Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

Apelacioni sud odbio žalbe, Katnić i Lazović ostaju u pritvoru

Ovu odluku vijeće Apelacionog suda donijelo je na današnjoj sjednici

Apelacioni sud Crne Gore odbio je kao neosnovane žalbe bivšeg Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i njegovog branioca, kao i branilaca bivšeg visokog policijskog funkcionera Zorana Lazovića, izjavljene protiv rješenja Višeg suda u Podgorici o produženju pritvora 13. maja.

Sud je takođe usvojio žalbu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i preinačio isto rješenje na način što je Lazoviću pritvor produžen i po pritvorskom osnovu, saopšteno je iz Apelacionog suda.

Ovu odluku vijeće Apelacionog suda donijelo je na današnjoj sjednici.

“Rješenjem Višeg suda u Podgorici produžen je pritvor za još dva mjeseca okrivljenom Zoranu Lazoviću zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo – stvaranje kriminalne organizacije iz čl.401a st.1 u vezi st.6 Krivičnog zakonika Crne Gore i dva krivična djela zloupotreba službenog položaja iz čl.416 st.1 Krivičnog zakonika Crne Gore, a okrivljenom Milivoju Katniću zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo – stvaranje kriminalne organizacije iz čl. 401a st. 2 u vezi st. 1 i st.6 Krivičnog zakonika Crne Gore i dva krivična djela zloupotreba službenog položaja iz čl. 416 st.1 Krivičnog zakonika Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

“Viši sud u Podgorici produžio je pritvor okrivljenima po pritvorskim osnovima iz čl. 175 st. 1 tač. 1 i 2 ZKP-a, zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i da bi okrivljeni ostankom na slobodi mogli ometati postupak uticajem na svjedoke. Određeno je da će pritvor trajati po ovom rješenju do 14.07.2024. godine Apelacioni sud je okrivljenom Lazoviću produžio pritvor i po pritvorskom osnovu iz čl. 175 st. 1 tač.4. Zakonika o krivičnom postupku, budući da je ocijenio da su ispunjeni uslovi u pogledu visine zaprijećene kazne i da postoje teške okolnosti djela koje istom daju karakter posebno teškog, a ogledaju se u načinu izvršenja predmetnog krivičnog djela”, zaključuje se u saopštenju.

Podsjetimo, Lazovića i Katnića uhapsili su 14. aprila službenici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) po nalogu SDT-a, koje ih sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja.

Katnić je, kao vid pritiska na pravosudne organe, navodno stupio u štrajk glađu i žeđu dok su njemu naklonjeni mediji izvještavali da mu je navodno ”život ugrožen”. Međutim, to nije uticalo na odluku sudova iako se Katnić nadao da će ga Apelacioni sud osloboditi, što je pričao i drugim zatvorenicima.

Portal Aktuelno već više godina piše o zloupotrebama i nepočinstvima bivšeg GST-a Milivoja Katnića, koji je, kako smo pisali, služio kao paravan za prikrivanje kriminalnih radnji takozvanog klana BEMAX. Kako smo pisali spekuliše se da je Katnić svakog mjeseca dobijao veoma vrijedne novčane ”poklone” za ”poslušnost”, ali i sumnjama na skrivanje Europolovih dokaza zbog čega je njegova ”desna ruka” Saša Čađenović uhapšen.

Osim zloupotreba specijalnog policijskog tima za nelegalna hapšenja, za Katnićevo ime vezuju se još mnogobrojne kontroverze kojima je Portal Aktuelno u kontinuitetu pisao.

Portal Aktuelno u seriji tekstova pisao je o nepočinstvima bivšeg GST-a Katnića, posvetili smo mu i feljton, a postavljali smo i seriju pitanja koja ukazuju da je štitio lica sa one strane zakona.

O kontroverznom Katniću opširnije možete čitati na Online magazinu Luča u posebnoj rubrici MILIVOJE KATNIĆ i u rubrici ORGANIZOVANA TUŽILAČKA GRUPA.

Bivši pomoćnik direktora Uprave policije Zoran Lazović godinama je važio kao ”zaštitno lice” policijske ”sive zone” u Crnoj Gori i za njega se vezuju brojne kontroverze, a političari trenutne parlamentarne većine, prije svega iz Demokratskog fronta, već duže vremena ga označavaju kao ”korumpiranog” policijskog funkcionera koji ”ima veze sa mafijom”.

Portal Aktuelno pisao je nedavno o sumnjivom porijeklu miliona koje je porodica Zorana Lazovića nudila kao jemstvo za njegovog sina Petra.

Portal Aktuelno duže vremena piše o takozvanoj OTG koja je godinama u potpunosti držala zarobljenim Tužilaštvo, i čije su udarne pesnice bili bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i, iz sjenke, njegov kum Zoran Lazović kao nalogodavac.

Bivši premijer Dritan Abazović je više puta iznio optužbe na račun bivšeg kontroverznog zamjenika direktora Uprave policije Zorana Lazovića, ističući da je ”upravo on putem telefona naredio ukidanje zabrane ulaska u Crnu Goru Belivuku i Miljkoviću”.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cetinje
27.05.2024-17:16 17:16

E cus Apelacioni sud,a oni nestecnici ukidose presudu viseg suda za slucaj maloljetnog djeteta i skratie izvrsiocu kaznu ni manje ni vise nego napola,smece korumpirano,misle da su Boga ufatili za mu*da,no i oni ce “starati”i doceka ti da ih pljuju po ulica,jer nema zkona koji ih moze DOZIVOTNO “stititi kao bijele medjede”.