Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Lekić: Buduća vlada da ima u svom sastavu politički osnov iz 30. avgusta

Lekić je, kako je navedeno na njegovom Facebook nalogu, najprije izrazio priznanje Milatoviću za korektan postupak konsultacija oko izbora mandatara koji obavlja na demokratsko – ustavan način

Buduća vlada treba da bude dostojna trenutka i da ima i u svom sastavu politički osnov iz 30. avgusta, poručio je lider Demosa Miodrag Lekić u toku današnjih konsultacija za mandatara za sastav nove vlade sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem.

Lekić je, kako je navedeno na njegovom Facebook nalogu, najprije izrazio priznanje Milatoviću za korektan postupak konsultacija oko izbora mandatara koji obavlja na demokratsko – ustavan način.

“Sasvim suprotno prethodnom predsjedniku i privatnom biznismenu koji je i ustavom predviđen postupak konsultacija vodio u odomaćenom stilu privatne države”, kazao je Lekić.

Saopštio je stav da treba voditi politiku demokratskog sporazumijevanja i kompromisa, pritom ne žrtvovati državno dostojanstvo, kako na unutrašnjem tako i na spoljno-političkom planu.

“Dubina krize u zemlji zahtijeva ozbiljno suočavanje sa realnošću i pravovremeno prepoznavanje već viđene ambicije nekometentnog vođenja državne politike, sa dominantno propagandnim i estradnim efektima. Umjesto pristupa formiranja vlade kao dinoničarsko-trgovačkog društva koje teži parcijalnim interesima, potrebno je okupiti snage koje će kompetentno moći da pokrenu ekonomsku, političku i moralnu reformu crnogorskog društva”, kazao je Lekić.

Prije svega, kako je istakao, izgradnju demokratsko- funkcionalne države i duhovno integrisane zemlje.

Lekić je iznio mišljenje da je “neophodno” vratiti pravce političkog djelovanja i promjena u društvu na, kako je kazao, “istorijske zahtjeve građana od 30. avgusta 2020. koji, nažalost, u dobrom dijelu nisu ispunjeni”.

“Zato buduća vlada treba da bude dostojna trenutka i da ima i u svom sastavu politički osnov iz 30. avgusta. Pritom, otvoreni za druge snage koji prihvataju takav vrijednosni pravac reforme društva, u prvom redu njegovu dekriminalizaciju.  Taj prioritet, uostalom, zahtijeva EU ispunjavanjem obaveza iz poglavlja 23 i 24. Deblokiranju evropskog puta ne vode deklarativno zakletve već konkretni rezultati na usvajanju evropskih standarda, prije svega pravne države”, naveo je Lekić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
džudović
02.08.2023-17:44 17:44

Lekić je izgleda primjer kako čovjek vremenom postane budala! Budala je jer predlaže da buduća vlada “ima i u svom sastavu politički osnov iz 30. avgusta” a taj osnov i tu vladu formirao je Amfilohije pod Ostrogom. Dobro nije pozvao Jadonikija da bude premijer vlade umjesto Spajića. 3,14!!!

Evidence
03.08.2023-12:43 12:43

Kakva je to strast, koja ovog starca, isluženog političara, ‘pokreće’ da uživa u plati države protiv koje se borio i bori. Tek smo preživjeli pokušaj da nas ‘usreći’ kao premijer, on je još tu. Moralno bi bilo da se povuče u penziju i prepusti angažman mladima koji nemaju primanja. Nažalost, nije sam. Tu je Jelušićka i drugi.