Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Vlada povukla izmjene zakona o tužilaštvu: Propao pokušaj ministra Kovača da mandat v.d. VDT produži na neograničeno

Za izmjene Zakona glasao jedan poslanik, dok su ostali bili protiv

Vlada Crne Gore povukla je prijedlog izmjena Zakona o državnom tužilaštvu, kojim je predviđeno da mandat vršioca dužnosti Vrhovnog državnog tužioca može trajati do izbora čelnika tužilaštva u punom mandatu.

Ranije danas Zakonodavni odbor ocijenio je da taji prijedlog nije u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Crne Gore. Predlogom izmjena Zakona o Državnom tužilaštvu bilo je predviđeno da mandat vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca može trajati do izbora čelnika tužilaštva u punom mandatu.

Vlada je ranije predložila parlamentu da izmjene Zakona o Državnom tužilaštvu donese po hitnom postupku.

Sjednica Zakonodavnog odbora

Skupštinski Zakonodavni odbor utvrdio je na današnjoj sjednici da Izmjene Zakona o tužilaštvu nijesu u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom. Za izmjene Zakona glasao jedan poslanik, dok su ostali bili protiv.

Predlogom izmjena Zakona o Državnom tužilaštvu, koje je predložila Vlada bilo je predviđeno da mandat vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca može trajati do izbora čelnika tužilaštva u punom mandatu.

Ministar pravde Marko Kovač na današnjoj sjednici rekao je da se izmjenama Zakona pristupilo na inicijativu tužilačkog savjeta u a u cilju unaprđenja zakonskih odredbi koje se odnosi na vd stanje državnog tužioca.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica rekao je da su imenovanjem u tužilaštvu nakon promjene vlasti 30. avgusta, desile impozantne promjene u tužilačkoj organizaciji, podsjećajući na hapšenja visokih pravosudnih zvaničnika.

Podsjetio je da zakon nije prošao javnu raspravu, te da to predstavlja njegovu manjkavost. On je rekao da jedno VD lice ne može da obavlja neku funkciju neograničeno.

-Na taj način Skupština može biti demotivisana da bira VDT u punom kapacitetu,ako je VD stanje pretvoreno u faktičko stanje, onda ni Skupština nema motiv da izađe iz vd stanja. Smatram da treba izabrati VDT što prije – rekao je Koprivica. Rekao je da treba ozbiljno uzeti u obzir preporuke Evropske komisije koje se odnose na ove izmjene zakona.

Poslanik Demosa Miodrag Lekić rekao je da nemamo VDT niti kompletiran Sudski savjet, što kako je bnaveo, upućuje na sagledavanje situacije u kojoj treba vidjeti šta je racionalna odluka, uz poštovanje pravnih normi.

-Ako odbacimo ovaj predlog Zakona, doprinosimo uzdrmavanju konsolidovanog sistema pravosuđa – naveo je Lekić.

Izmjene su podrazumijevale da sadašnjoj v.d. VDT Maji Jovanović bude produžen mandat na neodređeno, ali su poslanici to velikom većinom odbili. Protiv tih izmjena zakona bila je i Evropska komisija. Evropska komisija ranije je saopštila da nacrt izmena i dopuna Zakona o državnom tužilaštvu ne poštuje preporuke Evropske komisije i Venecijanske komisije, pa je pozvala Parliament Crne Gore da preispita odluku pre glasanja.

“Evropska unija poziva Parlament Crne Gore da preispita ovo glasanje i umesto toga imenuje stalnog Vrhovnog državnog tužioca u skladu sa Ustavom Crne Gore”, navodi se u pisanom dopisu EK koji je dostavljen medijima.

Sjednica parlamenta na kojoj bi trebalo da se raspravlja o izmjenama zakazana je za sjutra.

Vlada je predložila parlamentu da izmjene Zakona o Državnom tužilaštvu donese po hitnom postupku.

Važećim zakonom je predviđeno da v.d. VDT-a može obavljati tu funkciju dva puta po šest mjeseci.

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu razmatraće tokom dana ovaj prjedlog Zakona, a Skupština će se o tome izjasniti sjutra na vanrednoj sjednici.

U obrazloženju izmjena koje predlaže Vlada navedeno je su izmjene predložene na inicijativu Tuzilačkog savjeta, u cilju unapređenja zakonskih odredbi koje se odnose na prestanak mandata VDT-a i određivanje v.d.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve