Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Popović Kalezić: Pravosuđe i poglavlja 23 i 24 najveći izazovi

Ocijenila je da je neophodno da uspostavimo nezavisnu sudsku vlast

Najveći izazov u pristupnim pregovorima Crne Gore ka Evropskoj uniju je pravosuđe, kao i poglavlja 23 i 24, kazala je u emisji LInk izvršna direktorica Centra za građanske slobode(CEGAS) Marija Popović Kalezić.

“Bitno je istaći da novom metodologijom imamo poglavlja koja su zbrojana u šest klastera, gdje u prvom imamo veliku obavezu prema poglavljima 23 i 24 gdje od 2015. godine bilježimo ograničen napredak”, kazala je Popović Kalezić, i dodala da je to nešto čime ne smijemo biti zadovoljni.

Ocijenila je da je neophodno da uspostavimo nezavisnu sudsku vlast.

“I dalje imamo najveće sudske i tužilačke funkcije u v.d. stanju. Kada govorimo o VDT i Vrhovnom suudu, kada godovorimo o Ustavnom sudu koji ima šest umjesto sedam sudija, što vodi ka nestabilnosti. Sve to nas dovodi u još veću pravnu nesigurnost”, saopštila je Popović Kalezić.

Kako kaže, samo jednom stabilnijom političkom situacijom a onda i uticajem na razvoj institucija sistema možemo ići ka naopretku u ovom smislu.

“CEGAS je imao jednu veliku nadu kada je riječ o formiranju novog sastava Tužilačkog savjeta. Tu su se desili određeni pomaci”, smatra Popović – Kalezić.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve