Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Lekić o Vladinom uskraćivanju podrške Italiji: Neozbiljna improvizacija koja će imati posljedice

Višedimenzionalan problem

Odluka Crne Gore o anuliranju podrške Italiji i iznenadna podrška Saudijskoj Arabiji za organizatora međunarodne izložbe EXPO 2030 problematična u nekoliko dimenzija – od forme, obrazloženja do samog sadržaja odluke, rekao je za Portal RTCG predsjednik Demosa Miodrag Lekić, doskorašnji predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose. To je istakao nakon što je potvrđeno da je konačna odluka Crne Gore da za organizovanje svjetske izložbe EXPO 2030 podrži Saudijsku Arabiju, a ne Italiju.

Lekić navodi da je utisak da se radi o još jednoj problematičnoj odluci, zapravo neozbiljnoj improvizaciji, koja ne liči na odluke i ozbiljnih državnih institucija.

”Ne i prvi put, jer je bilo i do sada tkz. odluka vlade o značajnim međunarodnim pitanjima, a da se čak kasnije ispostavi da vlada nije ni zasjedala. I da bi se zatim dio vlade ogradio od tkz. odluke. Odluka o anuliranju podrške Italiji i iznenadna podrška Saudijskoj Arabiji za organizatora međunarodne izložbe je problematična u nekoliko dimenzija – od forme, obrazloženja do samog sadržaja odluke. Obrazloženje se zasniva na objavljenom trgovačkom metodu, dakle pristupu da će Saudijska Arabija nešto platiti Crnoj Gori”, naveo je Lekić.

Po svemu sudeći, smatra on, trgovački pristup na domaćoj političkoj sceni, nerijetko praćen prevarantskim potezima, sada se seli i na međunarodni plan.

”Teško da to neće biti primijećeno od međunarodnih partnera, sa određenom slikom o našoj zemlji. A u sadržaju se ne govori o organizaciono-kulturno i umjetničkim razlozima za odluku. Treba li podsjećati da se Italija kao kulturna sila već dugo ozbiljno priprema i jako drži do organizacije ove izložbe. Konačno i prijateljsko-diplomatski razlozi govore u prilog Italije, naše susjedne zemlje sa kojom teba da primarno razvijamo odnose dobre saradnje. Treba li podsjećati da smo zajedno sa susjednom Italijom članica mnogih međunarodnih organizacija – Mediteranske unije, Jadranske-jonske inicijative, Centralnoevropske inicijative sve do NATO. Da je Italija značajna članica EU gdje stremimo, i to je naš prioritetni spoljnopolitički cilj. Za vjerovati je da je italijanska ambasadorka sve na vrijeme predočila crnogorskoj vladi, i da u tome nije bila spriječena eventualnim sastavljanjem crnogorske vlade, o čemu crnogorski političari govore, i što nije njen posao niti to želi ozbiljna državna politika Italije. U svakom slučaju ova nepotrebna improvizacija crnogorske vlade sigurno će proizvesti određene posljedice na planu odnosa između dvije zemlje”, naveo je Lekić.

Podsjetimo, za organizaciju Svjetske izložbe 2030. kandidature je podnijelo pet zemalja. Nakon povlačenja kanditatura Rusije i Ukrajine, aktuelne su ostale tri – Južne Koreje, Italije i Saudijske Arabije.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
09.09.2023-14:15 14:15

Abazovic..radi sto je njemu milo..izabrao je arape..zato sto ce cetnike i antidzavnike…na Fakultetu…. velikom sumom..novca..podrzati..
Ovaj slucaj..treba preispitati..i ne dozvoliti..ovom albacu da radi sto radi…

COL
10.09.2023-09:19 09:19

Kad ovaj nešto žvakne to ima neku težinu vele ka da je pokojna mira prdnula…