Ponedjeljak, 27 Maja, 2024
Rubrika:

Konjević sa ambasadorkom Italije: Saradnja dvije zemlje u oblasti odbrane od izuzetnog značaja u novim bezbjednosnim izazovima

Ambasadorka Marsela je iskazala zadovoljstvo da sa ministrom Konjevićem razgovara o praktičnim i operativnim djelovima saradnje dvije države, te kazala da će Crna Gora i dalje imati punu podršku njene zemlje u oblastima od zajedničkog interesa

Jačanje saradnje sa Italijom od izuzetnog je značaja za Crnu Goru, ali i zemlje Zapadnog Balkana u vremenu novih bezbjednosnih izazova, poručeno je danas na sastanku potpredsjednika Vlade i ministra odbrane, Raška Konjevića sa ambasadorkom Italije u Crnoj Gori Andreinom Marselom.

“Kao odgovor na novu bezbjednosnu realnost, Crna Gora donijela je odluku o pružanju doprinosa eVA borbenoj grupi u Bugarskoj, gdje će Italija biti vodeća nacija”, kazao je Konjević.

On je istakao će Crna Gora uputiti 36 pripadnika Vojske Crne Gore kao dio NATO snaga za odgovor na krize. Na ovaj način, kroz aktivno učešće i doprinos, pokazujemo odgovornost i svijest o potrebi očuvanja bezbjednosti evroatlantskog prostora, naglasio je ministar.

Ističući tradicionalno dobre odnose Crne Gore i Italije, Konjević je posebno naglasio značaj odbrambene saradnje u okviru NATO, sa posebnim osvrtom na oblast vojne industrije.

“Imajući u vidu činjenicu da je zaštita integriteta vazdušnog prostora Alijanse ključna za kolektivnu odbranu NATO, posebno cijenimo sprovođenje NATO Air policing misije od strane Republike Italije i R. Grčke”, kazao je Konjević na sastanku sa ambasadorkom Marselom.

On je izdvojio značaj nastavka školovanja crnogorskih kadeta na prestižnim vojnim akademijama u R. Italiji, te podsjetio da se trenutno u Italiji školuju četiri crnogorska kadeta: tri kadeta studiraju na Akademiji kopnene vojske u Modeni, a jedan kadet na Pomorskoj akademiji u Livornu.

“Govoreći o saradnji Crne Gore i Italije, Konjević je podsjetio na značaj saradnje dvije države u oblasti ADRION i DECI inicijative. Značaj ADRION inicijative ogleda se u uspješnoj saradnji mornarica dvije države, dok je DECI inicijativa značajna u oblasti obuke vojnih lica i opremanju Vojske Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Ambasadorka Marsela je iskazala zadovoljstvo da sa ministrom Konjevićem razgovara o praktičnim i operativnim djelovima saradnje dvije države, te kazala da će Crna Gora i dalje imati punu podršku njene zemlje u oblastima od zajedničkog interesa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve