Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

LP: Podrška za Zakon o samoopredjeljenju, usklađivanje sa realnošću i olakšavanje života dijelu sugrađana

''Kao liberali vjerujemo da je obaveza države da prepozna potrebe svakog čovjeka u društvu i da omogući njihovo ostvarenje, pa se tako i ovaj Zakon tiče isključivo prava pojedinca da bude priznat i prepoznat pred institucijama sistema onakakv kakav jeste''

Liberalna partija pruža punu podršku usvajanju Zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja. Kao liberali vjerujemo da je obaveza države da prepozna potrebe svakog čovjeka u društvu i da omogući njihovo ostvarenje, pa se tako i ovaj Zakon tiče isključivo prava pojedinca da bude priznat i prepoznat pred institucijama sistema onakakv kakav jeste, saopšteno je iz te partije.

Kako su istakli, ovim rješenjem eliminiše se nehumana i prevaziđena praksa prinudne sterilizacije od strane države lica koja bi promijenila rodnu odrednicu u zaničnoj dokumentaciji, a takav vrsta represije ne može i ne smije biti u rukama države.

“Dakle, ovaj Zakon isključivo reguliše pravo na promjenu imena, matičnog broja i oznake pola u dokumentima kako bi se ona uskladila sa stvarnim stanjem građanina, pa ostaje nejasno protivljenje pojedinih struktura ovakvom rješenju koje ovaj Zakon uopšte ne tangira niti obavezuje”, ocjenjuju iz LP-a.

Ovakva praksa, kako navode, prepoznata je u savremnim društvima i državama EU, koje obezbjeđuju pravo na samoodređenje poput Belgije, Danske, Finske, Irske, Luksemburga, Portugalije, Španije i drugih država Evrope, te bi Crna Gora, koja već ima kvalitetan zakonski okvir ljudskih prava, na ovaj način implementirala najsavremenija pravna rješenja i građanske slobode.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve