Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Laličić: Zakon golo pravno nasilje; Koprivica: Ovakvu odluku smo već imali 2006. godine

Poslanici parlamentarne većine dostavili su danas Skupštini dopune Zakona o lokalnoj samoupravi kojim je predviđeno da lokalni izbori budu održani u 16 opština i Golubovcima istog dana naredne godine i zatražili da budu usvojene po hitnom postupku

Članovi odbora Zakonodavnog odbora danas raspravljaju o Zakonu  o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi.

Poslanici parlamentarne većine dostavili su danas Skupštini dopune Zakona o lokalnoj samoupravi kojim je predviđeno da lokalni izbori budu održani u 16 opština i Golubovcima istog dana naredne godine i zatražili da budu usvojene po hitnom postupku.

Članica Odbora Jovanka Lalićić (DPS) je kazala da će predlagač  Momo Koprivica (Demokrate) predložiti da se ta tačka skine danas sa dnevnog reda.

 

-Ovaj zakon predstavlja golo pravno nasilje i urušavanje ustavnog i pravnog sistema Crne Gore. I kao takav ne zaslužuje da prođe na ovom odboru. Nema valjanih razloga da se donosi po hitnom postupku. Ne smije mu se dati retrokativno dejstvo. Izbori koji raspisani na Cetinju, Mojkovcu i Petnjici (zakazani za 5. decembar) temelje se na ustanvom ovlalašćenju predsjednika Crne Gore, i ne može se dovesti u pitanje – kazala je Laličić.

Kazala je da je ovaj zakon suprotan članovima 146 i 147 Ustava, te istakla da DPS neće glasati ta taj predlog.

Andrija Popović (Liberalna partija) je kazao da je ovaj predlog protivustavan i protivzakonit.

 

-Lokalmni izbori u ove tri opštine, tim odbornicima bi se mandat povećao za pola godine, a znamo da pos Ustavu i Zakonu da mandat odbornika i poslanika traje četiri godine. Izbori u 24 opštine su za Liberalnu poartiju prihvatljivi, ali to se mora odbraditi u sklopu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, ali ne ovakvom pravnom silom – kazao je Popović.

Popović je poručio da Liberalna partija neće podržati ovaj predlog zakona.

Marta Šćepanović (DPS) je iznijjela identičan stav, da je predlog zakona u suprotnosti sa Ustavom

Rekla je da je čudi to što se ovaj predlog zakona u proceduri našao 16. jula, te kad su se održavali u Nikšiću i Herceg Novom nije se taj zakon pominjao.

-Očigleno tada vladajuća većina nije mogla da se dogovori – kazala je ona.

Kazala je da se ovaj zakon isključivo predlaže politički, te da ne može da se obrazlaže pravno. Istakla je da priča o održavanju izbora u nekom danu traje već nekoliko godina.

-Mogli smo i mi kada smo bili vladajuća većina da predlažemo ovaj zakon tamo gdje nam odgovara. Je li to cilj? Da svaka naredna vladajuća većina može da mijenja kaldendar u zavisnosti od istraživanja- kazala je Šćepanović, dodajući da je ovaj predlog zakona bježanje od izbornih rezultata.

Istakla je da je Evropka komisija u izvještaju saopštila da je za izbore u jednom danu, ali da se do toga dođe konsenzusom, sa dvije trećine

– A ne ovako, pokušavajući da se izbjegne Odbor za zakonodavno zakonodavstvo, da se izbjegne dogovor sa opozicojom i što je još gore da se malo po malo preuzimaju nadležnosti predsjednika države – kazala je Šćepanović.

Predlagač zakona Momo Koprivica kazao je da je ambicija je da se akteri na političkoj sceni podstaknu da se opredijele za posvećeno obavljanje javnih poslova i reformskih aktivnosti umjesto stalnog vođenja izbornih kampanja.

On je poručio da konstantno vanredno političko stanje, tenzije, polarizacije I sukobi odgovaraju onima koji žele da koncentrišu van pravne mehanizme po opštinama.

-Imali smo priliku da gledamo kako se Šaranoviću repetira pištoilj uz glavu, i to od strane lica koje je osumnjičeno za primpremu ubistva, kao i druge razne kriminalce – kazao je Koprivica.

Zato je i stava da je sa evropskih adresa stigao podsticaj da se pristupi normativnoj reformi, kako bismo imali objedinjavanje lokalnih izbora.

Podsjetio je na to da je Bilčik rekao da nije najbolja vijest za stabilnost i rad državnih institutcija ako je država u stalnoj političkoj kampanji, jer se lokalni izbore koji se održavaju u različitim vremenskim periodima.

Koprivica je kazao da želi da opovrgne nekoliko dilema sa pravnog aspekta, te istakao da ovlašćenje predsjednika države za rapisivanje izbora, nije ustavno već zakonsko ovlašćenje. Istakao je da zakon o kome raspravljaju ne krši Ustav.

Istakao je kazao da Ustav dozvoljava rektroaktivno dejstvo, prpisano ako to zahtijeva javni intres u postupku donošenja zakona i ukoliko se utvrdi javni intres u postupku donešenje zakona.

-Nije vremenskii kriterijum jedino niti dovoljno mjerilo da se ocijeni rektoaktivnost jednog zakona. Bitno je da li on dira u stečena prava. Ovdje zakon ima pogled unazad, ima vremensko retraktvno dejstvo, ali ne dira u to prava (subjektivno ljudsko pravo čiji je postupak sticanja u propisanoj proceduri). Koje stečeno pravio se dovodi u pitanje? Nijedno.

Što se tiče produženja mandata lokalne samouprave, Koprivica kaže da to nije propisano  Ustavom već Zakonom o lokalnoj samoupravi koji se danas mijenja.

– Ustav nema nijedno slovo o produženja mandata skupštine lokalne uprave, pa ga mi ovim predlogom ne kršemo. Skuština Crne Gore 2006. godine donijela istovjetnu odluku da se lokalni izbori održave sa parlamentarnim izrorima. Već smo ovo imali – kazao je Koprivica.

On je dodao da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nije mogao da raspiše izbore zbog pandemije koronavirusa.

– Ako hoćemo legalistički, član 37 Zakona o lokalnoj samupravi kaže da ako mandat Skupštine ističe u vanrednom stanja, mandat joj se produžava, Đukanovićnije mogao da raspiše izbore zbog koronavirusa. Vanredno stanje zbog pandemije je i dalje na snazi – kazao je on.

Laličić je kazala de je Koprivica danas kazao nešto u šta ni u sam ne vjeruje.

– Razumijem vas da vi danas morate da branite danas ono što je neodbranjivo. Čuli smo danas novo tumačenje retroaktivnosti zakona, biće to prilog pravnoj teoriji, ali ostavimo to. Pravni osnov za raspisivanje izbora stoji u čalnu 95 Ustavu, u Zakonu 13 Zakona o izboru poslanika i namjesnika i članu 37 Zakona o lokalnoj samoupravi – kazala je ona.

Šćepanović je zazala da od Koprivice nije čula nijedan pravni odgovor na njeno pitanje, već je odgovor na sve “Milo Đukanović i DPS”.

Pitala je zašto nije bio javni intres da se mijenja ovaj zakon kada su bili izbori u Nikšiću i Herceg Novom. Dodala je da li su objedinjeni izbori u tim opštinama, ako se pomjerie izbori u Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju koji su zakazani 5. decembra.

Popović je kazao da bi bilo dobro odložiti izbore u ove ti opštine zbog epidemiološke situacije, ali je to besmisleno ako se ne odlože i novogodišnji dočeci u crnogorskim gradovima.

Lider LP-a je kazao da se kroz predaju lista na Cetinju najbolje vidi koliko parlementarna većina vjeruje u dopune ovog zakona.

Koprivica je kazao da je značajno što niko od političkih aktera ne spori objedinjavanje izbora.

– Ovim zakonom se ne uskraćuju bilo kakva prava bilo kome. Zakon se dnosi i na ne opštine gdje parlamentarna većina ima vlast, kao i opozicija. Ovdje prvenstveno mislim da opštinu Berane.Mi ne izbjegavamo Odbor za izbornu reformu, zna se ko ga je ranije bojkotovao – kazao je Koprivica, dodajući da ne može koleginici da odgovori pravno na političke trikove.

Odgovarajući na pitanje Šćepanović je kazao da će raditi da izbori u svim lokalnim samoupravama , kao i parlamentarni izbori u jednom danu, te da će to biti trijumf demokratije, dodajući da nije čuo nijedan pravni argumant kojima se može osporiti ovaj zakon.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Anonimous
11.11.2021-15:45 15:45

Ako se definišu lokalni izbori za sve 22 ili 23 opštine, onda bi se i moglo odližiti na Cetinju, ali ovako nema šanse.