Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Perić: Građani će na izborima reći koji kanididat govori istinu, nadležni da striktno primijene Zakon

Perić konstatuje da se ovakva situacija mogla očekivati, jer je promjenljiva parlamentarna većina ušla odavno u kršenje Ustava i zakona. On ocjenjuje da se ovom aferom urušava povjerenje u izborni proces

Predsjednik Pokreta Preokret Srđan Perić kazao je da je javni interes Crne Gore da dobije predsjednika koji poštuje zakone i govori istinu.

Državna izborna komisija Crne Gore treba da odluči da li će diskvalifikovati iz predsjedničke trke lidera Pokreta Evropa sad Milojka Spajića zbog posjedovanja državljanstva, biračkog prava, pasoša i prebivališta u Republici Srbiji.

Takođe i Ministarstvo unutrašnjih poslova treba da odluči da li će pokrenuti protiv Spajića postupak za oduzimanje crnogorskog državljanstva.

Crnogorski zakoni ne dozvoljavaju građanima da imaju drugo državljanstvo, osim u slučajevima ako je stečeno prije obnove nezavisnosti 2006. godine, ili kada postoji međudržavni sporazum o dvojnom državljanstvu. Crna Gora nema takav sporazum sa Srbijom.

Tek kada su mediji objavili fotografiju Spaićevog srpskog pasoša, iz “Evrope sad” saopštili su da je Spajić “prije par dana od državnih organa Srbije zatražio da gaizbrišu iz spiska državljana”.

Spajić je godinama negirao da ima prebivalište i državljanstvo Srbije.

“Građani će na izborima reći koji kanididat govori istinu, a nadležne institucije treba striktno da primjene Zakon jer ovdje govorimo o izboru prvog čovjeka države”, rekao je Perić za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Perić konstatuje da se ovakva situacija mogla očekivati, jer je promjenljiva parlamentarna većina ušla odavno u kršenje Ustava i zakona. On ocjenjuje da se ovom aferom urušava povjerenje u izborni proces.

“Ukoliko se budu zakoni selektivno primjenjivali u odnosu na utvrđivanje postojanja dvojnog državljanstva, biće jasno da ne možemo govoriti o vladavini prava ni o etici u politici. Urušiće se ideja o mogućnosti postojanja demokratije”, ocijenio je on.

U Crnoj Gori je za rad u javnim službama, jedan od uslova da je građanin crnogorski državljanin.

Zato je, po riječima Srđana Perića ključno pitanje – kako je moguće da za zaposlenje u najnižoj hijerarhijskoj poziciji u državnim institucijama treba zadovoljiti kriterijume kojih se kandidati za najvišu državnu funkciju ne moraju pridržavati.

“A kandidati za presjednika treba svojim činjenjem i ponašanjem da najviše promovišu princip neselektivne i bespogovorne primjene zakona”, istakao je on.

Perić kaže i da bi trebalo provjeriti podatke o eventualnom posjedovanju drugih državljanstava i prebivališta i ostalim predsjedničkim kandidatima, na isti način kao što je to učinjeno sa Spajićem.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve