Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

SUŠTINSKE IZMJENE ZAKONA DONIJETE NETRANSPARENTNO I NA BRZINU: Ko ima koristi od igara na sreću?

Čitav posao oko sumnjive procedure u izmjenama Zakona u decembru prošle godine vodio je potpredsjednik Vlade i čelnik Koordinacionog tijela za zaštitu i unapređenje javnog interesa u oblasti priređivanja igara na sreću Momo Koprivica, ex Demokrata i kako se spekuliše, budući istaknuti član PES-a. Izmjene Zakona bez konsultacija, učešća zainteresovane javnosti, NVO sektora, organizovanja radne grupe, rasprave u Skupštini na odborima i plenumu, Koprivica je pravdao brigom o zaštiti djece, iako je to već sve bilo regulisano važećim zakonskim aktima. Tako je, pod plaštom brige za najmlađe, ozakonjeno internet klađenje. Da li je to u korist djece ili Moma i njegovih nalogodavaca, jasno je svima.

Vlada Crne Gore raspisala je 12. aprila  Javni poziv za konsultovanje zainteresovane javnosti u početnoj fazi pripreme Nacrta zakona o igrama na sreću. U obrazloženju poziva se navodi da je Crna Gora „Zakon o igrama na sreću donijela 2004. godine, dok su 2007. godine usvojene izmjene i dopune, čime su stvoreni uslovi za osnivanje posebnog organa (Uprave za igre na sreću) koji vrši nadzor nad sprovođenjem ovog zakona. Uz manje izmjene ovog propisa, suštinski se i dalje primjenjuje verzija iz 2004. Time nijesu uvažene brojne izmjene koje je doživjelo ovo tržište, nijesu uvažene potrebe Države, pa ni samih priređivača i cjelokupnog društva“.

Ovo obrazloženje, u najmanju ruku, je zateklo zainteresovanu javnost, ako se ima u vidu činjenica da je, u hrpi budžetskih zakona, Skupština Crne Gore krajem decembra 2023. godine usvojila i Izmjene i dopune zakona o igrama na sreću, i to bez javne rasprave i konsultovanja zainteresovane javnosti.

Izmjene Zakona je parlamentarna većina usvojila 29. decembra 2023. godine, predsjednik države Jakov Milatović potpisao 30. decembra 2023. a Službeni list objavio 31. decembra 2023. Kome se žurilo da izmjene ovako važnog zakonskog akta i za državu i građane ”ugura” na mala vrata, bez učešća javnosti i transparentne procedure, posebno ako se ima u vidu da je ovim aktom ozakonjeno da se „igre na sreću mogu priređivati putem interneta, odnosno drugih telekomunikacionih sredstava“?  I zašto je preskočen red koraka, zašto se nije ušlo u izradu novog zakonskog teksta prije izmjena postojećeg, posebno ako je jasno da usvojene izmjene ne samo da nijesu formalne prirode, već mijenjaju samu suštinu zakona. Zato se mnogi sa pravom pitaju da li je Javni poziv samo paravan da se na zakonit način implementiraju već usvojene izmjene Zakona u procesu koji je, u najmanju ruku bio pravno upitan, a dokazano netransparentan.

Ko želi da izvuče korist od izmjena zakona o igrama na sreću?

ULAZAK VELIKIH IGRAČA U ON LINE TRŽIŠTE CRNE GORE

U obrazloženju Vlade Crne Gore za raspisivanje Javnog poziva za izradu Zakona o igrama na sreću se navodi da će se “Zakonom postići veći stepen usklađenosti sa potrebama svih zainteresovanih strana, a kroz jasnije definisanje zakonskih procedura, sa ciljem povećanja stepena transparentnosti i kontrole djelatnosti igara na sreću”.  Vlada dakle priznaje da je kontrola igara na sreću na niskom nivou, a o transparentnosti donosilaca odluka govori i način na koji su usvojene suštinske izmjene zakona krajem decembra prošle godine.

Ono što je činjenica je da je stari zakon trebalo mijenjati jer je u ovoj oblasti bilo mnogo pravnih praznina. Tako je bilo moguće da se i kompanije koje su registrovane kao građevinske firme bave priređivanjem igara na sreću, aparati su postavljani gdje je kome palo na pamet, a nijesu bili pregledani ni plombirani. Nije se vodilo računa o blizini škola, iako je zakonom bilo jasno propisana udaljenost kladionica i kockarnica od prosvjetno vaspitnih ustanova.

Umjesto da kazne one koji su kršili zakone, imali objekte u neposrednoj blizini škola, kao i one koji su im dali koncesiju, Vlada Milojka Spajića se okrenula jeftinom manevru izmjene zakona na pravno upitan način, jer je izmijenjeno više od 1/3 teksta, što je zahtijevalo izradu novog akta. Izmijenjeno je čak 20 članova Zakona, na sedam strana teksta, uz legalizovanje klađenja putem ineterneta, bez javne rasprave, radne grupe i konsultacija zainteresovane javnosti.

Tako je Vlada Crne Gore, uz podršku parlamenta, već u decembru omogućila suštinsku izmjenu zakona u dijelu da se igre na sreću mogu organizovati putem interneta. Na taj način, najvažnija izmjena je unijeta već u zakone države, a najnoviji javni poziv je samo paravan da se pokriju procedurom. Jer su sve suštinske izmjene već unijete a ozakonjeno je sve ono što su veliki „igrači“ u igrama na sreću tražili.

Vlada Milojka Spajića se okrenula jeftinom manevru izmjene zakona na pravno upitan način, jer je izmijenjeno više od 1/3 teksta, što je zahtijevalo izradu novog akta

Kako tvrdi izvor Portala Aktuelno, veliki priređivači igara na sreću sponzorišu neke od partija na vlasti, pa je to razlog žurbe da se izmjene i dopune jednog ovako važnog akta uguraju preko noći, u setu drugih zakona i pred Novu godinu.

Opravdanje na koje su se pozivali donosioci odluka, u prvom redu potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica koji je na čelu Koordinacionog tijela za zaštitu i unapređenje javnog interesa u oblasti priređivanja igara na sreću je da se „zaštite“ djeca tako što će zakon predvidjeti da se kladionice i kazina ne smiju nalaziti na udaljenosti manjoj od 250 metara od škola, iako je ovo rješenje već postojalo u zakonu. Umjesto zaštite, država uvodi on-line priređivanje igara na sreću, što odgovara velikim igračima iz Srbije, poput Sbbeta, Meridijana, Max beta i ostalih.  Pričom o „zaštiti djece“ čini se da se samo skretala pažnja sa ilegalnog priređivanja klađenja i internet klađenja koje je neregulisano i predstavlja sivu zonu koju je gotovo nemoguće kontrolisati.

Uz to,  izmjenama Zakona iz decembra legalizovani su svi oni koji su priređivali igre na sreću ilegalno, imali rekvizite po kafanama i kršili niz drugih zakona.

Čitav posao oko sumnjive procedure u izmjenama Zakona u decembru prošle godine vodio je Momo Koprivica, potpredsjednik Vlade, ex Demokrata i kako se spekuliše, budući istaknuti član PES-a. Izmjene Zakona bez konsultacije, učešća zainteresovane javnosti, NVO sektora, organizovanja radne grupe,  rasprave u Skupštini na odborima i plenumu, Koprivica je pravdao brigom o zaštiti djece, iako je to već sve bilo regulisano važećim zakonskim aktima. Tako je, pod plaštom brige za najmlađe, ozakonjeno internet klađenje. Da li je to u korist djece ili Moma i njegovih nalogodavaca, jasno je svima. Posebno ako se zna da su lobiji koji stoje iza priređivača igara na sreću, jaki i finansijski i interesno, a za neke od njih se u javnosti spekuliše da su finansijeri Demokrata.

Momo Blekdžek Koprivica i kum Vladimir Balvan Martinović: Kockarski i šumarski klan prelaze u PES

Netransparetna procedura i hitnost u postupku usvajanja izmjena zakona, gdje se suštinski mijenja pravni akt, a kako bi se prikrilo da se radi o više od 1/3 zakonskog teksta, u pojednim članovima se uvode stavovi a,b,c,d… na čak više od jedne strane. Na taj način su uspjeli da izmijene manje članova, ali sa više tačaka.

Pravne zavrzlame u ovom važnom dokumentu navode na sumnju da se čitav proces i organizovao da bi se zaštitili nečiji interesi, a to siguno nijesu djeca. Posebno jer je važećim zakonom omogućeno da se u Crnoj Gori, u on line prostoru, kladi ko hoće i odakle hoće, iako evropska regulativa definiše on-line klađenje samo za građane matičnih država. U Crnoj Gori sada može da se registruje ko hoće za naš internet prostor, kao i da se kladi odakle želi. Tako su otvorena vrata velikim igračima iz Srbije da uđu u naš internet prostor.

Netransparetnost procedura, hitnost u usvajanju izmjena zakona, slaba kontrola i otvaranje on-line prostora za klađenje, sve navodi na sumnju u sivu ekonomiju i korupciju, u on-line prostoru koji je nedovoljno istražen i zaštićen. Država od ovoga posla nema gotovo ništa, a kladioničari dobijaju mnogo. Donosioci odluka moraju, međutim, biti svjesni da se točak sreće stalno okreće.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Life
26.04.2024-17:28 17:28

Norne izmjena o praćenju on-line klađenja je samo uvođenje realnosti u normu prije zakona. Nije nikakva prevara već je država od 2020e gubila značajne prihode.

A novi nacrt zakona ako piše Vuković biće loš kao i onaj koji je pisao Odović 2021e.

dragan
26.04.2024-18:08 18:08

Svaka cast Gospodo. Respekt.

aMNEzija
27.04.2024-21:14 21:14

a ovi su se najvise bunili protiv zakona a ne da su oni lobirali