Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Odbori danas o izmjenama Zakona o Državnom tužilaštvu

Važećim zakonom je predviđeno da v.d. VDT-a može obavljati tu funkciju dva puta po šest mjeseci

Zakonodavni odbor razmatra danas predlog izmjena Zakona o Državnom tužilaštvu kojim je predviđeno da mandat vršioca dužnosti  vrhovnog državnog tužioca  može trajati do izbora čelnika tužilaštva u punom mandatu. Vlada je predložila parlamentu da izmjene Zakona o Državnom tužilaštvu donese po hitnom postupku.

Važećim zakonom je predviđeno da v.d. VDT-a može obavljati tu funkciju dva puta po šest mjeseci.

Zakonodavni i Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu razmatraju predložene izmjene danas, a Skupština će se o tome izjasniti na vanrednoj sjednici u subotu.

U obrazloženju izmjena koje predlaže Vlada navedeno je  su  izmjene predložene  na inicijativu Tuzilačkog savjeta , u cilju unapređenja zakonskih odredbi koje se odnose na prestanak mandata VDT-a i određivanje v.d.

TS podsjeća da je nakon isteka perioda od šest mjeseci, u julu 2022., odredio istu osobu za v.d. VDT-a na isti vremenski period, odnosno do 5. februara ove godine. Na toj funkcije je trenutno Maja Jovanović.

U vezi sa tim  navedeno je da s obzirom na činjenicu da još nije izabran VDT u punom mandatu,  te da će uskoro vjerovatno  biti potrebno odrediti novog v.d. VDT-a, a imajući u vidu ograničenje iz Zakona o Drzavnom tužilaštvu, predlažu se izmjene Zakona. Naglašeno je, takođe, da diskonuitet na poziciji VDT-a, a time i predsjednika TS, česte personalne promjene na tim pozicijama, mogu negativno uticati na rad institucije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve