Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Mogerini sa Milatovićem: Vrata EU ranije nijesu bila toliko otvorena, danas jesu, dijelim frustraciju zbog predugog procesa pristupanja

Mogerini je bivša visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i bezbjednosnu politiku i bivša šefica italijanske diplomatije

Bivša šefica evropske dipomatije Federika Mogerini, koja je u Crnu Goru doputovala u svojstvu rektorke Evropskog koledža, kazala je da dijeli frustraciju zbog predugog trajanja procesa integracije Crne Gore u EU.

Predsjednik države Jakov Milatović razgovara sa rektorkom Koledža Evrope Federikom Mogerini na temu “Evropska perspektiva Crne Gore”. Događaj se održava u Plavoj sali u zgradi Rektorata Univerziteta Crne Gore.

Mogerini je bivša visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i bezbjednosnu politiku i bivša šefica italijanske diplomatije.

“Dijelim frustraciju kada je dužina procesa pristupanja EU u pitanju i mislim da tako nešto može da dovede do gubitka nade ili gubitka kredibiliteta. Jednostavno, procesu se ne vidi kraj, ali isto tako je tačno da poslednjih godina mnoge stvari koje su se, sa strane EU smatrale nemogućim, su se desile”, ističe Mogerini.

Međutim, dodaje, neophodno je zadržati entuzijazam i nastaviti sa radom.

“Najvažniji je sam proces i rezultati tog procesa. Ono što vidim da je drugačije, iako nijesam najpozvanija da kažem, koliko se promijenila pozicija Crne Gore u odnosu na prije pet ili šest godina, ostaviću to vama, ali mogu vam reći šta se to promijenilo u EU u odnosu na raniji period. Mislim da se tu suočavamo sa radikalnom promjenom stavova kada je u pitanju proširenje, a Crna Gora pošto je i uvijek je bila lider, uz to je i NATO saveznica, uskladila je vanjsku politiku, u ovom geopolitičkom vremenu to je jedan od najvažnijih elemenata, po mom mišljenju, za ostvarivanje napretka. Vrata EU ranije nijesu bila toliko otvorena, a danas jesu”, kazala je Mogerini.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve