Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Mjesne zajednice u Podgorici otvorile e-mail adrese za komunikaciju sa građanima

Nakon dobijanja Nacrta Odluke o mjesnim zajednicama CEGAS će informisati građane o njenom sadržaju, kao i novinama koje nam donosi, a onda i otvoriti diskusiju o tome kako se može dalje unaprijediti

Nakon višebrojnih apela CEGAS-a Glavni grad je napravio i objavio na svom sajtu email adrese za sve i uveo fiksnu telefonsku liniju za većinu mjesnih zajednica na teritoriji grada, saopšteno je iz CEGAS-a.

“Ovo je jedna od prvih preporuka koje smo dali, u cilju povećane participacije građana prilikom učešća u donošenju odluka. Iako znamo koliko je minorna promjena u odnosu na sve što treba izmijeniti, radujemo se i obavještavamo javnost da budu slobodni da se obrate svojoj mjesnoj zajednici”, kažu u CEGAS-u.

Nakon dobijanja Nacrta Odluke o mjesnim zajednicama CEGAS će informisati građane o njenom sadržaju, kao i novinama koje nam donosi, a onda i otvoriti diskusiju o tome kako se može dalje unaprijediti.

“I dalje insistiramo na tome da građani i građanke moraju direktno da izaberu Savjet MZ, koji bira predsjednika; MZ moraju da imaju osposobljene kancelarije za rad, otvorene žiro račune, definisana izdvajanja iz budžeta opština za rad MZ, naknadu za rad predsjednika i članova odbora MZ, otvoren sajt. Važno je obezbijediti predstavnicima MZ da prisustvuju sjednicama Skupštine Opštine”, ističu u CEGAS-u.

Takođe, treba razmisliti o brojnim MZ koje bi zbog potreba održavanja Zbora i Referenduma trebalo podijeliti na dvije ili više.

“Da bi se rad MZ profesionalizovao treba ići ka okupljanju građana i održavanju edukativnih sesija u prostorijama mjesnih zajednica u dijelu objašnjenja čemu one služe i pružanja direktne podrške građanaskim inicijativama. Lokalna samouprava treba da razmisli o delegiranju poslova mjesnim zajednicama u vidu pružanja određenih usluga građanima i građankama, što, napominjemo, ne predstavlja građansku participaciju, ali stvara dobrobit građanima prilikom rješavanja nužnih administrativnih potreba, a onda i stvara naviku za ostvarivanjem kontakta sa svojom mjesnom zajednicom”, zaključuju u CEGAS-u.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
02.12.2023-17:57 17:57

Istorijski uspjeh MJESNIH ZAJEDNICA! Jedna sitnica samo smeta,. GRAĐANI KOJIMA TREBA NEŠTO OD MJESNE ZAJEDNICE, POJMA NEMAJU ŠTO JE TO E-MAIL!