Četvrtak, 9 Maja, 2024
Rubrika:

Milatović o podršci Rijadu za EXPO 2030: Nadam se da će nova vlada promijeniti odluku

''Razumijem i podršku koja je došla Rijadu, ali ipak Italija nama je strateški važna zemlja, zemlja koja je prijatelj, koja čuva crnogorsko nebo, koja je saveznik u okviru NATO saveza''

Nadam se da će nova crnogorska vlada promijeniti odluku koja je donesena na brzinu od Vlade u tehničkom mandatu – kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović komentarišući podršku Vlade odlazećeg premijera Dritana Abazovića Rijadu da bude domaćin Svjetske izložbe EXPO 2030.

Milatović je, u video izjavi nakon završenog sastanka sa italijanskim predsjednikom Serđom Matarelom u Rimu, gdje na njegov poziv boravi u dvodnevnoj posjeti, kazao i da je odluka Vlade u tehničkom mandatu o podršci Rijadu, kako mu se čini sada iz ove vizure, došla u jednom neprimjerenom tajmingu “tik prije” njegove zvanične posjete.

”Što je negdje i na moju žalost konstatovano od strane predsjednika Italije”, naveo je Milatović.

Dodao je da je Matareli objasnio njegovu jasnu poziciju da Crna Gora treba da nastavi svoju jasnu spoljnu politiku.

”I u tom smislu je podrška Rimu kao domaćinu EXPO 2030 za mene nesporna. Razumijem i podršku koja je došla Rijadu, ali ipak Italija nama je strateški važna zemlja, zemlja koja je prijatelj, koja čuva crnogorsko nebo, koja je saveznik u okviru NATO saveza i koja će u narednom periodu, i nakon ovog sastanka koji sam ja danas imao sa Matarelom, dodatno dati podršku crnogorskom učlanjenju u Evropsku uniju”, naglasio je Milatović.

Zato misli da je, kako je rekao, “upravo zbog svega onoga što dijelimo sa Italijom kroz vrijeme i zbog svega onoga što Italija može da pomogne Crnoj Gori u narednom periodu” odluka “vlade bila nedovoljno dobra”.

Govoreći o posjeti Rimu, ocijenio je da je to “jedan dobar zamajac za unapređenje odnosa između Italije i Crne Gore”.

”Koji su, čini mi se, nekako imali jednu sporiju fazu prehtodnih možda par godina i upravo je moja posjeta danas, prva posjeta jednoj od G7 zemalja, negdje i potreba Crne Gore da dodatno stavi fokus na svoj evropski put i dodatno informišemo Rim o političkoj i ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori”, naglasio je Milatović.

Imao je, kako je dodao, “jedan izuzetno dobar razgovor sa predsjednikom Matarelom”.

”Gdje sam u razgovoru dobio snažnu podršku da Crna Gora nastavi kako je krenula i negdje bude prva naredna članica Evropske unije i mislim da je to jedna odlična poruka”, ocijenio je Milatović.

Složili su se, kako je kazao, da što prije treba staviti u fokus i revitalizaciju sporazuma o strateškom partnerstvu između Italije i Crne Gore koji je potpisan “sad već daleke 2010. godine”.

”Razgovoru je prisustvovao i ministar vanjskih poslova (Antonio) Tajani, koji će uskoro, po formiranju nove crnogorske vlade, i posjetiti Podgoricu i mislim da su to upravo sve neke dobre poruke koje smo danas dobili u razgovoru sa Matarelom”, zaključio je Milatović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve