod određenih hegemonističko-autokratskih struktura i da one hitno moraju da budu rashodovane i zamijenjene novim, poslušnijim. Slična sudbina mora se desiti i diplomatskim pomagačima koji su podrškom autokratskom režimu u Beogradu doprinijeli regionalnoj destabilizaciji i širenju ruskog malignog uticaja. Makar ako je Zapadu stalo do stabilizacije regiona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

13 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Sreten_V
02.08.2023-12:18 12:18

Dobar!

Merlin
02.08.2023-12:39 12:39

Genije, zar Vučić do sada nije stotinu puta propao ? :) Vučić je mitsko biće i doktor nauka za vas nesrećne i zatucane milogoce “sviju vera i nacija”. Bolje je SEBE da gledate umesto što 24/7 bistrite AV, crkvu, Srbiju, Putina i ostalu visoku politiku.

Pahomije
02.08.2023-23:47 23:47
Reply to  Merlin

Bitno da tebe trandžice ne diraju…a sad se sagni da popiješ jogurta od svog Pakija

Merlin
02.08.2023-13:07 13:07

Američke, turske i kineske firme grade autoputeve po Srbiji, a Vučić se uskoro sagraditi više km autoputeva od Titovog perioda do 2012. godine. AV se sigurno umorio jer puno radi … :)

RIR
02.08.2023-14:44 14:44

BALŠA SJAJNO !
…ovakve istinite tekstove -analize, ne vole srbi ni ovi u CGori “srpske svesti”
mislio je Srbijanski autokrata da sve u EU i preko bare može zajebavati …ima ona …”možeš koliko hoces ali nemožeš dokle oceš “ …približio mu se kraj /njemu i “sekundantima” koji su ga podržavali
DAKO i nama počne da svice …/a i srbijancima u SRB…- našima nece dok im voda do ušiji ne dođe …! nebi bili “Srpska Sparta”-tepšani po ramenu , da nijesu tuđe sluge i janičari …

Merlin
02.08.2023-15:27 15:27
Reply to  RIR

Kraj je došao sa Mila, Draginju, Raška, Ranka, Veljovića, itd…Srbija je strancima partner, a ti si pudlica stranih ambasada koji ti sastavljaju vladu i vladaju državom.

Milena
02.08.2023-15:51 15:51
Reply to  Merlin

Uznervozili se obozavaoci,zlocinaca,nazire se kraj fukarluka,Bog sve vidi,tjesite se,kraj je tu

Uros
02.08.2023-14:45 14:45

Kako je ovaj vajni novinar Balsa Knezevic opterecn Vucicem. Mora da ga sanja cim svaki tekst pise o njemu. Nesto te Knezevicu ne vidjeh da si toliko pisao o Milu, ali ljepse je gledati u tudje dvoriste, zar ne.

Pahomije
02.08.2023-23:49 23:49
Reply to  Uros

Oj uroše uroščiću živ mi bio na ku.čiću!

Miar
03.08.2023-00:12 00:12

“Budući mandatar Milojko Spajić gotovo potpuno se oslobodio Vučićeve kontrole, a njegov partijski kolega Milatović je ozbiljno upozoren od EU da se ne približava previše srpskom autokrati.*!!!! Valjalo bi da pisac clanka objasni koga je htio da za…ava ovdje, nas ili sebe!!?!!!

Mitar
03.08.2023-00:13 00:13

Pa e,e. Dobar i uzasan.

Mitar
03.08.2023-00:15 00:15

Istinite? Znaci ne da nije istinit clanak no ako budemo analizirali detaljno nista, ali nista istinito necemo nac unutra! Ali dobro, uzivaj ti u onim hiljadama …

NE ODUSTAJU OD SRPSKOG AUTOKRATE: Da li će Crna Gora i dalje ispaštati zbog američkog povlađivanja Vučiću? | Skala radio
15.08.2023-11:44 11:44

[…] Kako smo već pisali, u diplomatskim krugovima se uveliko priča kako Hil više ne krije da su ga Vučić i Porfirije Perić  ”zavlačili” i na kraju prevarili kada je u pitanju potpisivanje evropskog sporazuma za Kosovo. Iako je Hil konačno shvatio da Vučić nikad neće formalno potpisati francusko-njemački sporazum, bez obzira što je faktički, na terenu, sve odavno završeno, i dalje je spreman da mu povlađuje, čak i ponovo aktivira velikodržavni projekat Otvoreni Balkan, koji je, kako se činilo, odavno zamro. […]