Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Lekić: Nije zadatak američke ambasadorke u Crnoj Gori da sastavlja crnogorsku vladu

Prema njegovim riječima, postaje jasno i da novi nosioci vlasti u kombinaciji ličnih nedoraslosti, inferiornosti i vlastoljublja su ne samo ponekad srozavali dostojanstvo ove zemlje, već su u poltronskim egzaltacijama zajedno sa nalogodavcima nanijeli štete zemlji

Nije zadatak američke ambasadorke u Crnoj Gori da sastavlja crnogorsku vladu, već da zajedno promovišemo demokratska pravila i praksu, poručio je lider DEMOS-a Miodrag Lekić.

”Zabrinjava da se umjesto suočavanja sa dubokom krizom i očiglednim padom crnogrskog društva u više oblasti nastavlja sa neozbiljnim praksama unutrašnje politike i problematičnim uticajima dijela spoljnih faktora na unutrašnje prilike. ve ono što je karakterisalo periode najmanje tri poslednje vlade. Svima je jasno da je Đukanovićeva epoha igrala na kartu poslušnosti iz vrlo praktičnih razloga, da se crnogorskim nosiocima endemske korupcije i hibridnog društa progleda kroz prste za kriminal i korupciju”, istakao je Lekić.

Prema njegovim riječima, postaje jasno i da novi nosioci vlasti u kombinaciji ličnih nedoraslosti, inferiornosti i vlastoljublja su ne samo ponekad srozavali dostojanstvo ove zemlje, već su u poltronskim egzaltacijama zajedno sa nalogodavcima nanijeli štete zemlji.

”Valjda je svakom jasno poražavajuće stanje zemlje na funkcionalno – vrijednosno i ekonomskom planu. Dnevni presing propagande ne mijenja takvu sliku. Više je nego očigledno, a to je jasno građanima, da se reprodukuje uticaj međunarodnih linija, nekada u formi određenih službi, pojedinaca sa specijalnim zadacima na unutrašnje procese u Crnoj Gori”, dodao je lider DEMOS-a.

Ne radi se, kako je rekao, o onoj potrebnoj diplomatskoj saradnji obostrano korisnoj i uz recipročno poštovanje – već direktnoj subordinaciji nad crnogorskom državom, bez presedana u njenoj istoriji.

”Teško je demantovati, zapravo to niko više i ne demantuje, da su 42, naročito 43 vlada, sastavljane na osnovu, ne demokratskih pravila, već uticaja predstavnika određenih zemalja. Sa rezultatim koje znamo, i na razočaranje crnogorskih građana. I sprečavanje formiranja 44 vlade – u kombinaciji inostranih instrukcija i domaćih izvođača – je takođe pod sjenkama protektoraskog stanja i funkcionisanja zemlje”, naveo je on.

Istakao je da se to sada nastavlja javnom izjavom u “kolonijalnom stilu američke ambasadorke o tome ko može ko ne u crnogorsku vladu, što objektivno jeste ozbiljno kršenje diplomatskih pravila.”

”Ako me ne iznenađuje toliko nedorasli stil domaćih protagonosta u kombinaciji ritualnog poltronstva i vlastoljublja, donekle iznenađuje ovako otvoren i konkretan spoljni uticaj na prilike u zemlji koja zajedno sa svojom elitom počinje da liči i na farmu pokusnih kunića. Sklon sam da mislim da je pomenuta izjava američke predstavnice potencijalno nanijela štete njenoj zemlji na našem prostoru Mnogi, a lično sam među njima, teško mogu povezati ovakve izjave sa velikom demokratskom tradicijom američkog društva na unutrašnjem planu”, kazao je.

Smatra da, kada bismo imali ozbiljnu i dostojanstvenu državu, neko bi iz vlade trebalo da pozove američku ambasadrku za objašnjenje njene izjave,

”Zbog respekta prema američkoj demokratskoj tradiciji, o čemu sam skromno pisao i u mojim knjigama, vidim nedemokratski nastup ambasadorke Rajnke, koji se ne pojavljuje prvi put, ozbiljim incidentom. Dakle, sa dosta mračnom porukom da vlast u Crnoj Gori ne treba sastavljati na bazi pravila demokratije i izbornih rezultata već interesnog sagledavanja sa strane. Zato smatram da kada bismo imali ozbiljnu i dostojanstvenu državu, neko bi iz vlade trebalo da pozove američku ambasadrku za objašnjenje njene izjave, zapravo upustva o sastavljanju crnogorske vlade – i da sa naše strane diplomatsko upozorenje da su demokratska pravila i recipročno poštovanje pravo polje naše saradnje i savezništva. I zdravog crnogorsko – američkog prijateljstva”, poručio je Lekić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Freedom
23.06.2023-20:24 20:24

Ajde djede idi u penziju više. Šta si ti zinuo da daješ više savjete nekome. Makse više pušti mladje da uzme neko tu mučenu poslaničku platu. Ti i Novica Stanić, Pedja Bulatović i još poneki.

Tara
23.06.2023-21:25 21:25

Nijesi se bunio..kad je americka ambasad satavljala apostole crkve Serbije 20.08 2020..valjda su mislili da je doslo do boljih promjena…naprotiv..doslo je do urusavanje drzave CG…