Srijeda, 29 Maja, 2024
Rubrika:

Osnovana 1878. godine: Prva državna apoteka na Cetinju sačuvala autentični izgled

Zbog svoje autentičnosti apoteka je i zakonom zaštićena od nedozvoljenih rekonstrukcija, a njeno očuvanje prati Uprava za zaštitu kulturnih dobara

Prva državna apoteka na Cetinju, a ujedno i u Crnoj Gori, osnovana je 1878. Njena specifičnost se ipak ogleda u tome da je do danas sačuvala autentični izgled.

Jedna apoteka na Cetinju drugačija je od ostalih. Osim što je najstarija državna u našoj zemlji, osnovana 1878, njene police, vrata, kutije sačuvane su do danas.

Apoteka je mijenjala lokacije i upravnike, a u Njegoševu ulicu preselio je prvi crnogorski apotekar Krsto Matanović i od tada nije mijenjala enterijer.

Zbog svoje autentičnosti apoteka je i zakonom zaštićena od nedozvoljenih rekonstrukcija, a njeno očuvanje prati Uprava za zaštitu kulturnih dobara.

Apoteka osim farmaceutskih preparata čuva i slike našeg poznatog umjetnika Dimitrija Popovića, za koje se vezuje fimska priča, da su ukradene pa nađene u Zagrebu azbog oštećenja autor ih je na Cetinju prepravljao. Zbog svega, apoteka je i turistička atrakcija, a iznad svega svjedok jednog vremena.

Izvorrtcg.me

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve