Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Lekić: Poziv na transparentnost odluka crnogorskih državnih organa povodom rata u Ukrajini

Kako kaže, pošto još nema saopštenja o najnovijem slučaju, postavlja se pitanje da li je i na kojoj sjednici neki crnogorski državni organ odlučio da ne dozvoli prelet na našoj teritoriji ministru inostranih poslova Rusije

Pošto su crnogorske vlasti načelima demokratije dužne da javnosti saopštavaju svoje odluke povodom rata u Ukrajni pozivam, i u svojstvu poslanika i predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, da nadležni državni organi, uključujući i Vladu, transparentno o tome informišu crnogorsku javnost – poručio je Miodrag Lekić, predsjednik DEMOS-a i predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike.

Kako kaže, pošto još nema saopštenja o najnovijem slučaju, postavlja se pitanje da li je i na kojoj sjednici neki crnogorski državni organ odlučio da ne dozvoli prelet na našoj teritoriji ministru inostranih poslova Rusije.

“Podsjećamo da se većina zemalja Evropske unije zalažu i za diplomatsko rješavanje ratnog sukoba u Ukrajini, da one učestvuju u kontaktima u kojima su preleti aviona tehnička pretpostavka.

Uostalom Turska, koja ima isti status kandidata za članstvo u EU kao i Crna Gora, vrlo aktivno učestvuje u diplomatskim medijacijama dozvoljavajući ne samo prelete već i slijetanje ruskih diplomata na svojoj teritoriji.

Takođe je potrebno objasniti – kada je usvojena odluka i s kojim obrazloženjem da Crna Gora usmjerava vojnu pomoć ukrajinskoj strani, kako je to izjavio ministar odbrane Vlade Crne Gore.

Postavlja se i pitanje da li crnogorske vlasti autonomno donose odluke, eventualno konsultujući Evropsku uniju i NATO i to u kojem modalitetu, ili možda dobija impute od trećih subjekata.

Moguća činjenica da većina građana, kojima uzgred pripadam, osuđuje invaziju i agresiju Rusije na Ukrajnu bez poštovanja normi međunarodnog prava i odluke Savjeta bezbjednosti ONU, kao uostalom sve druge takve agresije – ne znači da građani Crne Gore ne treba da budu upoznati sa odlukama svoje države, imajući u vidu i sve njihove posledice”, naveo je Lekić.

Takođe napominje:

“Dodao bih još jedan razlog za neophodnu transparentnost u vezi sa ovako delikatnom temom koja se odnosi na vrlo prisutnu tendenciju u javnom životu da kreatori i nosioci vlasti u vremenu utemljenja hibridnog društva i endemske korupcije prednjače u antiruskoj propagandi.

Sve u mogućem očekivanju da će se većom količinom rusofobije u javnom prostoru, a ne ostvarivanjem zadatih društvenih reformi, Crna Gora brže postati članica EU.

Kao i očekivanjem da će akteri endemske korupcije biti pošteđeni u pravno – političkim raspletima na unutrašnjem i međunarodnom planu time što će biti najbučniji u antiruskoj kampanji, što su inače radili s istim ciljem i u periodu prije rata u Ukrajini.

U slučaju izbjegavanja jasnih odgovora o svim navedenim detaljima dužnost mi je da vrlo brzo zakažem javno kontrolno saslušanje na Odboru za međunarodne odnose i iseljenike najodgovrnijih držvnih funkcionera direktno nadležnih u navedenoj oblasti”, istakao je Lekić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve