Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

OBAVJEŠTAJNA PREVIRANJA U TZV. SPC: Sukob ”ruske” i ”zapadne” operativne struje oko sudbine Vučića

Razmirice među taborima povezanim sa različitim obavještajnim strukturama tiču se i odnosa prema odlazećem srpskom autokrati Aleksandru Vučiću, odnosno načinu na koji pojedine struje unutar takozvane SPC vide njegovu sudbinu nakon skorog i neminovnog pada. Čvrsta struja nakačena direktno na rusku službu ne smije da se protivi njegovom hapšenju nakon pada s vlasti, dok su pojedinci kao vladika bački Irinej Bulović, oprezni zbog finansijske sigurnosti takozvane SPC i spremni na saradnju sa zapadnim službama.

Piše: Balša Knežević

Svetosavsku sektu (SS) poznatu i pod zlokobnim akronimom SPC posljednjih mjeseci potresaju velika previranja koja se tiču obavještajno-bezbjednosnog pravca djelovanja kojim bi ova parapolitička, kriminalno-ratnohuškačka organizacija trebalo da se kreće.

Razmirice među taborima povezanim sa različitim obavještajnim strukturama tiču se i odnosa prema odlazećem srpskom autokrati Aleksandru Vučiću, odnosno načinu na koji pojedine struje unutar takozvane SPC vide njegovu sudbinu nakon skorog i neminovnog pada. Čvrsta struja nakačena direktno na rusku službu ne smije da se protivi njegovom hapšenju nakon pada s vlasti, dok su pojedinci kao vladika bački Irinej Bulović, oprezni zbog straha za finansijsku sigurnost takozvane SPC i spremni na saradnju sa zapadnim službama.

Tenzije među operativnim taborima unutar takozvane SPC zaoštrile su se nakon što je šef ove organizacije Prvoslav Perić, poznat po kodnom imenu Porfirije, bio u posjeti Beču sredinom juna – gradu sa dugom tradicijom špijunske prijestonice svijeta.

Program četvorodnevne službene posjete Porfirija Austriji bio je zgusnut, ispunjen događajima i ljudima, bogat religioznim, svjetovnim i medijskim nastupima, ali niko iz SPC, očekivano, zvanično nije govorio ništa o suštini posjete.

Porfirije i Joanikije: Visoki funkcioneri SS i istaknuti ruski operativci

Sastanak sa operativnom vezom u SVR

Kako su kazali dobro upućeni izvori Portala Aktuelno, šef takozvane SPC Perić u Beč je otišao ne zbog održavanja takozvanih vjerskih obreda, niti zbog interakcije sa pristalicama ove organizacije. Porfirije je, kako navode naši izvori, u Beč otišao na sastanak sa njegovim pretpostavljenima iz ruske SVR (Spoljno obavještajna služba).

”Perić je u Beč otišao da bi dobio operativne smjernice za dalje djelovanje od strane njegovih koordinatora iz SVR. Periću je u Beču od strane ruskih operativaca saopšteno da je Vučić iznevjerio očekivanja Moskve zbog upornog forsiranja politike sjeđenja na više stolica između Moskve, Brisela, Vašingotna i Londona, a čak i Pekinga. Moskvi ne treba takav nepouzdan igrač, koji je uz to faktički već izgubio Kosovo koje je maltene u rukama NATO-a”, kazali su izvori Portala Aktuelno dobro upućeni u obavještajno-terenski rad takozvane SPC.

Aktuelni direktor svetosavske sekte Perić je inače koordinator odnosa takozvane SPC sa obavještajnim službama, i odavno važi za glavnog, visokorangiranog ruskog obavještajca u redovima ove organizacije.

foto Ilustracija

Spekuliše se da je u periodu 2010—2011. Perić bio koordinator SPC za saradnju sa Vojskom Srbije i bio je član najužeg tima za ‘neokortikalno ratovanje’- psihološko parapsihološka koordinacija. Od 2012. je koordinator SPC sa stranim obavještajnim službama i diplomatama. Od 2008. do 2016. imao je bliske odnose, a posle 2016. u Švedskoj nakon susreta sa ruskim diplomatama i najvišim službenicima ruske SVR (Spoljno obavještajna služba) postaje aktivni službenik ove obavještajne organizacije.

Druga ruska struja

Za razliku od Porfirija koji, zbog sigurnosti, preko Beča komunicira sa operativnom centralom, Jovan Mićović alijas Joanikije, zastupa drugu struju ruskih operativaca unutar takozvane SPC.

Mićović je u oktobru prošle godine posjetio Moskvu na poziv ”prvog pravoslavnog bezbjednjaka”, Kirila Gunđajeva koji je u javnosti odavno prepoznat kao dugogodišnji operativac zloglasnog KGB-a. Kako je objavljeno iz takozvane SPC, zvanični razlog Mićovićeve posjete je bio “učešće na Međunarodnom rusko-srpskom festivalu „Srpska utjeha ruskom srcu“ na Pravoslavnom humanitarnom univerzitetu „Sveti Tihon“.

Kako smo već pisali, pravi razlog posjete Mićovića Moskvi su bile konsultacije sa Kirilom, sa kojim je razmijenio operativna saznanja i dobio ”sugestije” kako da radi na ”ukrajinizaciji” Crne Gore i izazivanju dodatne nestabilnosti u Regionu.

Međutim, najavažniji momenat nakon posjete Joanikija Moskvi, dogodio se kada je u martu mitropolit crnogorsko-primorski (operativna funkcija Joanikija) rekao da je francusko-njemački predlog o Kosovu, neprihvatljiv ”jer se u njemu Kosovo tretira kao nezavisna država”.

Aleksandar Vučić: Kako god okrene ne piše mu se dobro

”To je bila direktna poruka Vučiću koji je maltene već faktički prihvatio taj plan koji se već suštinski sprovodi. U tom smislu, i Porfirije i Joanikije imaju ista uputstva vezano za Vučića – nakon pada sa vlasti slijedi suđenje za sve kriminalne radnje njegovog režima i svaljivanje krivice za gubitak Kosova”, rekli su naši izvori.

”Zapadnjak” Bulović za blažu varijantu

Za razliku od Porfirija i Joanikija koji imaju nedvosmislene direktive da ne pokušavaju da zaustave skori politički pad i eventualno hapšenje Vučića, episkop bački Irinej Bulović je ipak za umjereniju varijantu.

Bulović je, kako se spekuliše, napravio blagi otklon od ruskog bezbjednosno-obavještajnog djelovanja i inklinira zapadnim službama, prije svega britanskoj MI6.

”Bulović nije glup čovjek, on zna da se Vučiću i njegovom režimu bliži kraj, ali je zabrinut ako bi došlo do naglog razvoja događaja. Vladika bački, koji važi za čuvara kase takozvane SPC, zabrinut je prije svega da bi nagli i nekontrolisani pad Vučićevog režima mogao da ostavi posljedice po finansije organizacije čiji je visoki funkcioner”, rekli su naši izvori.

Irinej Bulatović: Veoma racionalno razmišlja kako da takozvana SPC zadrži finansijsku imperiju, spreman i na saradnju sa zapadnim službama

SPC pod autokratskom vladavinom Vučića ima nevjerovatne privilegije, koje Bulović ne bi da izgubi.

”Vladika Bački je stoga u kontaktu i sa zapadnim službama u nadi da će se naći neko blaže rješenje koje ne podrazumijeva ubrzano hapšenje i procesuiranje Vučića, već neku blažu varijentu koja bi takozvanoj SPC dala prostora da sačuva ogromne privilegije. Takođe, Bulović zna da će biti potrebno vremena da takozvana SPC kod nove vlasti dobije finansijsku sigurnost koju su imali pod Vučićem”, rekli su naši izvori.

Saradnja sa obavještajnim službama i terenski rad

Takozvana SPC se decenijama dovodi u vezu sa tajnim službama, a operativci u mantijama su poznati kao najbolji terenski agenti, jer uživaju povjerenje među prostim i neupućenim narodom.

Portal Aktuelno pisao je o propagandnom radu takozvane SPC, kao i o vezi između Ruske pravoslavne crkve (RPC) i njenog šefa Kirila Gunđajeva, sa svetosavskom sektom (SS).

Takođe smo pisali o visokorangiranim rashodovanim operativcima kao što su pokojni Amfilohije Radović – ”Pukovnik” i njegovom nasljedniku u operativnoj liniji Veliboru Džomiću – ”Vraču”, ali i o nižerangiranim operativcima koji predstavljaju neizostavan dio subverzivnog djelovanja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

17 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
balkOnOpen
27.07.2023-12:24 12:24

licemjeri

01 crkvenjaci.png
Čevo ravno
27.07.2023-12:50 12:50

Poštovani g. Kneževiću,
kada biste Vi sa Vašim vezama u visokim crkvenim krugovima objavili ovakvu “story” o Vatikanu
stekli biste svjetsku slavu! Ovako traćite vrijeme na stvari koje se tiču samo jedne
male i beznačajne balkanske populacije. Probajte, možda i bude nešto od Vas!

artur
27.07.2023-13:58 13:58
Reply to  Čevo ravno

Aaa srba……. kad im nešto ne odgovara ,odma lopta na suprotan teren. Vatikan….zavjere…. genocid….ugroženi…. ravna ploča….
Kada bi se objavile ” story” o tome što se radi u sekti zvanoj spc ,mnogi bi prešli na Jehovine svjedoke ili postali ateisti.Ovo što se objavljuje po portalima je samo djelić onog što se dešava u toj firmi.A ta “mala” populacija je bila vama “velikim” svjetionik dok ste šetali opanke i bili 500 godina robovi.

Merlin
27.07.2023-15:16 15:16
Reply to  artur

Eto ti nisi sektaš, nisi šetao opanke, veliki si stručnjak pa 24/7 mislite i pišete samo o crkvi, Srbiji i Vučiću. Nisi nikada bio rob pa zato sada niti imaš svoju vojsku, niti imaš vernike, crkve i manastire. Samo kmećiš kako ti je neko nešto “oteo”.

cetinje
27.07.2023-20:34 20:34
Reply to  Merlin

Sastali se “guzaranti”iz SPC,masala.

Merlin
27.07.2023-15:14 15:14
Reply to  Čevo ravno

Tiče se i Kneževića, jer on je kršten u SPC i njihov je vernik. Na stranu to što je živeo u Beogradu gde se i školovao.

cetinje
27.07.2023-20:37 20:37
Reply to  Merlin

A znas li gabelju srpski ko je napravio Knezeviza,jos uvijek mu nje dostupan DNK,sto se tice “krscenja”mogao ga je ko bilo “prekrstiti”cim je onakvi, ti BOTU jedi go*na,prijatno.

Lovćen
27.07.2023-15:47 15:47
Reply to  Čevo ravno

Ne odgovara Milo više pa ti nebi teško da prevrnes korito

Pe Pera
27.07.2023-14:05 14:05

Pa ti si bolje obavjesten od CIA i MI6 zajeddno. Samo si omasio za predsjednika, tu ti se nesta zamutilo, a….. hahahaha

Rajka
27.07.2023-18:58 18:58

Rusi u Ukrajini su isto sto i kamenjari iz trougla dinara-drina-dunav u Srbiji.

Popovi lopovi
27.07.2023-19:01 19:01

Biznismeni sve moj do mojega

Samarcina prletu od aleksandrijskog patrijarha
27.07.2023-19:03 19:03

Patrijarh aleksandrijski i sveafrički Teodor II odgovorio je na pismo patrijarha Porfirija zamjerivši mu u pogledu njegove selektivne osjetljivosti na ono što se u posljednje vrijeme dešava u pravoslavnom svijetu, a pre svega povodom ruskog miješanja u Afriku i ruske invazije na Ukrajinu

Tanja
27.07.2023-19:04 19:04

Izvinite Vaša svetosti ali pred portirijem njim su teški izbori, vučić ili Hrist, srpski svet ili hrišćanstvo, svetosavlje ili pravoslavlje, ruska nejač koja ubija decu i civile i razara Ukrajinu ili ukrajinski ‘nacisti’ koji bi da otmu ruski jezik i klasike.
Ali voli Azru, tako da je OK.

Zamor materijala | Skala radio
02.08.2023-12:07 12:07

[…] se spekuliše da bi od Vučića, kada to bude potrebno, mogla da se distancira i njegova glavna potpora, takozvana SPC i njeni najviši funkcioenri koji su odavno nezadovoljni njegovom politikom prema Kosovu, ali ćute […]

ŠEF TZV. SPC DOLAZI U CRNU GORU: Perić će sa Mićovićem razmijeniti operativne podatke o Crnoj Gori i ”srpskom svetu”? | Skala radio
14.09.2023-08:53 08:53

[…] Mićović lijas Joanikije, kako smo pisali, zastupa drugu struju ruskih operativaca unutar takozvane […]

UPOZORENJE: Šef militantne SPC i saradnik ruskih obavještajnih službi od danas u Crnoj Gori! | Skala radio
14.10.2023-11:29 11:29

[…] Mićović alijas Joanikije koji će biti domaćin Periću, kako smo pisali, zastupa drugu struju ruskih operativaca unutar takozvane […]

UPOZORENJE: Šef militantne SPC i saradnik ruskih obavještajnih službi od danas u Crnoj Gori! - Voice of Montenegro
14.10.2023-11:37 11:37

[…] Mićović alijas Joanikije koji će biti domaćin Periću, kako smo pisali, zastupa drugu struju ruskih operativaca unutar takozvane […]