Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Đukanović na svečanoj večeri: Crna Gora cijeni podršku Grčke

Prva posjeta jednog crnogorskog predsjednika, nakon obnove nezavisnosti 2006.

Crna Gora izuzetno cijeni podršku Grčke njenom daljem demokratskom razvoju na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, kazao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović na svečanoj večeri u Predsjedničkoj palati sa predsjednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu.

“Veliko mi je zadovoljstvo biti ovdje sa Vama. Hvala Vam na gostoprimstvu i počastima koje ste ukazali meni i delegaciji tokom posjete Vašoj lijepoj zemlji. Današnja posjeta Grčkoj i Atini – kolijevki demokratije je posjeta našem istorijskom prijatelju, našem pouzdanom partneru i savezniku”, kazao je Đukanović.

Moje prisustvo ovdje je svjedočanstvo pažnje i otvorenosti prema Vašoj zemlji, naveo je predsjednik, “i želje da reafirmišemo postojeće i pokrenemo nove veze saradnje i partnerstva”.

“Ipak, ova posjeta je za nas veoma važna i posebno vrijedna jer je to prva istorijska posjeta jednog crnogorskog predsjednika Helenskoj Republici, nakon obnove nezavisnosti 2006. Vjerujem da će to biti podsticaj daljoj dinamizaciji odnosa dvije zemlje”, poručio je Đukanović.

Prošle godine smo zajedno obilježili, istakao je Đukanović, ” 200 godina Grčke revolucije i 140 godina naših diplomatskih odnosa”.

“Bila je to prilika da se prisjetimo zajedničke slobodarske istorije, znamenite ličnosti i herojskog ratnika Vasa Crnogorca – vječnog simbola crnogorsko-grčkog prijateljstva, ali i da potvrdimo snažno opredjeljenje da nastavimo da gradimo zajedničku evropsku budućnost”, naglasio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora izuzetno cijeni podršku Grčke njenom daljem demokratskom razvoju na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

“Raduje nas da Grčka prepoznaje napore koje ulažemo u tom pravcu i rezultate koje u kontinuitetu ostvarujemo”, poručio je crnogorski predsjednik.

Ujedinjujući se u zajedničke vrijednosti demokratije i transatlantskog savezništva, kako je kazao Đukanović, njegujući tradiciju duboko ukorijenjenu u nasljeđu Balkana i jugoistoka Evrope, “vjerujem da stvaramo temelj za sigurniji, bolji i prosperitetniji život svih naših građana”.

“Poštovana gospođo predsjednice, još jednom izražavam zadovoljstvo boravkom u Grčkoj, želim Vam dobro zdravlje, Vašoj zemlji i prijateljskom grčkom narodu napredak i blagostanje”, poručio je Đukanović.

Predsjednica Grčke u uvodnoj riječi pozdravila je Đukanovića i njegovu suprugu Lidiju Đukanović ističući značaj susreta.

“Vaša posjeta, koja je prva zvanična posjeta predsjednika Crne Gore Grčkoj, pokazuje značaj koji ima Vaša zemlja za Grčku. Potvrđuje, takođe, veze prijateljstva koje su kovane između naših naroda, ne samo u poslednjih 140 godina koliko održavamo diplomatske odnose, već i u prošlosti. Svakako ne bih mogla da ne pomenem heroja grčke revolucije Vasa Brajovića – Mavrovunjotisa, koji simbolizuje naš zajednički put i duboko međusobno poštovanje koje nas vezuje”, kazala je Sakelaropulu.

Produbljivanje naših odnosa u oblastima od zajedničkog interesa, kao što su privreda, startap preduzetništvo, turizam, energetika i investicije, pojasnila je grčka presjednica, “biće od koristi kako za naše narode, tako i za stabilnost i napredak našeg šireg regiona”.

“Produbljivanje naših odnosa u oblastima od zajedničkog interesa, kao što su privreda, startap preduzetništvo, turizam, energetika i investicije, biće od koristi kako za naše narode, tako i za stabilnost i napredak našeg šireg regiona”, ocijenila je grčka predsjednica.

U tom kontekstu, navela je Sakelaropulu, nastojimo da ojačamo koordinaciju i saradnju za razvoj interkonekcije, transporta i prateće infrastrukture u širem regionu, kao sredstva za zbližavanje zemalja i naroda.

“Međutim, željela bih da se zadržim i na našoj vojnoj saradnji, koja je na visokom nivou. Indikativno, 26 učenika iz vaše države je već završilo grčke vojne akademije, a trenutno ih studira još 18, među kojima je i jedna žena, koja je predodređena za vojnu akademiju za pilote. Istu školu je završila i prva žena pilot ratnog vazduhoplovstva Crne Gore, što me veoma raduje”, istakla je ona.

Ona je naglasila da za Grčku, prerspektiva punopravnog članstva Zapadnog Balkana u EU je u “političkom i ekonomskom interesu Evrope”.

“Što se tiče evropske perspektive Crne Gore, željela bih da istaknem i pohvalim posvećenost Vaše zemlje pridruživanju našoj evropskoj porodici i napredak koji je postignut u njenim pristupnim pregovorima. Za Grčku, perspektiva punopravnog članstva Zapadnog Balkana u EU je u političkom i ekonomskom interesu Evrope, posebno u ovom trenutku kada se suočavamo sa većim regionalnim i globalnim izazovima. U potpunosti podržavamo i spremni smo da pomognemo Vašoj zemlji na evropskom putu, sve dok nastavi da aktivno i dosledno pokazuje svoju privrženost strateškom cilju evropskih integracija, nastavljajući da promoviše neophodne reforme u oblasti vladavine prava, slobode izražavanja i sredstava javnog informisanja”, kazala je grčka predsjednica.

 

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Franjo
08.02.2022-22:26 22:26

Ovakvo je CG docekana vazda nam je MILO ponos i cast crnoj gori krasijo!