Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
Rubrika:

Spajić – Merc: Stabilnost Zapadnog Balkana vrlo važna za snažnu Evropu

''Zaista sam zainteresovan da bolje upoznam i vidim Crnu Goru jer mislim da je ova zemlja izuzetno važna za razvoj saradnje između Evropske unije i Balkana'', kazao je Merc

Stabilnost Zapadnog Balkana je vrlo važna za snažnu Evropu, istakao je predsjednik Hrišćansko-demokratske unije Fridrih Merca tokom sastanka s premijerom Milojkom Spajićem u Berlinu. Dvojica zvaničnika razgovarala su i o evropskim integracijama i rezultatima crnogorske Vlade u posljednjih pet mjeseci.

Stabilan Zapadni Balkan – snažna Evropa, poručio je lider najveće opozicione stranke u Njemačkoj, Hrišćansko -demokratske unije Fridrih Merc. Ističe i da za Evropu, region Balkana ima strateški značaj, i da je za stabilnost regiona važno u Uniju uvesti one zemlje koje slijede evropske vrijednosti.

„Imali smo veoma dobar sastanak. Bio je ovo prvi, ali, sigurno, ne i posljednji. Zaista sam zainteresovan da bolje upoznam i vidim Crnu Goru jer mislim da je ova zemlja izuzetno važna za razvoj saradnje između Evropske unije i Balkana”, kazao je Merc.

Premijer Spajić predstavio je plan reformi koji bi Crnoj Gori omogućio da tokom 2026. bude spremna za učlanjenje. Bilo je riječi i o ekonomskoj saradnji, pri čemu je zaključeno da bi ekspertska podrška Njemačke bila izuzetno značajna.

“On lično zna sve izvršne direktore njemačkih preduzeća i biće velika pomoć pri privlačenju takvih investicija kod nas. Cijeni naš položaj u odnosu na 100 odsto usklađenosti sa spoljnom politikom i odbrambenom politikom. Cijeni našu ulogu u regionu koja je vrlo pomiriteljska i koja pruža ruku svima. Želimo da se fokusiramo na ekonomiju, evropske integracije, vladavinu prava”, kaže Spajić.

To će biti i tema predstojećeg samita lidera Zapadnog Balkana u Kotoru, gdje će prisustvovati izaslanik njemačke Vlade Manuel Zaracin.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve